Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jentod

składki w pracy - dylemat

Polecane posty

Gość jentod

proszę o opinię, sprawa dotyczy składek w pracy u mojego faceta. Za każdym razem gdy szykuje się u nich w pracy ślub jest składka i to niemała bo 30 pln. Firma spora, bo ponad 90 osób i miesiące wakacyjne to praktycznie co chwila składka. DO tej pory mi to nie przeszkadzało. Jednak w styczniu urodziło nam się dziecko i składki nie było, mój facet z okazji urodzin dziecka nie dostał nawet kartki z życzeniami. Treaz znów pojawił się temat składki na ślub i on odmówił mówiąc wprost, że 30 pln to sporo, a jak nam się urodziło dziecko to nawet kartki z życzeniami nie dostał. Posypały się gromy, że jest chamski i niekoleżeński i jak nie chce to nie. Ja się łamię, czy dla świetego spokoju nie dać tej kasy (chociaż 30 pln to paczka pieluch!). Z drugiej strony też go rozumiem, bo sama byłam zła, że zostawił tam sporo kasy co chwilę składkując na śluby a po urodzeniu dziecka (co jest równie ważnym wydarzeniem co ślub) ani be ani me... co myślicie?

Gość Adelajdaxo
jakby zalozyl gumke to by dziecka i problemu nie bylo

Gość niugg
Rozumiem że składki były tylko na ślub -na prezent? Szła delegacja wtedy?

Gość jentod
składki były na ślub po 30 pln, czy szła delegacja nie wiem :/

Gość jentod
nikomu nie żałuję, ale też po prawdzie 30 pln to sporo kasy, a miesiące letnie to ślub praktycznie co tydzień

Gość karrinnna
ja w takiej sytuacji na pewno bym się nie składała, zwłaszcza, że to nie symboliczne 5 pln

Gość u nas składamy się po 5 zł
a i tak nie wszyscy dają - jeśli np. nie znam dobrze danej osoby - to z jakiej racji mam coś dawać? I nikt nie robi z tego problemu...

Gość jentod
no własnie mnie tez zaskoczyła i kwota (ale nic nie mówiłam) i reakcja. U nas w pracy też się składamy, ale jest to raczej kwota symboliczna i jak ktoś nie ma czy nie chce to spoko

Droga autorko :) Absolutnie nie dawaj żadnych pieniędzy. Dziwny zwyczaj składek na ślub kogoś kogo w sumie albo sie nie zna a blo nie lubi albo... hym. Gdyby młodzi chcieli to by na ślub zaprosili inaczej zadnego prezentu by ode mnie nie dostali tylko kartkę z życzeniami. Dziwny zwyczaj. Powinna byc kartka od wszystkich pracowników i tyle. Nie kazdy ma ochote dawać swoje pieniadze dla kogos tam. A druga kwestia- narodziny Waszego dziecka nie są żadnym powodem byscie dostawali od obcych ludzi podarki czy kartki. Tylko od najblizszych.

Gość jentod
dla mnie też to było dziwaczne, ciągle składka i to spora (no jak pisałam apogeum lipiec - sierpień) i nawet jak pytałam "a znasz go / ją" to była raz odpowiedź - nie to jakiś inżynier, nawet nie wiem który. My się wpracy składamy, ale nas jest 8 osób - wszyscy się doskonale znamy a i tak jest to kwota symboliczna.

jak 5 lat temu zaczynałam pracę to jeszcze takiej mody na składanie się nie było, zresztą pracowałam w dziale gdzie było ok 100 osób i ciągle przychodziły nowe to trudno było dopilnować czegoś takiego, ale z czasem się zaczęło, składka na imieniny, urodziny, śluby, urodzenie dziecka, i tak w miesiącu po kilka razy bo tu duży dział...nie spodobało mi się to, poprosiłam by mnie z takiej listy składkowej wykreślono i nigdy więcej nie pytano czy mam i czy dam - cholera jasna mnie brała, trochę osób mnie obgadało ale kilka też zrobiło jak ja jak przeszłam do działu gdzie już było mniej osób i bardziej kameralnie to już tak, składałam się bo to było 5 os i niewiele tych uroczystych okazji, i to mi pasowało