Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kataaarina

cytologia,pytanko mam.

Polecane posty

Gość kataaarina

Cytologie raz na ile lat powinno sie robic? czy raz na rok to norma??? dzis bylam i kina na kontroli,podczas badania widzialam ze sie mi przyglada,wypytywal i suchosc pochwy,czy mam jakies plamy na ciele,zakazenia ukladu moczowego i inne.Potem zrobil mi cytologie.A ostatnio mialam robiona rok temu. zapytalabym go czemu ale nawet nie wiedzialam o tym badaniu,dopiero sekretarka przy wypisywaniu mi recepty na anty mi powiedziala ze mam do zaplaty za ta cytologie. a wiec co jaki czas powinno sie robic to badanie tak kontrolnie??? czy cos moglo byc u mnie nie tak???

od 25 r.ż kobiecie przysluguje bezplatna cytologia raz na trzy lata prywatnie to koszt ok.20zl

Gość Urlika
Dziwne, u mnie cytologia jest raz na rok bezpłatnie.

Bzdura. 😴 Jest program profilaktyczny, przesiewowe badanie cytologiczne, mający na celu zmniejszenie zachorowań na raka szyjki macicy i wykrywanie go we wczesnym stadium-łatwym do wyleczenia. Program to jedna sprawa, żeby zrobić cytologię w ramach programu nie trzeba w ogóle iść na wizytę. I nie ma żadnego limitu przysługującego. Każdy lekarz może zlecić wykonanie takiego badania jeżeli uważa to za stosowne. Ja robię co roku na NFZ, nigdy nie robiłam w ramach programu, nigdy mi lekarz nie odmówił wykonania cytologii.