Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamaanaaaa

terapia dda

Polecane posty

Gość zalamaanaaaa

Czy ktoś się może orientuje jak wygląda taka terapia, na czym to polega i czy przynosi efekty? Czy lepiej udac sie prywatnie do psychologa? I prubować uporządkować swoje problemy? Przyznam ze wizyty u psychologa/psychoterapeuty troche kosztuja :( Wiec pomyslalam o terapii DDA ale nie wiem tez czy niezależnie od miejsca zamieszkania można sie zgłosić na taka terapie w obojętnie jakim miescie?

Gość wproam
jak sobie sama nie pomozesz to ci zadna terapia nie pomoze

Gość wproam
a jeżeli ci pomoze to tylko na przerwe do następnej terapii

Gość zgadzam sie. ta terapia
to bzdury. Sama jestem DDA i co? I zachowuje sie normalnie i jestem normalna. Prawda jest taka, ze tego sie nie wyleczy nigdy. Mozesz nauczyc sie wszystkie zachowania i emocje kontrolowac, przemyslec 5 razy to co chcesz zrobic czy powiedziec i w ten sposob sobie z tym trzeba radzic. Nauczyc sie cieszyc zyciem, isc do przodu i zapomniec o tym co mialo miejsce 10-20 lat temu i nie pozwolic temu kontrolowac twojego terazniejszego zycia.

Gość pincetka
jak ktoś nie umie żyć jak dorosły człowiek - to ma DDA jak się obżera - to ma problem z jedzeniem kompulsywnym jak dziecko jest niegrzeczne - to ma ADHD jak dziecko się nie chce uczyć- to dysleksyk i dysgrafik każda wymówka dobra

Gość pincetka
a w ogóle wszystkie problemy, nieudacznictwo i zboczenia to wina rodziców, sąsiadów, nauczycieli i kolegów ze szkoły i podwórka - no bo przecież nie nasza, nie?

Gość zalamaanaaaa
nie uwazam siebie za nieudacznika... poprostu nie umiem panować nad emocjami i często popadam w stany depresyjne...

Gość zalamaanaaaa
nie umiem też stworzyć udanego związku... sama próbowałam sobie pomóc przez te wszystkie lata, ale to wymyka mi sie z pod kontroli, wiec jak niby mozna samemu sobie z tym poradzic? Chetnie się dowiem.

Gość gość
ja chetnie odpowiem na wszelkie pytania zwizane z terapia DDA, jestem w niej juz ponad 3 lata

Gość gość77
O kurczę, 3 lata terapii... A ile przed Tobą?

Gość weraaaaaam
tez mnie to ciekawi...jak to wyglada? o czym sie rozmawia?czy w grupie jest latwiej? :) chodze do pscyhologa na NFZ od 3 lat na terapie indywidualną...i tylko sobie pogadam i sie wyzale...on i psychoatra co rusz mi proponują mityng DDA w takim jednym osrodku w naszym miescie....ale sie wstdze i krepuje...bo to male maisto. Mysle ze nie ma przeciwskazan zeby chodzic na to w innym miescie...(tam raczej nie trzeba skierowania)...ale mam opory, zeby sie otworzyc w grupie. Czy prywatnie, czy na NFZ psycholog to psycholog...nie bedie cie lepiej traktowall prywatnie nie sadzisz??? przeciez i tu i tu ma tą sama wiedze. lekarka cos mi tam p******ila ze cala rodzina alkoholika jest chora...i wspoluzaleniona.

Gość weraaaaaam
gosc77 mowiles do mnie? 3 lata bezsensownej terapii indywidualnej..cotygodniowego pitolenia o d***e maryny i swoich blahoskach...a mysle ze terapia grupowa -8 godzin dziennie...bylaby czyms powaznym i bardziej efektownym:) kto wie moze po 3 miesiach jakos bym nabrala zycia ,dowatossciowala sie i cos zrozumiala.

Gość gość
Ilu psychologów potrzeba, by zmienić żarówkę? - Żadnego. Żarówka sama się zmieni, jeśli będzie na to gotowa.

Gość beata555
nie wiem juz komu mam odpowiedziec, w kazdym razie jestem ponad 3 lata w tej terapii indywidualnej, uwazam ze byla to jedna z najlepszych decyzji jakie w zyciu podjełam, jest trudno nieraz ale czuje ze ide w dobrym kierunku bo juz widze efekty, kiedys martwilam sie tym ze juz 3 lata chodze i niecierpliwilam sie ale prawda jest taka ze nie ma okreslonego czasu na terapie, kazdy przechodzi ją indywidualnie, natomiast na grupe tez sie wybieram jesli sie otworzy, z tym ze żeby wejsc na grupe to trzeba juz miec za sobą przepracowane co nie co, nie wpuszcza sie na grupe kogos ot tak po prostu, z drogi, a przynajmniej moja terapeutka tak nie robi, ja jeszcze jakis czas temu nie mialam odwagi na grupe, balam sie ze spotkam kogos znajomego i w ogole sie wstydzilam bo wstydzilam sie samej terapii ale to kwestia czasu, teraz wstydze sie coraz mniej, nie czuje sie juz gorsza od " nie chodzących na terapie" poza tym co jest bardzo wazne! jesli isc na terapie to TYLKO do kogos kto przeszedl ją sam na sobie, nie polecam terapii u wyedukowanych na glowe psychologow, ktorzy niczego nie przezyli na sobie i to co mowia wiedzą tylko z książek,

Gość gość
Ja mogę spokojnie polecić Fundację Pomocy Psycholoicznej i Edukacji Społecznej Razem, a w szczególności Pana Tomka. Ja na terapie państwową taką z NFZ czekałam ponad 4 miesiące po czym się okazało, że jedyne co mi mogą zaproponować to 1 godzina raz w miesiącu co jest kpiną ( po dwóch miesiącach zrezygnowałam bo nie widiałam sensu). I przez przypadek trafiłam do fundacji do Pana Tomka. Ceny mają bardzo niskie więc mogłam sobie pozwolić na taką terapię. Podejscie o niebo lepsze. Czułam, że wreszcie to jest to. Miałam kilka spotkań indywidualnych a potem w rupie. Polecam tutaj macie ich stronkę http://razem-fundacja.org/

Gość gość
jestem 3 lata po terapii dda dużo się zmieniło ale terapia była ciezka i bolesna, na grupie omawia się problemy w relacjach oraz problemy życia codziennego sięgając do dzieciństwa i relacji z rodzicami bo stas te problemy się wzieły, nad wszystkim czuwa terapeuta, było ciężko nieraz płakałam chciałam rezygnować ale przetrwałam i dzisiaj może nie jest jakoś super bo mam dołki ale o wiele lepiej radzę sobie z problemami, własnymi uczuciami i emocjami oraz w relacjach z innymi ludźmi, zdrowienie po terapaii trwa do 2 lat, warto bo jakoś życia po terapi jest nieporównywalnie lepsza, podejmujemy zdrowe wybory i decycje i przyciągamy normalnych ludzi a nie toksycznych

Gość gość
poszkań terapi na nfz naprawdę warto jak nie masz kasy, moja terapia trwała 3 lata 2 razy w miesiącu po 5 godzin w każdą sobotę

Gość gość
sory 2 lata a nie 3

Długo się wahałam nad terapią ale jednak zdecydowałam się i to była chyba najlepsza decyzja w moim życiu... Polecam terapię na NFZ. W Warszawie czeka się na pierwsza wizytę ok 2-3 miesięcy ale warto, zdecydowanie! Najpierw jest wizyta u psychiatry, wiem, że brzmi to przerażająco, ale to nic strasznego, po prostu rozmawiasz z psychiatrą na temat swoich doświadczeń i on ocenia Twoj stan psychiczny. Następnie kolejna wizyta jest już u terapeuty. Musisz opowiedzieć w skórcie całe swoje zycie, doświdczenia te złe i dobre. Początkowo jest trudno otworzyć się przed obcą osobą ale z każda kolejną wizytą jest Ci lepiej , bo jest ktoś kto Cię rozumie... Wychodząc po 45 min terapii zazwyczaj chce Ci się płakać... nie wiem czemu tak jest ale ja miałam tak za każdym razem. Jest to po częsci takie rozdrapywanie ran, ale inaczej się nie da :( Na początku terapii miałam kryzys, bo po każdych zajęcich czułam się gorzej... ale po mnij wiecej pół roku z każda terapia było lepiej, z kazda terapia uswiadamiałam sobie swoje błędy ktore na codzien popełniam, wszystkie złe nawyki ktore mnie niszcza... Polecam terpie kazdemu dda, który się waha. Po roku będziecie dumni z siebie , zaczniecie nowe życie, naprawdę!

Gość Teatime
Tak, terapia DDA przynosi efekty. Czy lepsza jest grupa wsparcia czy indywidualne porady to zależy od Ciebie. Najlepiej zadzwonić do poradni i zapytać o szczegóły terapii i wtedy podjąć decyzję. Pamiętaj też, że terapie mogą być refundowane przez NFZ. Skuteczne terapie są m.in. w http://pracownia-alterego.pl/

Gość malgos8
W mojej ocenie tylko terapia u psychologa ma sens. Warto rozważyć takie rozwiązanie. Tutaj http://gabinetypsychologiczne.com.pl są namiary na specjalistyczny gabinet. Trzeba podejmować odpowiednie działania, ale też pacjent musi regularni uczęszczać na terapię.

Gość kolplia
Takie miejsca jak Centrum terapii Wiosenna są bardzo potrzebne. Jak ktoś potrzebuje pomocy zawsze może liczyć na nią w tym krakowskim centrum.

Gość amnesta
Taką terapię skutecznie prowadzą w http://centrumterapiiwiosenna.pl/ bardzo wartościowe miejsce dla osób, które tak jak ja cierpią w wyniku błędów swoich rodziców...

Gość madziala78
Słyszeliście już o terapii przez Skype ? Tutaj https://psychomedic.pl/psychoterapia-przez-skype/ można dowiedzieć się o niej więcej. W ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu. Poza tym wiele osób obawia się spotkań z psychologiem, a w ten sposób można przezwyciężyć strach.

Też byłam zainteresowana terapią DDA i przeszukując internet znalazłam filmik. Może Ci się przyda. Próbowała znaleźć coś na NFZ , obdzwoniłam wszystko i terminy są tak odległe, że chyba prędzej się wykończę. Nie będę miała wyjścia i będę musiała zapisać się prywatnie. Liczę na to, że będzie tak jak kiedyś przeczytałam , a mianowicie, że jest to inwestycja w przyszłość. Tyle na pocieszenie.... :) https://www.youtube.com/watch?v=4L_YhSnqWoQ&t=46s

Gość karolinaaaaoz
Jeśli psycholog nie pomaga, to w takim przypadku można zwrócić się do psychiatry. W tej Klinice Psychomedic mają też świetnych specjalistów z tej dziedziny. Zarejestrować się można do nich pod nr 22 253 88 88 .

Gość Weronikau
Ja Ci mogę powiedzieć jak było na mojej terapii, tak wiec są rozmowy ale możesz odmówić odpowiedzi jeśli czujesz się nie pewnie, psycholog Ci pomoże, a po drugie są ludzie którzy mają na pewno podobne problemy do Twoich więc nie ma się czego obawiać. A odnośnie miejsca terapii możesz sobie wybrać gdziekolwiek chcesz. Ja osobiście ze swojego doświadczenia polecam Psychologgia w Warszawie.. powodzenia