Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska36

Jak zacząć biegać????

Polecane posty

Gość Miska36

Planuję biegać 3 razyw tygodniu tzn. niedziela, wtorek i czwartek. Czypodczas biegu należy pić wodę?????Gdzie najlepiej biegać???? Proszę o poradę doświadczonej osoby, która biega. Dziękuję.

Gość dla Miśki
Maqsz tu coś nt. biegania; ponieważ samo bieganie to za mało, więcej wiadomości znajdziesz na www.vademecum.zdrowia.prv.pl Ruch to zdrowie BIEG NAJKORZYSTNIEJSZĄ FORMĄ RUCHU Treningi biegowe, powtarzane systematycznie, polepszają pracę serca, płuc, mózgu i mięśni. Pozwala to m.in. na szybsze usuwanie zmęczenia spowodowanego pracą umysłową. 12 ZASAD PLANOWANIA TRENINGU BIEGOWEGO: Pierwsze 5-6 treningów biegać lekkim truchtem przeplatanym intensywnym marszem pokonując dystans 2-5 km . Należy biegać z przerwami nie większymi niż 2-3 dni, a więc 3-4 razy w tygodniu. Nie biegać na "pełen gaz". Lepiej wolniej, ale dłużej. Stopniowo wydłużać dystans do 8-10 km . Biegać swobodnie, w terenie zróżnicowanym, unikać dróg bitych. Trening biegowy traktować jak dłuższy spacer. Trening biegowy poprzedzać koniecznie ogólną gimnastyką. Na jeden trening przeznaczać co najmniej pół godziny. Trenować bez względu na pogodę. Zachować wytrwałość, nie oczekiwać natychmiastowej poprawy kondycji. Nie szarżować, zakres i intensywność ćwiczeń zwiększać stopniowo. Nie palić!!! Trening odbywać co najmniej 2 godziny po posiłku. Po treningu najpierw umyć się(najzdrowszy prysznic o zmiennej ciepłocie), odpocząć pół godziny, a dopiero potem jeść. Powiedzenie - ruch to zdrowie - ma pełne pokrycie w nowoczesnych badaniach patofizjologicznych i klinicznych. Jeżeli ruch jest czynnikiem zdrowia, to brak ruchu jest czynnikiem usposabiającym do choroby. prof. dr Wiktor Dega

Gość galaxia_324564
ja ostatnio gdzieś na blogu czytałam, że jak zaczynasz bieganie to musi być ono według odpowiedniego harmonogramu. Ja też mam zamiar zacząć znowu biegać. Dzisiaj czytałam, iż w 1 tygodniu powinno się 1 minutę maszerować, drugą minutę biegać, potem znowu maszerować - powtórzyć tak z 7 razy (czyli w sumie 14 minut), a z każdym kolejnym tygodniem zwiększasz minuty biegu. Ja w zeszłym roku chodziłam na MOSiR i tam robiłam okrążenia na bieżni. Dobrze jest zgrać sobie na mp3 ulubione piosenki i podczas biegu sobie słuchać muzyki :D