Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość UCZEŃ

BARDZO PILNE!

Polecane posty

Gość UCZEŃ

POTRZEBUJĘ NA JĘZYK POLSKI PRZETŁUMACZYĆ TEKST I WYLOSOWAŁEM TAKI: Leżała w błocie gwiazda pięcioramienna goła widocznie komuś spadła z ramienia albo z czoła ot ktoś się rozstał z gwiazdą nie zauważył tego tak jest z miłością każdą dotyczy to wszystkiego Spojrzałem w kosmos w górę i zobaczyłem w niebie dziurę tak cię ukarał Bóg za to żeś nieba sięgać mógł Myślałem o mym dziadku na tle chmurnego nieba o tym czy wszystkie drogi prowadzą tam gdzie trzeba podniosłem z błota gwiazdę a serce moje czuło że coś pięknego we mnie na zawsze się zepsuło Spojrzałem w kosmos w górę ... Dlaczego mi kłamaliście kosmiczni rozbójnicy niebo jest poszarpane i leży na ulicy znalazłem wczoraj gwiazdę brudną i lepką jak gleba chciałem ją niebu zwrócić lecz nie dosięgnę nieba Więc patrzę w kosmos w górę i nadal widzę w niebie dziurę to kara boska jest za zadufany ludzki gest Znalazłem wczoraj gwiazdę gasnącą gwiazdę JAK GO ROZUMIECIE? POMOCY!!!

Gość UCZEŃ
no ludzie! już nie wiem, gdzie się zwrócić o pomoc!

Gość UCZEŃ
nikt?:(:(:(

po pierwsze nie znam tego wiersza po drugie zeby go zanalizować musisz wiedziec i napisać jak ktos ma ci pomóc kiedy była napisany co jest bardzo wazne biorąc pod uwage polityke lub historie tamtego okresu musisz znac podobne wiersze innych poetów np. z tego samego okresu zeby moc ich porównac w analizie potem mozemy rozmawiac

Gość jjojojo
5-ramienna gwiazda- symbol manifestacji Boga a także wiedzę idoskonałość. Człowiek stracił wiedzę i doskonałość i nawet tego nie zauważył, mimo że to tak pożądane cechy, Człowiek przekroczył w raju pewien stopień do wiedzy, więc Bóg go ukarał i wyrzucił z raju. a potem takie głupoty. Ogólnie tekst mega głupi i okropnie napisany

Gość jjojojo
renata putzlacher napisała to ?

Gość UCZEŃ
DZIĘKUJĘ:)

Gość jjojojo
a przetłumaczyłą to a to jahomir nohavica- poezja śpiewana, tak znalalm w necie

Gość jjojojo
Gwiazda Jacek Lewiński Czerwoną małą gwiazdę Znalazłem w błocie wczoraj Z ramienia komuś spadła Albo może z czoła Ktoś ją zwyczajnie zgubił Nawet nie zauważył Ze wszystkim, też z miłością, Tak się może zdarzyć Spojrzałem w przestrzeń w górę W obłokach zobaczyłem dziurę Tak cię pokarał Bóg Że butnie wkraczasz w nieba próg Wspomniałem swego dziadka Gdy chmury skryły niebo Czy wszystkie nasze drogi Do celu zawsze biegną Schowałem w kieszeń gwiazdę I nie wiem jak to się stało Że całe piękno ze mnie Nagle uleciało Spojrzałem znowu w górę W obłokach zobaczyłem dziurę Bóg nas pokarał tak Za podeptany nieba szlak Łgaliście w żywe oczy Kosmiczni rozbójnicy Że niebo poszarpane Leży na ulicy Znalazłem wczoraj gwiazdę Niebiosom zwrócić ją trzeba Z rynsztoka ją podniosłem Lecz jak sięgnąć nieba Znów się wpatruję w przestrzeń A dziura większa jeszcze Bożego gniewu znak Że w niebo sięgasz butnie tak Znalazłem wczoraj gwiazdę Wygasłą gwiazdę Masz tu inne tłumaczenie, jakieś lepsze moim zdaniem. Lepiej się czyta. Może bardziej zrozumiesz, ale tak naprawdę to nie wiem o co chodzi, wymyśliłam to.

Gość UCZEŃ
to nie renata. zadanie z poloka polegało n a tym, że każdy przygotuje jakiś tekst i później każdy z każdym się wymienia, a nauczycielowi trzeba przedstawić interpretację. To moje zaległe zadanie, ale babka powiedziała, że jak je zrobię, to dostanę dopa;p

Gość UCZEŃ
mnie na początku to się skojarzyło, że gwiazda to dziewczyna;p czyli ta gwiazda to idee?

Gość jjojojo
Aha, bo ja tego nie znałam, ale to piosenka jest, właśnie słucham jej. Pościemniaj z motywami i tak dalej, Że podmiot liryczny zastanawiał się jaka droga życia jest najlepsza, że czasem człowiek nie umie wybrać co jest dla niego najlepsze, a potem żałuje i tak jak Adam w raju zgrzeszył, wybral zł a drogę i czuł się grzeszny, wraz z urawniem owocu- tak jak tu z wzięciem tej niecystej giwazdy. On myślał, że będzie pięknie, że posiądzie wszytsko, ściemniali mu, że to go uszczęśliwi, a tak naprawdę to wszystk była ściema. I tak jest w każdej dziedzinie życia. Ale czasem już się nie da cofnąć. Nie da się tej gwiazdy po porstu oddać z powrotem do nieba, tylko trzeba ponieść konsekwencje. Pozdrawiam! I życzę zdania.

Gość jjojojo
może być też dziewczyna. Bez różnicy co to. Możesz napisać, że idea, że dziewczyna, że cokolwiek. Chodzi o to, że czasem tracimy coś ważnego i tego nie widzimy. I nie my,ślimy co robimy . I gubimy się w pogoni za szczęściem.

Gość Klaudiaaaaafvfghf
Po co Ci to teraz, przecież oceny wystawione?

Gość UCZEŃ
dzięki jjojojo!! bardzo mi pomogłeś:)