Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weganka24

Weganizm a ciąża...

Polecane posty

Gość Weganka24
mikromax, niebójsię -> dzięki wielkie za wsparcie i rady, chyba naprawdę zmienię lekarza, chociaż to jedyny w okolicy, to chyba wolę już dojeżdżać do innego miasteczka :). Tym bardziej, że nawet kwasu foliowego mi nie polecił, ani nic innego.

Gość niebójsie
dorciaaa83 szanuje twój wybór, ale to głównie wynik niedouczenia polskich lekarzy na zachodzie wegetariańska ciaża to juz norma wegańska też już pwoli staje się normą bo coraz wiecej jest lakarzy wegan

Gość grubciazpodhala
Ja dalej nie rozumiem co wy macie do mięsa... przecież same nikogo nie zabijacie. A zwierzęta są zabijane prądem, bezboleśnie. To chyba jest dla Was jakaś moda po prosty, czy co???

Gość ijjkh
tutaj chodzi nie tylko zdrowie dziecka, ale takze matki... dziecku jesli nie dostarcza sie odpowiedniej ilosci skladnikow odzywczych to pobiera je z organizmu matki. Wiec po porodzie osoby, ktore jadly w ciazy malo nabialu (sera, mleka itp. nie zastapisz zadnymi preparatami) beda mialy problemy z zebami, koscmi - osteoporoza itp.

Gość niebójsie
aktorka z the big bang theory tesz (okularnica)jest weganka i ma takze wegan dzieci :)

Gość pattttka
a ja mam inny problem... oboje z mężem jesteśmy weganami, nasze dzieciątka wegetarianami, ale posmakowały mięsa w przedszkolu i u obu babć i teraz chcą je jeść i w domu. Córka cały czas powtarza, że mięsko jest pyszne :(. Ale ja sobie nie wyobrazam sobie zeby karmić ich mięsem!!! jak im wytłumaczyć, że to jest złe?

Gość robbiess
nieboj sie -> nie zapominaj ze celebryci maja wlanych dietetykow ktorzxy ukladaja im zrownowazona diete. w polsce jest slaba jakosc i niedobor odpowiednich produktow zastepczych.

Gość niebójsie
pattttka powinniście wytłumaczyć dzieciom dlaczego wybraliście taki styl życia i wytlumaczyć jakie zasady obowiązują w waszym domu dzieci powinny traktowac powaznie światopogląd rodziców i do pewnego czasu żyć w miarę spójnie w nim nie zabraniałam bym jednak dzieciom jedzenia mięsa tylko wytłumaczyła z czym to się wiąże i pozwalała np. max raz w tygodniu i to naprawde dobrej jakosci ( nic przetworzonego)

Gość bromatolog
A ja odsyłam do publikacji naukowych poświadczonych odpowiednimi badaniami. Było badanie w przedszkolu w Warszawie, gdzie część dzieci dostawałą potrawy wyłącznie weganskie, a druga cześć laktoowowegetariańskie. I zdecydowanie poziom makro i mikroelementów wyglądał lepiej w diecie laktoowowegetariańskiej. więc mięso -> niekoniecznie, ale jaja i nabiał -> owszem

Gość fufxia
patttka -> ograniczasz swoje dzieci, to niedopuszczalne. Nie musisz przecież sama tego mięsa jeść!!

Gość niebójsie
robbiess tak ale powoli się to zmienia :) zarówno suplementy i zamienniki,np. w wielu miejscach już mozna kupic b12 i zamienniki mleka, do tego przez internet moża zamówić bardzo dobrej jakosci suplementy

Gość Supremus Dux
Napisz później, jak się dziecko urodzi. Jak ten Twój eksperyment wyszedł.

Gość pattttka
ja mam niestety takie podejście, że jedzenie mięsa to zwykłe bestialstwo, podłość i przyczynianie się do zabójstwa (razem z mężem jesteśmy wyznawcami Hinduizmu). Nie mogę pozwolić na to, żeby moje dzieci jadły mięso, jakkolwiek bezlitośnie to brzmi:(

Gość niebójsie
fufxia do pewnego wieku dzieci mają życ zgodnie z zasadami rodziców, czy to chodzi o śwatopogląd, religię, edukację,... to sa ich dziecie i wegetarianizm moze im wyjść tylko na dobre

Gość grubciazpodhala
hahaha experyment -> dobre :D, pewnie się potworek urodzi, albo nic :P

Gość Supremus Dux
pattttka Dziecka nie możesz zmuszać do chodzenia na religię, bo to powinien być jego wybór, podobnie jak z jedzeniem czy niejedzeniem czegoś. Nie możesz wbijać swojego dziecko w swoje wyimaginowane ramy. Sama chcesz tak żyć to żyj ale drugiemu człowiekowi nie wbijaj do głowy swoich pomysłów na życie.

Gość Supremus Dux
grubciazpodhala może urodzić się chory człowiek.

Gość Supremus Dux
To nie jest Twoja własność, jak pokój, który możesz sobie pomalować na jaki kolor chcesz.

Gość ohhhhhhhh
wiecie, ze wizyta u dobrego dietetyka kosztuje nawet 200zl???:(

Gość niebójsie
pattttka wegetarianizm w dzisiejszych czasach jest światopoglądem i nalezy mu się taki sam respekt jak religii, to nic szkdoliwego i dzieciom nie wyjdzie on na złe, w domu nie przygotowywujcie mięsa, a jesli ktoś będzie dawać dzieciom poza domem to porozmawiajcie, z samymi dziećmi jednak bym nie walczyła tylko im wytłumaczyła co i jak - najwiecej jak możecie pokazuj im zwierzeta, kury, krówki wytłumacz co sie z nimi dzieje (nie brutalnie). pamietaj, że może pewnie ktos je podrzedza do jedzenia mięsa albo same się zgrywają także nie badź zbyt surowa pewnie same zrozumieją w końcu :/

Gość Supremus Dux
A jeśli nie zrozumieją ? (pewnie)

Gość paulaaa87
Chory to Ty jesteś!!!! Weganka, jestem z Tobą, nie słuchaj tego ciemnogrodu niedouczonego.

Gość Supremus Dux
paulaaa87 jesteś lekarzem ? może lekarzem dietetykiem ? Czy w jaki sposób jesteś douczona ? Doktor google ?

Gość gośka_wawa
Wow, jestem zszokowana ilością pozytywnych opinii :) Sama jestem wegetarianką, nie weganką i czytając tytuł topiku byłam pewna, że będą tu same krytyczne komentarze, a jednak takich jest niewiele :) Extra. A co do weganizmu - sama znam kilka mam wege które urodziły dzieci wege i nie karmił ich mięsem. Mój mąż jest mięsożerny, ale już ustaliliśmy, że gdy będziemy mieli dziecko, będzie ono wege.

Gość paulaaa87
Jak taki jesteś cwany, to idź do krowy, czy świni i sam ją zabij, bestio! Dla mnie krowa,czy kura to takie same zwierze jak pies, kot, czy chomik, a nie jakieś gorsze, "spozywcze"

Gość niebójsie
http://celebritybabies.people.com/2011/07/11/emily-deschanel-vegan-pregnancy-diet-ashley-koff/ o weganską ciąze musisz dbać aby dostraczyć składników, tak jak w kazdej innej ciaży, jednak musisz miec wiedze trzeba najlepej znajdź położną wege/wegan friendly i nie czytaj tutaj bzdetów a jesli chodzi o to czy wege czy wegan ciaża to tówj wybór, ale jesli dobrze zadbasz o wszystkie skąłdniki to każdy bedzie dobry :) Supremus Dux pewnie kolejna osoba która mysle że weganie jedzą pomidory ogroki i jabłka

Gość Supremus Dux
no to i faktycznie douczona :D Jesteście przykładem chorych ambicji rodziców w wersji kulinarnej. Stosowanie przymusu wobec swoich pociech nie wyjdzie Wam na dobre. Bona petit.

Gość bromatolog
tak się składa, że ja jestem bromatologiem (a właściwie bromatolożką) i powtarzam, że nie ma nic złego w wegetarianiźmie u dzieci, co do weganizmu, to zdania są podzielone, ale odpowiednia suplementacja i wszystko będzie w normie, chociaż to na pewno bardziej pracochłonne i kosztowne.

Gość niebójsie
bromatolog mółbyś sie wypowiedzieć mniej więcej jakie supmlementy sa potrzebne- chodzi mi o takie składniki których nie ma w roslinach, albo jest ich bardzo mało :) ja moge wymienić witaminę b12 ( ta jest dostępna nawet ostanio w rosmannie i wiele róznych w internecie)

Gość gordonka
dla mnie to krzywdzisz dziecko:(. nigdy nic nie wiadomo.... a jak przez Ciebie urodzi się chore?????