Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jasmina***

Obniżony zus a umowa o pracę???

Polecane posty

Chciałabym rozpocząć działalność gospodarczą. W tej chwili podlegam ubezpieczeniu w krus, jednak wiem, że nie mogę skorzystać z pozarolniczej działalności gospodarczej i opłacać podwójnego krusu, bo za krótko jestem ubezpieczona. Pozostaje mi zatem ZUS. Pracuję obecnie, nie mam jeszcze umowy, pierwsza umowa na 3 miesiące to ma być zlecenie, później umowa o pracę (zobaczymy jak wyjdzie w praktyce ;]) Chciałabym założyć swoją pierwszą działalność gospodarczą, z tego co wyczytałam to składka jakieś 400zł miesięcznie w tej chwili. Co się zmienia jeśli dostanę umowę zlecenie? a co jeśli umowę o pracę? Przy umowie o pracę można prowadzić dodatkową działalność i opłacać tylko ubezpieczenie zdrowotne? (ok. 250 zł???) Jakie koszty dodatkowe mnie czekają? (podatki, księgowa??) Jakie opodatkowanie najlepsze? ( działalność handlowa) I czy mogę zmienić w momencie podjęcia pracy na umowę o pracę ubezpieczenie? Jak to wygląda kwotowo? Czy umowa zlecenie nie przeszkadza mi w otrzymywaniu możliwości płacenia ''preferencyjnego zusu''? Wiem, że nic nie wiem:) Prosze o pomoc:)

Może ze swojej perspektywy ktoś napisze jak wygląda to od jego strony, niekoniecznie w pełni adekwatna sytuacja.

Gość ytrtyr
z jakiej branzy ta dzialalnosc?

handel ogólny:P na pewno przejdę się do ZUSu, tam pewnie powiedzą mi więcej.. niż na tym forum, jednak mam nadzieję, że i tu się czegoś dowiem:)

Gość szkoda ci? zasluzyli
"Pracuję obecnie, nie mam jeszcze umowy" coooooo????????????????????????????

Tzn. nie podpisałam jeszcze niestety, ale wszystkie dokumenty zostały oddane i umowa będzie na pewno. Pracuję 3 tydzień