Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anonnka

Ślub prawdziwy czy koscielny?

Polecane posty

Gość klaudia1617
autorka napisala -dlaczego wybieramy dany slub. to chcialam bardziej rozwinac moje podejscie. az tak was to boli?

Gość klaudia1617
brak szacunku??nie pisze oficjalnego dokumentu, ale przepraszam nie czepiajcie sie juz mnie:) pozdrawiam:)

Gość ixyyyyyyyyyyy
no tak, bo w rozmowach nieoficjalnych szacunek nie jest wymagany :o

Mhm, czyli zasad ortografii przestrzegamy tylko w oficjalnych dokumentach? Klemensiewicz się w grobie przewraca, a Bralczyk na kanapie... Czepiam się, obowiązek polonisty, przykro mi.

Gość klaudia1617
jakos tak chcialam sobie odpoczac tu...nie martwiac sie przez chwile ta moja wada:) juz mam dosyc tych programow po pisaniu ostatnio pracy magisterskiej, na szczescie mam to juz za sobą/:)

Gość klaudia1617
mowicie o szacunku? a jak mnie wyzywacie od kretynek to jest szacunek ze hoho:) a tu mowa o wadzie-o chorobie wrecz! to nie jest ode mnie zalezne a obrazanie kogos...hmmm....zastanowmy sie

Gość ixyyyyyyyyyyy
choroba, ze ho ho! jakbys chciala to bys sie nauczyla zasad i tyle

Ja Cię nie wyzywam, nie mam takiego zwyczaju. A dysortografia to żadna straszna choroba. Mała dysfunkcja, która tak naprawdę jest do opanowania. Wiem co mówię. Ja skończyłam z nią polonistykę i nie miałam najmniejszego problemu na studiach. Nigdy nie korzystałam z ulg z powodu mojego dysa. Bardzo to dojrzałe, zasłaniać się czymś takim, zamiast powiedzieć - przepraszam, mój błąd - i zwracać większa uwagę na poprawność.

Gość klaudia1617
nie mam zainstalowanego programu wiec to oznacza brak szacunku? myslalam ze ludzie sa bardziej wyrozumiali.... przypominam mam dysortografie! ale z tego powodu nie jestem kretynka:) cos w zyciu mimo tej przypadlosci osiagnelam:) własnie obronilam prace magisterska z psychologii...ale wiem wiemze studia to "bzdura" jak mowia niektorzy, a napewna zaraz by zaczeli:) pozatym mam dwie kawiarnie i restaurację. jakoś ogarniam-no popatrz Ty jeden z drugim-a taka kretynka bo ..bo nie "umie" ortografi, co wcale nie wiaze sie z nieumiejetnoscią:)

Gość klaudia1617
przeprosilam ze sto razy:)

Gość klaudia1617
probowalam milion razy opanowac te zasady:) ale ni szlo mi za bardzo a czasu teraz na to nie mam, moze za pare miesiecy jak zwolnie tempo sprobuje jeszcze.

Gość klaudia1617
wy robicie sobie widly z igly co sie tak czepiacie mnie i mojej ortografi?:) zreszta... niezle doswiadczenie na tym forum:) od paru dni tu zagladam i..jestem pod wrazeniem nieuprzejmosci ludzi..:) przyda sie do pracy doktoranckiej:)

Gość Mario Bolucci
Dysortografia nie zwalnia Cie z dbania o jezyk. Poza tym ćwicząc poprawne pisanie uczysz się poprawnie pisać. Moj kolega dysortografik duzo czytal i pisal. Nadal ma problemy z ortografia, ale duzo mniejsze niz w szkole sredniej. Nauczyl sie metoda "który zapis słowa jest ładniejszy i bardziej znajomy". On się starał, a nie osiadł na laurach tylko dlatego, ze ma papier. Co do tematu. Dla mnie wazniejszy jest ślub cywilny, ma skutki prawne niż kościelny (nie mówie o konkordatowy). Nie wierzę w kościół, ale gdyby mój partner chciał brać ślub konkordatowy to wybralabym slub koscielny jednostronny. Co do wesela to nie ma znaczenia, jeden i drugi ślub pozwala na zrobienie wesela takieggo o jakim sie marzy. To juz inna para kaloszy, ze polska mentalnosc zaklada, ze tylko po ślubie w kosciele mozna robic wielkie huczne wesele.

Gość alebezedura
prawdziwy dla nas - czyli kościelny. ale co za nim idzie także i umowę cywilno-prawną podpisaliśmy :)

Gość klaudia1617
a czy ja powiedzialam ze osiadlam na laurach, poprosu ostatnio to zaniedbalam z powodow zawodowych, nie mialam czasu zwyczajnie. jestem szczesliwa i o takich zeczach nie mysle, mam na glowie wazniejsze rzeczy takie jak rodzina, dom, ktory juz konczymy budowac z mezem. na dalszym miejscu oczywiscie praca, nasze kawiarnie restauracja,taki nasz maly swiatek i jest nam w nim dobrze. a po co zawracac soebie glowe takimi szczegolami. jak jestem szczesliwa:) pozatym nie robie az tak duzo bledow:)

Gość klaudia1617
:)

Gość zaczarowany olowek10000
a autorka nadal nie odpowiedziala mi na moje pytanie:o

Gość No to może ja napiszę
mieszany zwany jednostronnym