Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dorianowa_Mama

WYJAZD DO NIEMIEC NA STAŁE Z NIEMOWLAKIEM! ŻYCIE W NIEMCZECH.

Polecane posty

Witam. Mamy z mężem możliwość wyjazdu na stałe do Niemiec. Wiadomo nie od dziś, że w Polsce się nie przelewa. Praca jest pewna na 100 % w polskiej firmie, dlatego też znajomość języka niemieckiego nie jest wymagana. Ale...mamy prawie ośmiomiesięcznego syna, a wiadomo, że jadąc z dzieckiem lepiej byłoby język znać. I tu pytanie, czy znajdziemy w Niemczech jakichś polskich pediatrów ? Konkretnie w Hamburgu. I jak wygląda w De ubezpieczenie zdrowotne ? Mąż będzie takowe posiadał ze względu na zatrudnienie, ale co ze mną i z dzieckiem ? Czy możemy się 'podpiąć' pod męża. I takie pytanie ogólne. Jak wygląda wychowanie dzieci w Niemczech? Szczepienia ? Itp..... Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady! :)

Gość Rodzice Szymcia z Będzina
zapraszam do nas :) zajmiemy sie dzieckiem ;)

Gość Mr and Mrs Wasniewsky
zapraszamy do nas :) konkurencyjny ceny kocyki i trumienki gratis

Gość pytajka pytająca
Ja mieszkałam 8 lat w Hamburgu i polecam z czystym sumieniem panią doktor Wytrykusz.Ona jest internista i pediatrą.Leczylismy sie u niej cała rodziną.Pielęgniarki też sa Polkami. Zaraz poszukam info o niej w necie ;)

Gość a trzeba robić szczepienia jak
nam sie przyda dziecko bo nie mamy kogo zanieść na szczepienia (dziecka nie ma juz )

Ciezkoi mi powiedziec czy znajdziesz pl pediatre ale jesli chcesz moge poszukac w necie. Zawsze mozesz pojsc z kims kto lepiej zna jezyk.

A co ? Noworodek? :D ahahaha niemowlak przyjmuje miano dziecka po kończeniu 1 roku życia...jeśli tak bardzo chcesz czepiać się szczegółów.

Gość do niemiec bez języka ?????
to już lepiej siedź w Polsce .......

Gość pytajka pytająca
Biest podała /podał link do dr Glińskiego.Nie polecam!Chodziłam do niego na samym początku z dzieckiem i nie byłam zadowolona. Autorko zycze powodzenia w Niemczech.Ja mieszkalam tam 8 lat ale nie potrafilam sie zaaklimatyzowac i 5 lat temu wrociłam z dziecmi do Polski.

Witaj :) pociesze Cie na poczatek - jesli jestescie malzenstwem to ubezpieczenie obejmuje cala rodzine automatycznie :) no ale ten jezyk... no jednak wypada go troche znac, w koncu przyjezdzacie do obcego kraju a nie na odwrot. No i wyobraz sobie codziennosc - nawet nie bedziesz potrafila poprosic przechodnia o pomoc w zniesieniu wozka ze schodow czy sytuacja w sklepie, na placu zabaw itd. Z miejscem w przedszkolach jest baaaaaardzo trudno, wiec lepiej zaklep sobie jedno juz teraz. Polscy lekarze jak i prawnicy, ksiegowi, polskie sklepy - tego jest w Niemczech od groma, musisz tylko znalezc na necie namiary np. na mypolacy.de Badania - to juz Ci lekarz wytlumaczy, dziecko dostanie taki zolty zeszyt w ktorym masz zaznaczone w jakim miesiacu jego zycia jakie badania musza byc zrobione, dostajesz ksiazeczke szczepien i tam tez jest opisane, wiadomo nie wszystkie szczepienia sa obowiazkowe.

Gość do niemiec bez języka ?????
a gdzie będziecie mieszkać ? jak załatwicie mieszkanie bez jezyka? Macie kase na wyjazd ? Kaucja wynosi co najmniej 1000 euro za mieszkanie co to za polska firma ? Kto tam zatrudnia ? Jesteś taka pewna wszystkiego a nawet nie wiesz co z ubezpieczeniem radze zeby wpierw mąż pojechał sam i sprawdził wszystko i dopiero was ściągnął

Gość pytajka pytająca
A co do języka to w mig sie go nauczysz,bo słyszac go dookoła człowiek chcąc nie chcąc sie uczy. Chociaz ja mialam polskich znajomych,polską TV,chodzilam do polskich sklepow i przez to nauka jezyka szła mi słabiutko.

Gość SADFSDFAAF
W KAZDYM MIESCIE JEST POLSKI JEKARZ SPOKO BEDZIE DOBRZE ;NAUCZYSZ SIE JEZYKA::: i 182eu bedzie kinder geld na dziecko rodzinne tak zwane

no wlasnie - zameldowanie sie, zlozenie wniosku o kindergeld, zalatwienie pobytu i inne urzedowe sprawy - jak chcecie sie dogadac, jak wypisac wniosek ktorego tresci nie zrozumiecie? Odradzam korzystanie z polaczkow, ktorzy sie reklamuja z pomoca w zalatwianiu tego typu spraw - glownie dlatego, ze zedra z was tyle kasy ile sie da a szkoda by bylo.

Gość pytajka pytająca
Przestańcie pieprzyc ze nie bez znajomosci jezyka nie ma tam po co jechac.Nauczy sie go szybko a podstawowe zwroty opanuje w jeden dzien. Turcy tam mieszkajacy nie uczą sie jezyka wcale a jakos funkcjonują na germańskiej ziemi ;)

Gość pytajka pytająca
W spisie tych lekarzy jest "mój" stomatolog i ginekolog.Ich naprawde polecam. 49. Stomatolog Dr med. Waldemar Mayschak Stomatolog (Zahnarzt) Dr med. Waldemar Mayschak 21. Ginekolog Dr. med. Piotr Kochanowicz Ginekolog (Frauenarzt) Dr. med. Piotr Kochanowicz

Gość ok język
opanuje,ale w dniu przyjazdu gdzie pójdzie ? Stanie na dworcu i co ? Ludzie,żeby przyjechać z małym dzieckiem na zachód tzreba mieć od razu mieszkanie,coście tacy dziwni ? Hooja wiecie ja przez to przechodziłam i wiem najlepiej jak jest zresztą róbta co chceta jedźta bez języka i śpijcie na dworcu bo mieszkania nie wynajmiecie bez porozumienia polecam napisać na dykcie napis "ICH SUCHE ARBEIT UND WOHNUNGMIETE" Powodzenia

Matko jedyna, przecież to logiczne, że nie pojechałabym z synem tak zupełnie w ciemno. Mąż jedzie pierwszy, szef pomoże mu znaleźć mieszkanie, on w tym czasie będzie mieszkał hotelu pracowniczym. A jak wszystko ogarnie to z dzieckiem do niego dojedziemy. Ogólnie męża szef na pewno w wielu kwestiach nam pomoże, ale przecież nie będzie z nami siedział 24h/24h dlatego założyłam ten wątek. Poza tym wiadomo, że z kobiecego punktu widzenia wygląda to inaczej i też dlatego chciałam poznać jakieś opinie tutaj.

Gość po przyjezdzie
koniecznie trzeba sie zameldowac,potem ubezpieczyc mąż ze względu że ma pracę to i ma ubezpieczenie,pod które ma obowiązek was podpiąć, potem trzeba zgłosić się do Familienkasse tj niemiecka kasa świadczeń rodzinnych tam trzeba złożyć wniosek o kindergeld obecnie wynosi teraz 184 euro na mies póki jeszcze nie jedziecie ucz się języka przynajmniej podstaw żebyś nie była zupełnie zielona po przyjeździe,i trzymaj się z dala od polaków którzy będą chętni służyć pomocą,polak polakowi zagranicą jest wrogiem

Gość po przyjezdzie
nawet mąż wcześniej może zalatwić ten kindergeld mimo że nie mieszkacie jeszcze razem pieniądze dostaniesz na konto w Polsce tylko dziwi mnie to że mąż ma pracę odrazu w firmie na terenie niemiec bez meldunku w niemczech ....... to jet grubymi nicmi szyte bo żeby mieć pracę stałą w niemczech trzeba miec miejsce zamieszkaniaw niemczech,chyba ze to jest praca dorywcza na 3 miesiace wtedy nie trza meldunku niech maz dobrze to sprawdzi zeby was nikt w maliny nie wkopał

Jesli maz bedzie legalnie zatrudniony to musi miec meldunek i ubezpieczenie. Jesli nie bedziesz miec pracy na poczatku na 99 procent odezwie sie do ciebie Auslnderbehrde ale to nie jest az takie klopotliwe. Jak chcesz to napisz do mnie na gadu , pewnie Mycha tez ci cos doradzi i inni ktorzy sa Z De. Pozdrawiam.

Gość czechu
Pajsce po co to piszecie. Kazdy jedzie jak chce. A o język nie musi się martwić bo tu sami Polacy.