Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moofis

jakie studia wybrac?!

Polecane posty

Witam. Właśnie kończę pierwszą klasę liceum, jestem na profilu humanistycznym. Zastanawiam się na jakie studia mogę pójść? Możecie mi coś doradzić? bo szczerze mówiąc, nie mam bladego pojęcia co i jak ze studiami. Sama często myślę kim chciałabym być, ale to nie jest proste pytanie, ponieważ najprościej w świecie NIE WIEM :( myślę, że mogłabym pracować np. z chorymi dziećmi, czy też dorosłymi. Mam w rodzinie dziecko cierpiące na Zespół Downa, bardzo lubię się z nim bawić i zajmować :) zawsze chciałam jakoś pomóc dzieciom, dać im nadzieję, trochę szczęścia. Tak samo jak osobom starszym, jest mi ich szkoda, że są tak potraktowani przez los. hm może jakiś wolontariat? są studia związane z tym? Myślę również, że mogłabym się sprawdzić w roli psychologa, lecz nie takiego szkolnego, jakoś perspektywa zostania psychologiem w szkole odstrasza mnie :P możecie mi podsunąć jakieś pomysły? bardzo was proszę, bo sama nie wiem czy coś wybiorę :S prosze o poważne odpowiedzi. pozdrawiam.

Gość SNap
Mechanika i budowa maszyn - studia konczy 20% studentow, ale przynajmniej jest jakis poziom

Gość kukuryyykkkuuuu
na fizjoterapie

hm kukuryyykkkuuuu czy możesz napisać mi coś więcej o tym kierunku?

nikt więcej się nie wypowie? :( do SNap- myślę, że to nie dla mnie :D

Gość kukuryyykkkuuuu
widzisz ja nie studiuje na tym kierunku....ale skoro chcesz pomagać ludziom młodym jak i starsszym to ten kierunek jest wlasnie dla ciebie. poczytaj sobie o fizjoterapii myślę ze wujek google ci w tym pomoże :) a masz przecież jeszcze troche czasu

wiem mam, ale znając mnie to ocknę się w 3 klasie i pójdę na byle co, bo nie miałam czasu tego przemyśleć :) a przynajmniej raz chciałabym coś zrobić dobrze :P

Gość 098760
SNap Mechanika i budowa maszyn - studia konczy 20% studentow, ale przynajmniej jest jakis poziom jesli ty też je kończyłes/aś to ja dziękuję za taki poziom poniżej zera .

Gość kolegozanki
po pierwsze już teraz uświadom sobie, że faktyczny zawód rzadko związany jest z wykształceniem. Tym samym, nie musisz kończyć ściśle określonego kierunku, żeby pracować z potrzebującymi dziećmi czy osobami starszymi. Postaw na doświadczenie :) W liceum możesz w ramach wolontariatu pomagać gdzieś w szpitalach czy domach dziecka może?

niestety nie :( wolontariat niby jest w gim, tzn niby bo po prostu tyle, że jest. opiekun nic z tym nie robi, nie pomagają nikomu, nic kompletnie z tym nie robią.. eh

Gość ixyyyyyyyyyyy
moze jakies pielegniarstwo? tylko, ze jak jestes w klasie hum to z matura moze byc ciezko na fizjoterapie to pewnie tez jakas biologia jest potrzebna na maturze, wiec juz teraz musialabys sie bardziej przykladac

Gość ixyyyyyyyyyyy
ale wolontariat to nie tylko przez szkole, mozna na wlasna reke sie zglosic trzeba tylko chciec

hm gdybym się przyłożyła to mogłabym zdawać biologię na maturze, zresztą myślałam już o tym, bo wiedziałam, że to ma jakieś połączenie :P

chyba rzeczywiście się zgłoszę, muszę coś zrobić w tym kierunku :)

Gość ixyyyyyyyyyyy
najlepiej zaczac od wolontariatu - sprawdzisz czy to jest to, czym chcesz zajmowac sie w zyciu bo to, ze szkoda ci starszych ludzi nie oznacza jeszcze, ze nadajesz sie do tej pracy

a więc muszę się przejść i zobaczyć. dziękuję za odpowiedzi, muszę już uciekać. pozdrawiam ;)

Gość Kacper1919
testy predyspozycji zawodowych mogą ci w tym pomóc www.tomastest.eu

Gość Masazka25
popieram..te testy mi bardzo pomogły...myślałam o ochronie środowiska a wybrałam się na studium masażu i super spełniam się zawodowo

Gość IIIlonka
Ja dwa lata temu zrobiłam sobie testy na tomastest.eu i muszę przyznać, że dzięki nim obecnie spełniam się zawodowo. Polecam

Gość Alicja56
to dobry sposób na dzisiejsze czasy..bo nie wystarczy się wyuczyć ale też trzeba czuć ten zawód. Testy od tomastest pomogą ci wybrać

Gość Asiula309
Ostatnio byłam na stronce u nich i trafiłam na ich bloga. Rewelacja..jest tam wiele ciekawych artykułów dotyczących pracy, potrzebnych obecnie zawodów itd

Gość kijanka56
też czytałam kilka artykułów na blogu tomastest i muszę przyznać, że są naprawdę na bardzo dobrym poziomie..ciekawe , zwięzłe i na temat

Gość jakbym mogla sie cofnac
o 13 lat to wybralabym informatyke

Polecam ci sprawdzić jakie są kierunki studiówwww.studia.net/kierunki . Strona umożliwi ci wybór studiów i uczelni najlepszej dla Cb . Studiuj to co lubisz i w czym sie czujesz dobrze to jest klucz do sukcesu .

Znajoma poszła do studium medycznego na higienistkę stomatologiczną i ponoć ma zarabiać 4 tys zł, więc po co Ci studia.

Gość zuuza_a
mi w wyborze kierunku pomógł portal http://www.kierunki.net/lupa - znajdują się tam dokładne opisy wszystkich kierunków na różnych uczelniach - warto poczytać i zorientować się co jaka uczelnia wymaga i jaki jest program studiów

Gość marcinek995
Nie wiesz jakie studia wybrać ? Wybieraj pod swoje zainteresowania i predyspozycje . Chyba nie chcesz robić czegość w przyszłości co nei będzie dla cb :/ Polecam sprawdzić strone i poczytać co nieco www.kierunki.net/wybor-kierunku-studiow

Gość alinatysiac
Nie wybierać studiów - moim zdaniem to zwyczajna strata czasu, przynajmniej teraz, kiedy uczą znajomi i rodzina, a nie fachowcy. Rób szkolenia kierunkowe, szukaj na początek prostych rzeczy do wykonania, ucz się - tak praca będzie, bo za papier magistra, na pewno go nie dostaniesz.

Gość aniameks
To ty nie wiesz, że na pierwszej pozycji w wymaganiach jest zawsze wyższe wykształcenie? Bez tego papierka nie ma nawet szans na zaproszenie na rozmowę, nie mówiąc już o dostaniu pracy. To nie te czasy - studia trzeba mieć.

Gość gość
Wybierz Gównologię:)