Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samaAnia

ojciec w akcie?

Polecane posty

Gość samaAnia

witam... wczoraj juz poruszałam ten temat ale był mały odzew powiedzcie mi jakie miałyscie konsekwencje związane z wpisaniem ojca w akt urodzenia (nie będąc z ojcem dziecka) nie wpisałam ojca do aktu i nadałam Małemu moje nazwisko a teraz sie zastanawiam czy jednak nie powinnam wpisać go w akt, ustalić ojcostwo, syn ma 2 miesiące a od miesiąca ojciec zaginoł nie interesuje się małym wogole nie przyjezdza nie dzwoni spytac nawet co u małego. co mam zrobić ,??

Gość dsja
Moim osobistym zdaniem zrobiłabym tak jak Ty. Nie ma ojca to nie ma i cześć pieśni. Po co mi za 10 lat problemy jak się jaśnie Tatuś odnajdzie i przypomni sobie, że ma dziecko? Jakbyś go wpisała do aktu to nawet dowodu byś dziecku bez niego nie mogła wyrobić bo muszą być oboje rodzice. A jak nie ma dowodu to nawet w ramach strefy schengen nie możesz się poruszać bo jak Cię zatrzyma np. niemiecka policja to musisz mieć dowód tożsamości dziecka. Nie wspomnę już o paszporcie. Dobrze zrobiłaś.

Gość SmalutkaZosia
Ja ci powiem tyle keidys ojcu sie odwidzi i ty bedziesz miala problemy a dziecko bedzie mialo ci za zle ze tak zrobilas bo gdzie bedzie szlo z papierkiem bedzie sie wstydzic ze nie ma ojca wpisanego Wpisz ojca normalnie dzieki temu bedziesz mogla miec alimenty bo jak go nei wpiszesz to nie dostaniesz Pieniadze sie dziecku naleza teraz mozesz sie unosic duma ze ich niechcesz ale przyjdzie sytuacja ze bedziesz plakac ze ich nie masz Tak czy owak to jest ojciec i nic tego nie zmieni Wpisz ojca normalnie a co do naziwska to ojciec sie musi zgodzic i ewentualnie uznac dziecko W ten sposob dziecko nei bedzie na przyszlosc miec do ciebie pretensji Pamietaj tu chodzi o dobro dziecka a nie gorzkie zale

Gość fhthvgft
kobieto a o alimentach na dziecko pomyslalas?

Gość wrozka kafer
Ania zrobilas dobrze.Wszystkiego dobrego Wam zycze

Gość samaAnia
teoretycznie tak tylko boje sie ze może miec nieprzyjemnosci , typu mogą sie smiec ze tylko matka moze nie zna ojca, moze lepiej jak by był, zrobiłam tak bo zależało mi aby mały miał moje nazwisko bo nie zdążylismy z jego ojcem sie pobrać na szczęście, on sie nie zgadzał na moje nazwisko wiec poszłam sama zameldowac małego z czego była wielka awantura a teraz go nie ma, mały ma 2 miesiące a tata go widział mołe 7 razy.

Gość mireczkowataa
żeby wpisać ojca do aktu urodzenia sam zainteresowany musi być obecny i potwierdzić fakt, ze jest ojcem. A żeby ściągać z dziada alimenty wcale nie musi być wpisany w akt urodzenia!

Gość samaAnia
o alimenty mi wogóle nie chodzi bo jestem dobrze sytuowana choc zdaje sobie sprawe ze różnie sie w życiu moze ułożyć ale poki co nic od niego nie dostałam na małego nawet paczki pampersów nie kupił, nic sie nie interesuje wiec nie wiem czy warto na siłe go ciągnać do odpowiedzialnosci. tak ajk napisała jedna z was chodzi mi żeby kkiedys dziecko sie nie wstydziło tylko o to mi chodzi, ale boje sie ze jak mu dam prawa bedzie mi na złość robił np z paszportem ja duzo podróżowałam i zamierzam juz za rok z małym jechac za granice a jak ojciec sie nie zgodzi to dupa nie zabiore małego

Gość samaAnia
musi byc ponoic wpisany zeby dostac alimenty

Gość dsja
Powiedz dziecku jak dorośnie jak było, kim był jego ojciec. Możesz przecież dziecku mówić o nim. A jak przyjdzie czas, że dziecko zajarzy co ma w papierach powpisywane to będzie już na tyle duże, że możesz mu wtedy spokojnie powiedzieć dlaczego podjęłaś decyzję o niewpisywaniu go i tyle.

Gość SmalutkaZosia
Wiesz co tak czy owak to jego ojciec i nigdy tego nei zmienisz ja bym wola;a zeby moje dziecko widywalo ojca niz zeby go nei znalo pomysl o dziecku - pogadaj z jego ojca i ustalcie razem co i jak poniekad lepiej jak dziecko bedzie mialo nazwisko ojca co potem ty sie chajtniesz z innym i bedziesz 17 letniemu dziecku zmieniac tez nazwisko ? chore

Gość fhthvgft
przecierz jak sie nie bedzie interesowal dzieckiem to bez problemu bedziesz mogla go pozbawic praw rodzicielskich

Gość dsja
No ale co ma jej ślub do zmiany nazwyska dziecka? Jakby się nazywał jak ojciec a matka by wzięła ślub i zmieniłą nazwisko to też nazywał by się inaczej niż matka.

Gość dsja
Mnie by przeszkadzło gdyby moje dzieci nazywały się inaczej niż ja.

Gość SmalutkaZosia
Skoro chodzi ci o wstyd to masz odpowiedz tak dziecko bedzie sie wstydzic a co do praw to mozesz go pozbawic tak jak ktos napisal A on chce uznac dziecko ? Co on wogole gadal na ten temat

Gość samaAnia
nazwiska napewno nie zmienie dziecku!! najzyzej jak wyjde kiedys za mąż to bede mieć dwuczłonowe, nie chce żeby mojemu dziecku po ojcu zostało tylko nazwisko!! a z nim sie nie dogadam juz, próbowałam kilka razy to mi mówi "nie twoja sprawa, nie musisz wszystkiego wiedzieć odrazu" a pozniej przestał przyjezdzac nawet nie zadzwonił spytać czy śyn zdrowy nic, na co mu nazwisko w takiej sytuacji, w koncu jestem swiadomoa ze to moje panienskie dziecko, w sierpniu mieliśmy sie pobrać dziekuje Bogu ze sie wszystko rozleciało bo chyba bym dnia nie wytrzymała z tym toksycznym człowiekiem. bylismy 2 lata po czym zaszłam w ciąże i zmienił sie o 180 stopni juz pół ciązy byłam sama a jak urodsiłam małego to był raz w szpitalu a lezałam 6 dni po cesarce

Gość mireczkowataa
dziewczyno, jeśli wpiszecie go do aktu głupiego paszportu, czy dowodu dziecku nie wyrobisz!! Jaki wstyd?? Przecież w akcie nie ma nn, tylko wymyślone imię i Twoje nazwisko! Wpisujac go w akt utrudnisz sobie i dziecku zycie! Nie musi być wpisany, żeby Ci placic alimenty! My nie mamy ślubu i uwierz mi, że wszędzie musimy chodzić razem. W przypadku, kiedy się nie dogadujecie nie rób tego!

Gość SmalutkaZosia
Skoro niechcesz dziecku nazwiska dac ojca niechcesz alimentow to po co chcesz by odwiedzal dziecko ??? Skoro wszystko mu zablokowalas to poniekad nie dziwie sie ze sie tak zachowuje Tak czy owak skoro masz wszystko postanowione to po co ten temat ? jesli chodzi o wstyd odnosnie aktu to bedzie sie z pewnoscia wstydzil

Gość samaAnia
zrobił awanture jak sie dowiedział ze mały ma moje nazwisko i nic, nie złozył o ustalenie ojcostwa nic kompletnie, zyje sobie swoim życiem a małym sie nie interesuje, mysle ze obawia sie ze jak go uzna bedzie musiał płacic,

Gość samaAnia
ja chce zeby odwiedzął małego i to bardzo, jakis czas odwiedział po cyzm przestał z dnia na dzien. ja mu powiedziałam ze kiedy chce moze przyjezdzac nie bede mu zabraniac wizyt, ze jak chce moze isc o ustalenie ojcostwa ale nazwiska dziecku nie zmienie, a on nic sie nie odzywa zero czego kolwiek z jego strony. chce zeby był dla małego ojcem ale on sie nie interesuje dzieckiem. nie zmusze go, mysle ze jak bym go wpisała moze by zmienił zdanie za zavczoł przyjezdzac do małego ale boje sie ze bedzi emi pozniej robił problemy np przy wyrobieniu paszportu małego itp

Gość SmalutkaZosia
mireczkowataa żeby wpisać ojca do aktu urodzenia sam zainteresowany musi być obecny i potwierdzić fakt, ze jest ojcem. A żeby ściągać z dziada alimenty wcale nie musi być wpisany w akt urodzenia! W akcie musi byc ojciec i nie opowiadaj jej glupot ze ty masz taka sytuacje oto nie musisz jej namawiac na takie glupoty Prawnie i normalnie to zalatwic a nie gmerac i potem wyc bo wszystko namieszane

to jest tylko i wyłącznie Twój wybór, jeśli jesteś sama i nie wiążesz się z ojcem dziecka wiadomo że łatwiej wam będzie jeśli dziecko będzie nosić Twoje nazwisko, nikt mu w akta nie zagląda, skrócony akt który masz nie adnotacji "ojciec nieznany" tylko zmyśłone imię męskie które podałaś i twoje nazwisko, czyli na pierwszy rzut oka wygląda na twojego męża, dziecko nie ma się czego wstydzić jeśli zaś boisz się jakiś konsekwencji dla świętego spokoju w razie W możesz ustalić sądownie ojcostwo (chyba że ojciec dziecka dobrowolnie stawi sie w USC uznać dziecko jako swoje) z ustaleniem że dziecko będzie nosić twoje nazwisko, możesz pozbawić ojca dziecka praw rodzicielskich i tym samym tylko ty decydujesz o jego losie,nie musisz mieć zgody ojca dziecka o wyrobienie paszportu (dowód można dziecku wyrobić za zgodą tylkojednego rodzica, na paszport muszą wydać zgodę oboje rodzice a gdy dziecko skończy 13 lat może tylko jeden rodzic), masz status "samotnej matki" który uprawnia do np pierwszeństwa w źłobku lub przedszkolu, są jeszcze inne opcje: 1. wyrobić dziecku paszport zanim ojciec uzna dziecko w USC, jedyny minus pszport ważny jest 5 lat dla takiego maleństwa (rok ustawowo, jeśli napiszesz we wniosku podanie o 5 letni to go otrzymasz na swoją proźbę) 2. dogadać się z ojcem dziecka, niech uzna, pozwoli wyrobić paszport, zrzeknie się praw do dziecka 3. pogadać z ojcem dziecka czemu się nim nie interesuje, może zniknął urażony tym że dziecko nie nosi jego nazwiska, że sama podjełaś tą decyzję mimo że on się na to nie zgadzał o alimenty możesz zawsze się starać z datą wsteczną więc tutaj nie ma problemu jeśli zaś ułożysz sobie życie na nowo, a dziecko nadal nie będzie uznane przez biologicznego ojca, może je uznać każdy kto będzie tego chciał, w ten sposób możesz zapewnić dziecku tatę (bo to osoba która wychowuje dziecko i je kocha) takie są plusy i minusy rubryki "ojciec" w akcie urodzenia wszystko zależy od sytuacji w jakiej teraz sie znajdujecie i jaka jest wasza możliwa przyszłość, musisz sama rozstrzygnąć za i przeciw i pamiętaj że to co postanowisz zaważy na przyszłości Twojego dziecka tym co będzie myśleć twoje dziecko w przyszłości wogóle bym się nie przejmowała, to od ciebie zależy jak to pojmie, czasy są teraz inne, ludzie żyją w wolnych związkach, partnerskich, rozchodzą się lub żyją długo i szczęśliwie, i to twój syn napewno zrozumie połowa dzieci pochodzi dziś z rozbitych rodzin, dzieci rodziców rozwiedzionych więc wytykanie palcami w szkole czy na podwórku już mineły te czasy

Gość mireczkowataa
SmalutkaZosia- akurat tych informacji jestem pewna. W akcie urodzenia nie musi być wpisany ojciec, żeby ściągać z niego alimety. Jesli ojciec robi problemy nie warto- bo musi być zawsze jego zgoda i obecność na WSZYSTKO. Kropka! Ja akurat nie mam z ojcem żadnych problem- bo jesteśmy razem 9lat i dziecko było planowane. Ale z racji braku ślubu wiem co nieco o formalnościach. Autorko, jeśli ojciec się z dzieckiem nie spotyka to po prostu nie chce! A hasło o nazwisku to sciema. Ja bym nie ryzykowała. Ode mnie tyle.

Gość mireczkowataa
miliana- wszystko sie zgadza poza jednym- zgodę na dowód również muszą wydać oboje. Ostatnio wyrabiałam córce dowód i pomimo tego, ze naciskałam i dopytywałam musieliśmy być oboje osobiście.

Gość StudentPrawaa
mireczkowataa - nie worwadzaj ich w blad Jestem studentem prawa i ojciec musi byc podany i to ci powie kazda matka ktora dostaje alimenty

Gość mireczkowataa
Piszę jak jest. Każdy może to zweryfikować. Nie musi być wpisany ojciec w akt urodzenia- kropka.

Gość ssssssssssssssssssssss
kropke to ty masz na czole dziewczyno przestan sie upierac byle miec racje

no to nie wiem, może zależy od urzędnika, ja swojemu dziecku wyrabiałam i tylko ja podpisałam zaniosłam i odebrałam urzędnik nie chciał zgody ojca dziecka, paszport owszem musieliśmy nie dość że podpisać razem to jeszcze osobiście się stawić w wydziale z dowodami osobistymi obydwoje z dzieckiem