Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasion

ile jedza wasze 3,5 miesieczne maluchy karmione piersia?

Polecane posty

Gość kasion

ile jedzą wasze 3,5 miesieczne maluchy karmione piersia? pytam głównie mam które odciągają od czasu do czasu pokarm.. ile podajecie swoim niemowlakom zeby byly najedzone? ja od niedawna zaczelam odciagac i mrozic pokarm, bo nasz synek zostanie 1 dzien z dziadkami i zastanawiam sie ile maja mu tego mleka podawac..

Gość kasion
nikt nie pomoze?

Gość jestem mamą właśnie dziecka
3,5 miesięcznego i szczerze mówiąc nie wiem jak rozwiązałabym ten problem, bo skoro karmimy piersią należy karmić na "żądanie" zatem tyle ile dziecko chce i kiedy chce na Twoim miejscu wcześniej ściągnęłabym mleko i sprawdziłabym ile dziecko wypija mleka na raz i to kilka razy

Gość kasion
tez mysle ze to byloby najlepsze rozwiazanie ale mysle ze sama wiesz jak to kochane mleko trudno uciagnac:) przynajmniej w moim przypadku tak jest:) kolejny "problem" to ze maly nie bardzo lubi pic z butelki... ehh, chyba jak bedzie naprawde glodny to polubi:)

Gość kasion
a skoro Twoj maly jest w wieku mojego to przy okazji pozwole sobie zapytac.. jak u Was wygladaj noce? ile razy sie budzi i o ktorej go karmisz wieczorem przed spaniem?

ja akurat mam córeczkę;) ale dziecko to dziecko;) u nas akurat karmienie odbywa się w 100% na "żądanie", bo nie ma żadnej regularności w jedzeniu w dzień mała jada bardzo często, bo i co 1,5 h, ale wieczorem potrafi zjeść PRZED KĄPIELĄ (nie bezpośrednio przed, ale po powrocie ze spaceru) i potem dopiero za jakieś 4 h, a później jeszcze budzi się w nocy mniej więcej 2 razy na "cyca';) ale nie ma stałych pór, że jest to np. 24.00 potem 3 i 6 rano

Gość mamadwumiesięczniaka
mój jest młodszy a na raz potrafi wypić koło 120-150ml ale to sprawdzone poprzez ważenie przed i po jedzeniu i tak co 2 -2,5h

Gość kasion
no to podobnie nasze dzieciaczki jedza, bo juz sie balam ze u nas "na żądanie" jest za czesto:) mamo dwumiesieczniaka, nie bardzo zrozumialam to wazenie przed i po...? wazysz malucha przed i po jedzeniu i w ten sposob da sie okreslic ile zjadl? to chyba takie nie do konca dokladne co? :) choc przyznam ze jestem pierwszy raz mama i dopiero poznaje niektore metody:)

na pewno nie jest za często;) na żądanie, to na żądanie czyli tak często jak dziecko chce;) a metodę ważenia przed i po karmieniu stosuje się często w szpitalach by sprawdzić ile dziecko wypija i czy w ogóle, bo jak wiadomo na samym początku karmienia różnie to bywa z pokarmem u matki karmiącej i przystawianiem dziecka do piersi ;)

Gość kasion
kurcze, naprawde nie wiedzialam o takiej metodzie:) tzn slyszalam ze sie wazy zeby sprawdzic czy przybiera na wadze, ale nie ze tak przed i po posilku.. chyba zaczne tak robic to sie latwo przekonam jak to u nas wyglada:) a ile wazy Twoja córcia? moj na ostatnim szczepieniu (mial wtedy 3 miesiace) wazyl 6.400g

Gość kasion
trudno mi okreslic czy duzo.. mały przybiera na wadze, aktywnie ssie piers, najada sie.. mysle ze mam wystarczajaca ilosc pokaru:) no w kazdym razie nie mam "nadmiaru", nie musze sobie nic dodatkowo odciagac:)

Gość kasion
kamyl, a dlaczego o to pytasz?

Moja ma niespełna 3 miesiące. Odciągam pokarm i podaję w butli od samego początku. Zjada ok 110-120ml 6 razy na dobę. Tzn teraz ma kryzys jedzeniowy i zjada po 60-90 ml... :(

Gość kasion
Blanka6 a mozna wiedziec dlaczego od poczatku odciagasz i podajesz w butli? wspolczuje, dla mnie odciaganie to meka;/

Ależ dla mnie też męka. Po porodzie nie miałam pokarmu więc mała dostała butlę. Potem pokarmu było niewiele więc znowu butla... no i nie chciała ssać piersi bo łatwiej jej było z butelki, do tego płaskie brodawki itd. Próbowałam siłą, spokojem, cierpliwością by ssała pierś. Po tygodniu wiszenia na mnie i ciągłego płaczu darowałam. Odciągałam w 1 miesiącu 8 razy na dobę, w 2 miesiącu 7, a teraz 6.

Gość kasion
kamyl - spadaj! Blanka, podziwiam za upór i cierpliwość:) w koncu nic nie zastąpi mleka matki:)

mała ważona była, gdy miała dokładnie 3 miesiące i 9 dni i ważyła 5980g ostatnio mniej przybiera, ale to normalne, bo na początku przybrała bardzo dużo a Twój mały jaki ciężki i długi urodził się?

A ja jestem zła, że mi się nie udało karmić piersią (jak pan Bóg przykazał, hehehe). Uważam jednak, że pokarm matki jest najlepszy dla dziecka i póki go mam będę odciągać i podawać butelką. Co miesiąc odejmuję jedno ściąganie na dobę by płynnie dojść do 3 jak wrócę do pracy.

Gość kasion
blanka - bardzo dobra z Ciebie mama:) z tymi maluchami to juz tak jest, jeden nie chce cyca a drugi butli:) mój synek mial 55cm i 3.370g, a wasze dzieciaczki?

blanka-------> też chylę czoła przed tym karmieniem z odciągniętego mleka z piersi:) moja ważyła 3200g i 57 cm, a w dniu wyjścia ze szpitala ważyła tylko 2960g zatem obecna waga jest naprawdę super moim zdaniem;)

i powiem Ci, że Twój synek naprawdę ładnie przybiera, bo sprawdziłam mój synek, który urodził się z podobnymi parametrami co Twój (55cm/3450g), gdy miał 3,5 miesiąca ważył nieco mniej niż Twój, bo 6140g, a lekarz twierdził, że jest bardzo dobrze;)

Gość kasion
no mój tez zjechal do 3.190g, czyli prawie 200g lzejszy ze szpitala wychodzil:)

Moja w dniu urodzin miała 3100g i 52 cm. Jak miała 7 tygodni to już 4640g. Za tydzień mamy szczepienia to dowiem się ile waży teraz.

Gość kasion
blanka, Twoja coreczka troszke mniejsza od mojego i tez troszke mniej przybrala:) moj jak mial 7tyg wazyl 4.800 :)

Gość mama dwumiesięczniaka
Właśnie byliśmy w szpitalu, trochę ulewał więc sprawdziliśmy przy okazji ile on zjada.