Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minervaaaaaaa

alkohol dodawany do potraw

Polecane posty

Gość minervaaaaaaa

Mam taki dylemat. W wielu przepisach wymieniony jest alkohol jako dodatek do potraw np.wino,piwo. Mam w domu dwóch kierowców i chciałabym zrobic jakieś danie ,w którym dodaje sie wino,ale boję się,że po zjedzeniu takiej potrawy moi domownicy nie będą mogli prowadzić samochodu. Czy alkohol dodany do potrawy w trakcie jej przyrządzania ulatnia się czy zostaje w potrawie i przechodzi do krwi w czasie spozywania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ulatnia sie od razu :D zreszta tyle alkoholu co sie dodaje do potraw .... w ogole sie tym nie przejmuj, japoje alkoholowe dodaja potrawom smak, i to ten smak zostaje, a alkohol wygotowuje sie podczas gotowania ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co myślicie o Radler Warce? Ciekawie jak smakuje połączenie Radlera z grillowaną rybą? W końcu Radler to w większości lemoniada z cytryny. Próbował ktoś takiego połączenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rabatka
Piłam, faktycznie smaczne. Ja piłam do grillowanej kiełbaski. Wyborne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alkohol w potrafie ma podkreslić smak, ewentualnie go wydobyć. w trakcie obróbki termicznej sam spirytus wyparowuje, nie przejmowałabym się ewentualnymi promilami ;) poza tym, nawet jeśli w przepisie masz szklankę wina, czy dwa kieliszki spirytusu - to zwykle rozkłada się na 4-6 porcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bajderman
Bo to nie jest tak, że stawiasz jakiekolwiek alkohol i mówisz: jeść. Alkohole takie jak wina smakują dobrze dopiero z potrawami - bez jedzenia możesz się nawet zniechęcić do wina. W Centrum Wina zrobili mi wykład na ten temat i chyba po raz pierwszy wtedy kupowaliśmy świadomie wino. Np. jeśli potrawą jest pieczona polędwiczka wieprzowa, w sosie anyżowym i buraczanym Kus Kus to świetnym połączeniem będzie wino Parador Tempranillo. Ale to pod każdą potrawę można zaproponować coś innego ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×