Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HANDEL ALLEGRO

KONTROLA URZĘDU SKARBOWEGO

Polecane posty

Gość HANDEL ALLEGRO

Witam. Przechodził ktoś taką kontrolę?Jak to mniej więcej wygląda? Kobietka kupiła u mnie i poprosiła o wysyłkę na UKS.

Gość swewerrert
nie rozumiem, wysylka na UKS? czyli co? masz wyslac towar do urzedu skarbowego?

Gość HANDEL ALLEGRO
Konkretnie mam wysłać Urząd Kontroli Skarbowej- adres w moim mieście

Gość HANDEL ALLEGRO
Handluję odzieżą używaną.

Gość swewerrert
a czym handlujesz i po co im twoj towar? moze cchieli tylko twoje dane i dlatego ktos licytowal.

Gość nieczytata?
jak bym tego nie czytała, to nie wiem o co ci się rozchodzi :)

Gość swewerrert
aha i jaki masz miesieczny dochod z tego? od dawna juz tak handlujesz?

Gość swewerrert
moze po prostu jakas babka kupila u ciebie rzecz i cche zebys ją wyslala do niej do pracy bo ona pracuje w UKS, a ty panikujesz...

Gość miałam podobnie
wysyłka tez na us, kupowała dla siebie, ale ja miałam firmę i wysyłałam legalnie

Gość gfffffffffff
Uważaj, bo jak zgłosi Cię do US, to masz przejebane - sama handlowałam odzieżą używaną rok i srałam w gacie, że ktoś mnie zgłsoi. Dopiero potem założyłam działalność. I... sama zgłosiłam ostatnio osobę handlującą ciuchami. Była wredna, obrażała mnie, nie chciała przyjąć reklamacji.

Gość HANDEL ALLEGRO
Nie panikuję, ale chciałabym się dowiedzieć jak taka kontrola przebiega.

Gość miewiórkaa
Nie rozumiem dokłądnie tego topiku, ale być może ktoś Cię zgłosił, a URząd Skarbowy dokonał teraz zakupu kontrolowanego. Tzn. kupili od Ciebie, żeby sprawdzić czy wyślesz im z paragonem itd.

Gość swewerrert
chyba musisz im donieść wyciąg z konta z ostatnich 5 lat, a tak szczerze to ile mialas z tego meisiecznie?

Gość miewiórkaa
A masz zarejestrowaną DG? Bo jak nie i naprawde Cię sprawdzą, top kara będzie horrendalna (zależy oczywiscie od tego od kiedy i ile sprzedajesz)

Gość HANDEL ALLEGRO
Dochód mam niewielki, ale legalny.

Gość swewerrert
skoro legalny to po co ten temat?

Gość miewiórkaa
e tam, jak zarejestrowana DG to o co sie martwisz? Chyba że sprzedawalaś na lewo, bez paragonów.

Gość śledź w czekoladzie
może to podpucha konkurencji? obstawiam ten wariant, bo skarbówki i uks mają inne metody jak chcesz tak handlować w tzw "masie' to zarejestruj dzialalność aha - jeśli sprzedajesz rzeczy używane dłużej niz pół roku - nie płacisz od tego podatku http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/313900-sprzedaz-na-allegro-uzywanych-rzeczy-podatek.html ale jeśli robisz to na hurtową skalę to ci mogą powiedziec, że prowadzisz niezarejestrowaną działalność gospodarczą ....i potraktować to jak uchylanie się od rejestracji działalnosci

Gość HANDEL ALLEGRO
swewerrert chyba musisz im donieść wyciąg z konta z ostatnich 5 lat, a tak szczerze to ile mialas z tego meisiecznie? Tyle, że na ZUS nie starcza :-) 500-700 zł. Paragonów nie wysyłam, bo jestem zwolniona z kasy fiskalnej. Wystawiam rachunki uproszczone do każdej transakcji.

Gość miewiórkaa
a to mozna miec DG i nie płacić ZUSu?

Gość HANDEL ALLEGRO
miewiórkaa e tam, jak zarejestrowana DG to o co sie martwisz? Chyba że sprzedawalaś na lewo, bez paragonów. Nie martwię się. Chciałabym jednak wiedzieć jak taka kontrola przebiega. Na lewo? Przecież się nie da, chyba Allegro daje wyciąg sprzedaży to tak czy siak by wyszło.

Gość miewiórkaa
mozna na lewo, jeśli np. odbierają od Ciebie osobiscie Sama aukcja zakończona sprzedażą nie jest dowodem transakcji, bo przeciez ktoś mógł nie zapłacić. Czyli - nie wyciąg sprzedaży z Allegro jest dowodem, ale wyciąg z konta bankowego.

Gość HANDEL ALLEGRO
miewiórkaa a to mozna miec DG i nie płacić ZUSu? Nie można. Nie napisałam ,że nie płacę, tylko, że z DG na niego nie starcza. A tak chyba bywa na początku, jak się zaczyna.

Gość HANDEL ALLEGRO
Sama aukcja zakończona sprzedażą nie jest dowodem transakcji, bo przeciez ktoś mógł nie zapłacić. Takie aukcje mam tylko 3, potwierdzone zwrotem prowizji. W sumie na kwotę może z 10 zł.

Gość miewiórkaa
jak to 3 rzeczy 10 zł? To za jakie ceny Ty sprzedajesz? Ja też handluję odzieżą używaną na Allegro, ale jedną rzecz sprzedaję średnio za 30 zł. O zarobkach nie powiem, ale gdy napisałaś że "500-700 zł" to nie mogę w to uwierzyć.

Gość HANDEL ALLEGRO
średnio 35-50 zł za kg. Odzież dziecięca lekka więc średnio 4-10 szt. A nie płacą zwykle ci, co za 1 zł zlicytują.

Gość Lisabet S. ma rację
skoro masz 500-700zł a DG nie ejst prowadzona jeszcze przez 2 lata, to pzreciez powinnaś płącić niski zus ok.300zł a nie cął ą stawkę 1000

Gość miewiórkaa
to jaki jest sens prowadzenia takiej DG? Nie rozumiem. Nie gniewaj się, ale to tylko marny dorobek do normalnej pensji chyba? Bo chyba nie Twój jedyny zarobek? Za taką sumę nie chciałoby mi się w ogóle bawić w wystawianie.

Gość HANDEL ALLEGRO
Lisabet S. ma rację Mnie mniejszy ZUS nie dotyczy, bo działalność prowadzę od ponad 10 lat. W zeszłym roku miałam zawieszoną i od stycznia ruszyłam z inną branżą. No i trochę jednym słowem mi nie poszło :-)

Gość HANDEL ALLEGRO
miewiórkaa Mi też się nie chce, więc myślę o poszerzeniu DG, nie wiem może o jakiś sklep. Mój jedyny, więc jestem skazana na męża :-)