Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oollaa12

stosunek księży do ślubu cywilnego.

Polecane posty

Gość oollaa12

Witajcie, chciałabym wiedzieć jak jest z ludźmi, którzy mają ślub cywilny. Czy mogą normalnie ochrzcić dzieci? Słyszałam, że księża robią z tego problem. A i czy podczas chodzenia po kolędzie czepiają się co roku czy tylko raz? Mile widziane wypowiedzi ludzi, którzy mają ślub cywilny lub znają się na rzeczy ;)

Gość MłodaPatriotka
Znam się na rzeczy :P Więc tak. Generalnie chrztu nie powinni dzieciakowi odmówić, choć znam takie przypadki. Co w takiej sytuacji? Szukać innego księdza. A mimo wszystko myślę, że powinniście kościelny wziąć, że dzieci były "prawe" i żeby w grzechu nie żyć :P No ale ok ok, już się nie wtrącam :P A ślub cywilny dla kościoła i Boga znaczy tyle co nic :P Wszystko wyjaśnione tu: http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/461

Gość oollaa12
Dzięki. Wiem, że dla Boga ślub cywilny to nic, ale przecież dla większości ludzi to nie wazne czy kościelny czy cywilny, ślub to ślub, przynajmniej ja tak to odbieram. Nie pytam się nikogo czy ma ślub cywilny czy kościelny.

Gość kiedyś chodziłam z koleżanką
a wytłumacz mi ten paradoks, śłubu kościelnego nie chcesz, ale już księdza po koledzie chcesz przyjmować? :D dzieci ochrzcą, ale pierwsze :p przy drugim już wymuszają ślub kościelny ;)

Gość oollaa12
Ale nie możemy wziąć ślubu kościelnego, bo mój mąż miał już kiedyś ślub kościelny. A nie może się kościelnie rozwieść, bo takie sprawy trwają latami, poza tym jego była żona wyjechała dawno temu za granicę i nie mamy z nią żadnego kontaktu. Mamy ślub cywilny.

Gość miszczowskie
" a wytłumacz mi ten paradoks, śłubu kościelnego nie chcesz, ale już księdza po koledzie chcesz przyjmować? " Ja z chęcią też posłucham odp :D "A i czy podczas chodzenia po kolędzie czepiają się co roku czy tylko raz?" U mnie na kolędzie co rok jest inny ksiądz, bo duża parafia i do pomocy dobierają księży z 'zewnatrz' ;) wiec teoretycznie co rok ktoś inny może pytać (jeśli bd wiedziec)

Gość MłodaPatriotka
Spoko, ale Ksiądz jest sługą Boga i może "coś" mieć do tego. Wiesz, niestety to nie jest to samo. Cywilny to tylko taka formalna "umowa", natomiast ślub kościelny to jak hmm.. złączenie w jeden płomień dwóch świec. Ślub kościelny daje wam wzajemne prawo do siebie (włsc. to wy sami je sobie dajecie przez ślub, bo to wy sami jesteście szafarzami tego sakramentu) dlatego seks małżeński grzechem ciężkim nie jest, no chyba, że wyobrażasz sobie, że śpisz z kimś innym :P Poza tym przez ślub kościelny Bóg zsyła na was błogosławieństwo i specjalne łaski potrzebne do waszego stanu. W każdym razie, żyjąc bez ślubu kościelnego cudzołożycie, a dzieci są "nieprawe". Gdyby nie daj Boże spotkała was śmierć (absolutnie wam tego nie życzę!) najpewniej zostalibyście potępieni za trwanie w grzechu śmiertelnym z własnej woli. Taka jest nauka Świętego Kościoła Katolickiego ;)

Gość ostatni moheranin
czyli cudzołoży z tobą

Gość MłodaPatriotka
Z "rozwodami" kościelnymi (właściwie, to unieważnieniami małżeństwa) sprawa wygląda tak. W cale nie trwają po kilka lat (w łódzkim do roku) i nic nie kosztują. To, że jego żona jest poza granicą Polski nie przeszkadza w unieważnieniu małżeństwa. Jeśli sąd kościelny uzna, że są przesłanki do tego aby uznać małżeństwo za nieważne, unieważnienie dostanie. Poza tym lepiej, żeby dostał je za kilka lat niż umarł w grzechu ciężkim :P Przemyśl to, chodzi o wasze dobro ;)

Gość kiedyś chodziłam z koleżanką
oollaa12 to myślę, że jednak ochrzcą dzieci, bo nie możecie wziąć tego ślubu ja mieszkalam kiedys na wiosce ( a wiadomo jak tam jest :p) i jak para mogła wziąć ślub a nie chciała, to pierwsze dziecko ochrzcili, ale przy drugim już wymuszali ślub a jak para nie mogła mieć ślubu kościelnego to chrzcili chyba "bez gadania" ( no wiadomo, coś tam gadali pewnie o życiu w grzechu itp

Gość MłodaPatriotka
more Do mnie to? :P Z miasta. Autorka chciała mieć przedstawioną naukę Kościoła to objaśniłam. Na luz w sprawach bożych? ;) Ja jestem bardzo na luzie, co nie zmienia faktu, że cudzołóstwo pozostanie cudzołóstwem a zabójstwo zabójstwem :P

Ja wezmę tylko cywilny. Księdza po kolędzie wpuszczają moi rodzice, ja w tym nie uczestniczę. Mój facet jest totalnym ateistą, ale nigdy nie słyszałam, zeby coś tam na kościół narzekał, po prostu nie wierzy, nie lubi fantastyki i science fiction. A co do chrztu, ksiądz nie może odmówić chrztu dzieciakowi. I nie zrobi tego jak dobrze posmarujecie łapkę księdzu, to wam nawet wszelkie grzechy na najbliższe 20 lat odpuści ;]

Gość preraraas
Nikt nie powinien ci robić problemów, jak tafisz na jakiegoś dziwaka idz do innego. Ja błam chrzczona prawie 30 lat temu , a moi rodzice nawet nie mieli cywilnego ślubu i księża nie robili problemów :D

Gość mAM KRÓLIKA UUUUU
ksiedza po koledzie przyjmmowałam. mimo ze byłam po cywilnym. mniejsza o powody. jak urodziłam dziecko nie chciał ochrzcic.nagle mu ten mój cywilny przeszkadzał. zapytałam dlaczego w takim razie przez te pare lat koledy wiedział ze jestem po cywilnym nie przeszkadzały mu moje pieniadze? mina bezcenna:-D

Gość cera naczynkowa
jak można wymusić ślub? gówno im do tego, jak nie chcą ochrzcić to są inni księża. poza tym, ksiądź który sam ma kochanke i żyje w grzechu ciężkim raczej jest słabym wysłannikiem bożym

MłodaPatriotka Miasto nie do ciebie :) Wszystko zostaje takie jakie jest ,przedstawione przez kościół i pamiętaj ze wszystko co napiszesz moze mieć konsekwencje grzechu śmiertelnego .. Jaja se robie z ciebie i z kościoła ludzie zyjcie nie macie innych problemów .? Kosciół jest załosny i dla ludzi którzy się odnalesc w życiu nie moga!!

Gość Kajettan
nie rozumiem dlaczego chcecie ochrzcic dziecko wyraznie nie jestescie katolikami, zyjecie w grzechu, nie wychowacie dziecka po katolicku to nie lepiej byc uczciwym i byc po prostu poganinem pelna geba? twoj partner ma zone gdzies tam w swiecie, jej przysiegal, przed Bogiem i ludzmi wiary oni sa malzenstwem i nic tego nie zmieni a juz pisanie, ze ksiadz sie czepia podczas koledy jest zwyczajnie chamskie ksiadz ma sie CZEPIAC, kiedy widzi, ze niszczycie sobie zycie bedac w grzechu i ze mezczyzna ten narusza swiety wezel malzenski obnoszac sie w swojej relacji z toba

Gość MłodaPatriotka
To, że Ksiądz ma kochankę to słaby argument, niestety. Kościół od czasu SWII jest w kryzysie, ale to nie znaczy, że masz go we wszystkim olewać, są też tradycjonaliści, którzy kochanek na 100% nie mają i nie patrzą na ludzi jak na skarbonkę. Skąd wiem? Bo znam takich! Proszem: http://www.piusx.org.pl/fsspx/

Gość Kajettan
młoda patriotka możesz polecić mi coś ciekawego do poczytania, posłuchania, pooglądania? mam na myśli coś ze sfery naszej religii namiętnie słucham księdza pawlukiewicza, czytam sobie frondę etc. brakuje mi jakiś nowych bodźców masz coś interesującego?

Gość MłodaPatriotka
Kajetan Hm, oglądałeś "Oto co utraciliśmy" na Yt? :) Czarny Rudzielcu nie mieszaj Natanka do Kościoła Katolickiego. Ten człowiek jeśli nie zmieni zachowania będzie wkrótce poza nim.

Gość MłodaPatriotka
Będziesz oceniać Kościół po zachowniu kleryka? Brawo. To tak, jakbyś na podstawie jednego czy tam kilku obcokrajowców oceniała cały naród. Zmień tok myślenia. Kościół zdecydowanie zabrania takich rzeczy, a kleryk swoim zachowaniem pokazał, że ma Kościół gdzieś. Poznaj najpierw historię Kościoła i cel w jakim istnieje, potem go opluwaj jeśli będziesz mieć odwagę ;)

kościół a Kościół to różnica Księża i Bóg to różnica czemu mam latać do kościoła co niedziele i słuchać jak ksiądz wyłudza pieniądze na nowe organy? Stare też były zaje.biste. ale nie, lepiej wydać milion a potem zbierać i jeździć 3 różnymi samochodami. Podobno w biblii pisano że bogactwo jest złe. Który ksiądz nie ma dobrego i auta i w którym kościele nie ma witraży i innych pozłacanych pierdół? Figurek też podobno czcić nie wolno a wydają tysiące na krzyże i inne stojące jezuski. Bóg jest ok Kościół nie jest ok

Gość Kajettan
widzę, że mamy lefebrystkę na forum :) dzięki wielkie, sprawdzę ten film

Gość co za beznadziejna dyskusja
jeśli lekarz spartoli operację to czeka go sprawa sądowa. nikt nie mówi "on jest tylko człowiekiem, każdemu zdarzy się pomylić" nie rozumiem dlaczego ludzie nie stosują tej samej logiki na czarnych - jeżeli ma kochanke, pije, lubi hazard, jeździ mercedesem to jest jak najbardziej odpowiedzialny za wszystkie niemoralne czyny jak również wystawia świadectwo instytucji jaką jest kk. trzeba być głupim, żeby uważać taką miernotę za "guru moralności".

Nie ma sprawy :) Czarny Rudzielec Którzy nie jeżdżą 3 autami i nie wyłudzają pieniędzy? Dałam link, looknij. Co do czczenia figurek, to gratuluję wiedzy. Naprawdę, jak się nie zna PODSTAW wiary, to nie dziwota, że od Kościoła się odchodzi.

ludzie przeczytajcie biblie wytłumaczy mi ktoś po co stawiać na środku cudownego Edenu drzewo które rodzi zakazany owoc. Po co? pytam po co Albo najpierw stworzyć idealny plan i potem go utpić i kazać jednemu gościowi ulepić arke Błagam Albo rzeź niewiniątek , parodia Jeszcze lepiej jak ojciec izaaka miał go zabić.. Bóg chciał po prostu sprawdzić Abrahama czy jak on tam miał...