Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szukam prawnika, niech ktoś po

Wypowiedzenie w trybie natychmiastowym. POMOCY! Czy mogę...

Polecane posty

dziś je zamiesiesć do pracy i od jutra nie pracować? Umowa zlecenie, niech ktoś pomoże opisze więcej, bo z tą pracą to tragedia...

I jak je napisać? Nagminnie jestem telefonicznie wzywana żeby przyjsc wczesniej albo zostac dluzej w pracy, już nie raz a nawet częściej że tak powiem pracowałam po 12-14 godzin dziennie(!) za nadgodziny mam płacone 6zł... I za prawie 200h nie dostanę nawet najniższej krajowej. jak to rozwiązac? JEzeli dam wyp w trybie natychmiastowym i od jutra nie przyjde może mnie podać do sądu? Bo koleżance tak właśnie groziła.

Gość na umowie masz okres
wypowiedzenia. na umowe zlecenie długiego okresu nie ma na pewno

tak 2 tygodnie, ale jest jeszcze coś takiego jak wypowiedzenie w trybie natychmiastowym.

Gość wydaje mi się,że możesz
zależy co w umowie,art.746 K.C

Gość wydaje mi się,że możesz
niech cię pozywa

mozec dac takie wypowiedzenie, ale musi sie zgodzic na to pracodawca (skoro masz inny okres wypowiedzenia w umowie)

Gość umowa zlecenie
nie jest stosunkiem o pracę nie obowiązuje przy niej kodeks prawa pracy jest umową cywilną jeśli nie ma w niej określonego okresu rozwiązania umowy to wtedy możesz

Gość umowa zlecenie
przy tej umowie nie masz praw pracowniczych bo nie jesteś pracownikiem

Gość zawsze mozesz postraszyc
inspekcja pracy. co prawda w tym kraju to nic nize znaczacy urzad... ale mozna probowac:P czesto tak jest ze pracodawcy łamia przepisy zatrudniajac na zlecenie czy o dzieło podczas gdy praca ma charakter pracy wykonywanej typowo etatowej. Ale to trzeba sie zagłebic w przepisach

Gość a jaka to praca
?? masz moze jakies kontakt z komputerami?? Moze maja jakies piraty poinstalowane??:D Wtedy skarzysz ich . Nawet reklamy w tv byly. Mozna im zycie utrudniac:D

Gość umowa zlecenie
jeśli ktoś ma umowę zlecenie nie jest pracownikiem a zleceniobiorcą a ci z którym podpisał to w stosunku do niego zleceniodawcy a nie pracodawcy i pip tu co najwyżej sprawdzi czy umowa cywilna jest zgodna z prawem a w praktyce czy jest taka umowa tu najważniejsze co masz na umowie jeśli masz określony okres rozwiązania to też możesz olać po prostu nie zapłacą za nią

Gość fluffy duffy
a ja bym przez te dwa tygodnie normalnie przychodzila do pracy-i nic, kompletnie nic nie robila..nogi na stół, kawa i tyle-8 godzin i do domu...po 3 dniach sami cie zwolnią:D:D:D

dziękuję za taki odzew! juz piszę

na umowe ona sobie zastrzeżyła że 2 tyg wypowiedzenia, ale wydaje mi się ze skoro stoje po 2zmiany bo nie ma kto stac i nie mam placone za nadgodziny tochyba łamie przepisy? czuje sie kurde jak pracownik na telefon, to jest normalna praca, jestem sprzedawcą w hipermarkecie tylko taka umowa dla niej korzystniejsza.

Gość umowa zlecenie
nie przysługują ci nadgodziny bo nie jesteś pracownikiem zależy jak masz określone w umowie czy np ileś tam za godzinę czy kwota na miesiąc/dzień itd to jest umowa cywilna

i umowilysmy sie że pracuje normalnie na caly etat tylko umowa na zlecenie innej mi nie zaproponowala i koniec. a w praktyce wychodzi że mam sporo więcej godzin. niemoge nic nie zrobic klientów trzeba obsłużyć wtedy mnie zaskarżyła że nie wypełniam swoich obowiązków.

no tak czyli jak robie np. 14 h to 7 swoich za 6 zł a reszte charytatywnie i z łaski mi płaci te 6zł? :)

wtedy by mnie zaskarżyła.. miało być.

Gość to umowa cywilna
powiedz ze jestes chora, chorobowego i tak nie dostaniesz, jeśli nie odprowadzasz składek, ale możesz zlozyc to wypowiedzenie z zachowaniem 2 tyg okresu wypowiedzenia i dołaczyc zaświadczenie lekarskie

Gość jak masz ochote ciagac sie po
sadach to wygrac powinnas. Powinnas pracowac na umowe o prace wedlug przepisow

Gość to umowa cywilna
jak cię bedzie straszyc to postrasz ja PIP, umowa zlecenie jest naduzywana przez pracodawców

Gość jak masz ochote ciagac sie po
Umowa-zlecenie będzie możliwa, ale musi Pan pamiętać, że zgodnie z art. 22 1 Kodeksu pracy nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu następujących warunków wykonywania pracy: !!!!!! wykonywanie pracy przez pracownika osobiście i pod kierownictwem pracodawcy, !!!!!!!wykonywanie pracy w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, wykonywanie pracy za wynagrodzeniem bez względu na ryzyko gospodarcze, odpowiedzialność za rezultat pracy pracownika ponosi wobec osób trzecich (klientów) pracodawca.

wtedy by mnie zaskarżyła.. miało być.

jeszcze mi bezczelnie mówi że odprowadza za mnie składki i jestem ubezpieczona a świstka na oczy nie widziałam!! Ale jestem też studentką i jstem ubezpieczona u mamy w zakładzie. więc może spróbuje L4.

Gość to ja autorka tematu
wczoraj nie dałam rady się odezwać bo byłam w pracy do późna... Powiedziała, że na umowie zlecenie nie ma nadgodzin więc mi ich nie zapłaci... normalnie jak wrócilam do domu to sie zwyczajnie poryczałam :(

czekam do wypłaty tylko chyba i daje wypowiedzenie zwyczajne inaczej nie dam rady chyba. bo jak dam wczesniej to mi poobcina a to pewnie ze tu brakuje paczuszki towaru a to tutaj i z 50zł mi obetnie znając życie . juz placilam ze swoich nawet nie wiem za co.

idędo pracy, zajrzę tu jutro po południu, jezeli jest tu jakis prawnik bardzo proszę o kontakt...