Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość U1u2u3

Bol zeba

Polecane posty

Gość U1u2u3

Witam, we czwartek mialam usuniety zab, dzisiaj mija dopiero 4dzien a ja nie moge wytrzymac z bolu. Tabletki przeciwbolowe dzialaja tylko przez pol godziny. Nie chce brac co chwile bo rozwale sobie zoladek. Czy taki pulsujacy bol to normalne?

Gość skoro to już 4 dni to nie
powinno tak boleć przejdz się do swojego stomatologa, bo być może utworzył się tzw suchy zębodół

Gość U1u2u3
Moja dentystka po wyrwaniu powiedziala ze bedzie sie dlugo goilo ale o bolu nic. A co to jest ten suchy zebodol. Teraz mi sie przypomnialo ze jak wrocilam do domu po wyrwaniu to wypadlo mi z zeba maly skrzep. Czy to dobrze?

Gość kafeteryjny prześmiewca 007
Ból po usunięciu zęba suchy zębodół Ząb usunięto a dalej boli. Najczęściej boli dlatego,że ekstrakcja zęba (pacjenci mówią na to: usunięcie,rwanie zęba,dłutowanie,okład z kleszczy, wyrywanie) powoduje powstanie rany w kości i dziąśle. I tak dziąsło zarasta zębodół w ciągu tygodnia do dwóch tygodni ale kość może się goić nawet do sześciu miesięcy. Ból i obrzęk do 2-5 dni po ekstrakcji jest niestety rzeczą normalną pomagają wtedy zimne okłady (kostki lodu włożone do buzi oczywiście nie u dzieci),przykładanie mrożonek z zewnątrz czy chłodnych,metalowych przedmiotów przez skórę,z zewnątrz. Jeśli jednak po tym czasie pacjent odczuwa ciągle ból a wciągnięcie powietrza ten ból potęguje lub dziąsło puchnie,coś się zaczyna sączyć z zębodołu po ekstrakcji,warto wtedy udać się do gabinetu być może zrobił się tzw. suchy zębodół (pacjenci mówią na to: suchodół, dziura, nie goi się tylko się paprze). Wtedy konieczne są przepłukiwania i zakładania opatrunków,które wykonuje lekarz-dentysta. Samodzielnie nie należy grzebać w zębodole i przepłukiwać na własną rękę bo można tylko stan zapalny pogorszyć. Aby nie dopuścić do powstania suchego zębodołu po ekstrakcji zęba nie należy: płukać jamy ustnej żadnym płynem przez dwa dni po ekstrakcji (myć zęby powinno się wtedy normalnie,lecz na koniec nie przepłukiwać tylko odpluć pastę do zębów), nie spożywać gorących pokarmów lub napojów przez te dwa dni raczej letnie posiłki i napoje oraz nie wolno palić papierosów podciśnienie w jamie ustnej potrzebne do wytworzenia dymka może spowodować wyssanie skrzepu z zębodołu i w konsekwencji powstanie suchego zębodołu. Po ekstrakcji wolno natomiast zjeść coś zimnego np. lody bez orzechów,tak aby zimno zminimalizowało możliwość powstania obrzęku. Inne przyczyny bólu to: bolesne dziąsło w miejscu wkłucia igły czasem igła powoduje powstanie małego krwiaczka pod dziąsłem,który goi się samoistnie ale może dawać dolegliwości bólowe. stan zapalny bakteryjny konieczna może być antybiotykoterapia pozostawienie ostrego brzegu kości (pacjenci mówią na to: zadra,drzazga,szczaza) pozostawienie fragmentu korzenia po ekstrakcji rzadko spotykane ale jednak; czasem kiedy ząb jest mocno zniszczony przez próchnicę to ciężko jest określić podczas ekstrakcji,czy ząb wyszedł w całości,ponieważ korzeń kruszy się podczas usuwania pomocne są wtedy zdjęcia RTG