Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małżeństwo przekleństwo :P

słodycze zamiast kwiatów na ślub

Polecane posty

Gość ha833
radze nie brac low uzytkowniczki kolometa na powaznie, widzialem wiele watkow wktorych sie udziela - no coz za madra to on nie jest. a narzucanie czegos gosciom to brk klasy i buractwo.

ha833 - a Ty co śledzisz mnie? ja się nie ukrywam pod pomarańczowymi nickami żeby kogoś obrażać ,może się wykaż swoją mądrością

Gość tenweekend
to świetny sposób!! przecież kwiaty kupują Ci CO CHCĄ!!! NIE CHCĘ NIE KUPUJĘ!!! a jeżeli WY nie chcecie kwiatów bo faktycznie- zaraz zwiędną i do kosza- to możesz słodycze. i gość też MA WYBÓR więc w jaki sposób to wymuszanie?????

Gość niby
Narzucanie? hej to w ogóle całe zaproszenie to narzucanie bo narzuca komuś idee wzięcia udziału w ślubie. Jednak wierszyki mnie przerażają są po prostu idiotyczne. jak na górze róże na dole fiołki ... grrr straszne. Traktowanie ludzi jak przedszkolaków. Jakby nie dało się napisać po polsku i normalnie. Koszmar.

ja nikomu nie udzielam rad na tym wątku,napisałam o sytuacji w mojej rodzinie ,sama kupiłam tego storczyka i miałam z tego satysfakcje bo wiedziałam,że młodym się spodoba najgorzej jak jedna osoba wchodzi na wątek pod różnymi nickami ,tylko po to żeby sobie na kimś poużywać a nie wypowiada się na temat,

Od paru lat panuje ten idiotyczny zwyczaj. Nie stać cię na kupienie sobie torby słodyczy czy jesteś po prostu tak zachłanną świnią, że już na samą myśl o słodkich podarunkach, kapie ci ślina? Przerażają mnie współcześni ''państwo młodzi'' i ich idiotyczne pomysły. Odpowiedź brzmi: tak, będzie to narzucanie! Chyba, że wasi goście są podobnego pokroju co wy, wtedy to wszystko jedno... Nie zapomnij dodać, że zamiast prezentów żądacie (za pomocą słodko-głupkowatego wierszyka) kasy.

Gość klaudia1617
oj co tak odrazu negatywnie do tego podchodzicie ja mam na przyklad taka rodzine ze staraja sie i nawet chca dawac zamiast tych kwiatow inne drobiazgi, a-taki juz fajniejszy bukiet ok 40 zl za to mozna kupic wino-i wiesz ze pieniadze nie pojda w bloto-dokladnie

Gość aż strach teraz iść na ślub
do kogoś, bo nie dość że żądają jakiejś niebotycznej kasy w kopercie to jeszcze jakieś durne dodatki zamiast kwiatów na samą ceremonię... - to chyba wieś ma takie pomysły :(

Gość klaudia1617
ale tu nikt nie rząda, kazdy sam decyduje ile da do tej przysłowiowej koperty! uwazam ze te kwaity wina slodycze to jest mily i sympatyczny dodatek, nie wiem z kad wy ludzie sie bierzecie ze takie sknery jestescie. to dopiero wiocha tak sie buntowac, nie chcesz dac tego np wina to daj kwiaty-jaki problem. wszystko zawsze na nie, tak tylko zeby nie bylo komus milo....jaka w was zlosc ludzie!

Gość bardzo śmieszne
aż strach teraz iść na ślub do kogoś, bo nie dość że żądają jakiejś niebotycznej kasy w kopercie to jeszcze jakieś durne dodatki zamiast kwiatów na samą ceremonię... - to chyba wieś ma takie pomysły JEŚLI CENTRUM GDAŃSKA TO WIEŚ ,TO CIEKAWE SKĄD WY SIĘ WYŁONIŁYŚCIE

Gość bardzo śmieszne
niby Narzucanie? hej to w ogóle całe zaproszenie to narzucanie bo narzuca komuś idee wzięcia udziału w ślubie. czyli co,nie zapraszać ludzi na ślub niech przyjdzie sobie kto chce ?

Gość owwca
tępi ludzie, nie zapominajcie że czasami prosi się o słodycze czy maskotki albo nawet karmę dla zwierząt po to żeby wspomóc pobliski dom dziecka czy schronisko dla zwierząt - dzięki temu ktoś inny może skorzystać. Taka jest przede wszystkim idea sugerowania gościom innego wyboru niż kwiatów. Owszem, Młodzi często proszą o coś dla siebie - książki, wino, totolotka, ale mają do tego prawo, bo to ich dzień. Co do sugerowania kasy zamiast prezentów - czy ktoś, kto neguje taki pomysł dostał na ślub 4 żelazka, 2 mikrofale i 5 odkurzaczy? Bo ja znam taki przypadek - wesele na 130 osób i goście na pewno nie byli w stanie umawiać się co do prezentów. Większym brakiem kultury jest wybrać sobie najlepszy prezent a duplikaty sprzedać, czy oddać komuś, albo wymieniać. A narzucaniem jest z pewnością tworzenie listy prezentów. Osobiście uważam że to o co proszą Młodzi jest ich sprawą i nie należy tego oceniać pod kątem narzucania, braku smaku, czy innych epitetów rzucanych powyżej.

Gość ładny wierszyk do wykorzystani
"Gdy dostaniesz zaproszenie przetrzep wszelkie swe kieszenie schowki, szafy i szuflady wszak nie jesteś bez ogłady wiesz na pewno ile trzeba kasy, by przychylić nieba gościom na weselu hucznym, by nasz uśmiech nie był sztucznym poczuj się zobowiązany, zastaw meble i firany, ale gościu nasz kochany DAJ KOPERTKĘ Z PIENIĄŻKAMI!

Gość tępy ludź
Ja wszystkie zaproszenia z dołączonymi wierszykami olewam! Po prostu odmawiam udziału w takiej imprezie.

Gość taaaaa....
Ja bardzo żałuję, ze nie zasugerowaliśmy naszym gościom, że nie chcemy kwiatów. Musieliśmy je wywalić do śmieci zaraz po weselu bo w 36 metrowym mieszkaniu, wypchanym prezentami i innymi "akcesoriami" ślubno-weselnymi po prostu nie mieliśmy na nie miejsca. A poza tym rano po weselu większość z nich była zdechła. Pieniądze wydane na kwiaty uważam za wyrzucone w błoto. Większy pożytek byłby z akcesoriów szkolnych dla domu dziecka, czy suchej karmy dla schroniska dla zwierząt, albo nawet z wina dla nas (które w piwnicy można upchnąć)

Gość taaaaa....
A czy gościom by to pasowało czy nie, średnio by mnie to interesowało. Nie pasuje - nie przychodz. Mój ślub - moje zasady.

Gość gość
No cóz, to młodzi biorą ślub i to oni decydują jak ma on wyglądać, nie narzucają rzeczy niemożliwych więc jakieś narzekania na kwiatki cukierki czy maskotki uważam za mocno niestosowne. Ale taką już mamy tradycję narodową że musimy ponarzekać prawda? W mojej rodzinie oraz u narzeczonego rodzice do tego stopnia przejęli stery i jeszcze zaczeli się wykłócac wzajemnie co jak ma wyglądać oraz jakie prezenty mamy dostać, że poszliśmy wziąć ślub cichutko i z marszu w pierwszym wolnym terminie, a świadkowali nam pracownicy usc. Do dziś uważam że to była fantastyczna decyzja, bo zamurowało ich wszystkich na ładnych kilka lat, dzięki czemu mogliśmy konsumować i kontynuować małżeństwo w świętym spokoju :)