Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śmieszny Student

Jaka jest wasza ulubiona książka z dzieciństwa?

Polecane posty

Gość Zuzanna Amelia & 3
23:07 [zgłoś do usunięcia] Kulturka I jak Ci idzie Loooser? Mówisz już "Dzień dobry" i zagadujesz o nastrój wszystkie sąsiadki po 50? To by juz byla nekrofilia.

Amebo gdzie napisałam, że oglądałam w dzieciństwie? Patrząc na to co z Ciebie wyrosło każde dzieciństwo jest lepsze od Twojego. A moze Ciebie jednak trzymali w piwnicy? Loos, no to już będzie tylko z górki :D

Gość Zuzanna Amelia & 3
Dlaczego "Ameba" ?

Gość Zuzanna Amelia & 3
Looos - to spory rozrzut.

Ameba ma nibynóżki a on ma nibymózg. Rozmawiamy wciąż o dzieciństwie, zeszło na traumę autora:P Ale dobra, o dzieciństwie i książkach już nic nie mam...albo mam, "Moje drzewko pomarańczowe" jest piękną opowieścią i dla dziecka i dla starszego. Akurat to czytałam jak już starsza byłam. Dobrej nocy🖐️

No tak mam, ale to logiczne. Dla 25 latki, która chce założyć rodzinę się nie nadaje. ZA sprawdz mail. Idę spać. 🖐️

Gość Zuzanna Amelia & 3
Topik jest bardzo dobry. Malo kto zaklada tutaj topiki o ksiazkach. Ksiazki ksztaltuja poglady. Ksiazki pokazuja swiat. Az szkoda , ze dzisiaj tak malo osob czyta.

Gość a ja jestem z pokolenia, które
zaczytywało sie Sienkieiwczem, ( Choc wymienione wczesniej ksiazki tez byly moimi ulubionymi). Takze ksoiazkami Jana Grabowskiego o zwierzetach. Bylo takze wiele "jedynie slusznych" ksiazek pisarzy radzieckich, czesc, musze przyznac, bardzo dobrze warsztatowo napisana. Jak i wykleta teraz Wanda Wasilewska - jej Pokój na poddaszu nalezał do moich ulubionych>

Gość manio ciekawski=)
Wasilewska była zawsze wyklęta, wśród ludzi świadomych jej zbrodniczej działalności, bo wspieranie komunizmu w Polsce, była właśnie zbrodnią oznaczało współpracę z bezpieką. Niezależnie od jej ewentualnego talentu, zasłużyła na kulę w łeb, bo to nie był tylko flirt z władzą, konformizm, sposób na przetrwanie, jak u Tuwima, który sam siebie zamordował, jako artystę, układem jaki zawarł z komuną. Tuwimowi można to wybaczyć w imię jego wielkich, wcześniejszych zasług, talentu i współczucia, że upadł tak nisko. Dąbrowską można też zrozumieć, usprawiedliwiać, ale nie tą sowiecką szmatę, jak Wasilewska. Wolałbym mieć możliwość czytania zakazanych i przeklętych przez komunę książek Ossendowskiego, Goetela, niż dostęp do nawet niezłej literatury sowieckiej, którą wpychano na siłę. Szkoda, że nie chcieli drukować "My" Zamiatina, albo "Wykopu" Płatonowa :D Jedną książkę trudno wymienić, to niemożliwe, ale poza Vernem, Lemem, Wellsem, Stevensonem, Poe, Makuszyńskim, Niziurskim, Tomkami i tym cholernym Panem samochodzikiem :D to pamiętam takie dwie książki o kotach: Ryży Placek i 13 zbójców Ryży Placek i portowa kompania :D Muszę to jeszcze raz przeczytać!

Gość manio ciekawski=)
Podróż do Matecumbe! To była świetna rzecz!

wracam do tematu : basnie, legendy, klechdy domowe (tytułów nie pamiętam) Chłopak na opak Tajemnica zielonej pieczęci Piraci z Wysp Śpiewających Robinson Ząb Napoleona komiksy: Kajko i Kokosz, Tytus, Romek i a'Tomek, Thorgal Koniec wakacji Nie ma ceny na miód akacjowy wszystkie części Musierowicz ale najlepsze te najstarsze :)

Gość tramamam
śmieszny student w sumie jesteś jak dla mnie, niespełna rozumu , ale tym topikiem ratujesz swój honor :)

czarny parasol bahdaja ''dzieci z bullerbym'', ''corka rozbojnika'' itd ogolnie astrid lindgren ''frywolitki'' musierowicz wszelki mity, podania, legendy ''historia żółtej ciżemki''

Gość juleczka145
Wakacje na guziku ;))

Gość gmkgjmfgktj
Bracia Lwie Serce najlepsza!!! Była moją ulubioną spośród dziesiątek przeczytanych. No i jeszcze taka polska książka- "Pod Szczęśliwą Kocią Gwiazdą"

Gość gmkgjmfgktj
wszystkie "Anie z Zielonego...", Musierowicz, Chmielewska... dużo tego było..

Gość Brunhilda 13
Małgorzata Musierowicz, Joanna Chmielewska

Gość Brunhilda 13
W końcu jakiś normalny temat na tym forum:)

Gość gmkgjmfgktj
Tak, to fajny temat. I pamiętam początki wakacji- zaczynałam dzień od tv i jakiegoś serialu z "przygodami" dla dzieci- a potem taka rutya, podwórko- mało dzieciaków bo powyjeżdżali- no i ucieczka w książki..

Gość gmkgjmfgktj
Tak, to fajny temat. I pamiętam początki wakacji- zaczynałam dzień od tv i jakiegoś serialu z "przygodami" dla dzieci- a potem taka rutya, podwórko- mało dzieciaków bo powyjeżdżali- no i ucieczka w książki..

Gość Brunhilda 13
Też lubiłam czytać, a w wakacje było dużo czasu.