Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mohito83

Pieczenie chleba w domu

Polecane posty

Długo planowałam zakup maszyny do pieczenia chleba, wybierałam model, pytałam znajomych - myślałam że bez takiego automatu ani rusz jeśli chce się mieć profesjonalnie zrobiony chlebek w domu. Ale ostatnio coraz częściej spotykam się z przepisami na chleb pieczony po prostu w piekarniku - co o tym myslicie? Czy zakup takiej maszyny naprawdę nie jest niezbędny? Jak to wygląda z kwestią poboru energii?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maszyna to zbędny wydatek
Tu masz najlepszą stronę o pieczeniu chleba w domu: http://www.chleb.info.pl nie musisz nikomu nabijać portfela i kupować maszynę do chleb Doskonałe chleby piecze się w domowym piekarniku: http://www.chleb.info.pl/galeria-chlebow wszytko to upieczone BEZ specjalnej maszyny :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
znowu się nie zgodzę. to jest wydatek, ale zależy co komu potrzebne. pieczenie w piekarniku zajmuję ok. 3 godz. mam namyśli cały proces od wyrabiania ciasta do pieczenia. natomiast w maszynie można wszystko nastawić na noc i rano cieszyć się świeżym chlebkiem. albo połączyć wyrabianie i wyrastanie ciasta w maszynie, a rano tylko formowanie bułeczek i pieczenie w piekarniku i pyszne śniadanko gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maszyna ma sens, jeśli ktoś lubi chleby na drożdżach. Mnie one kompletnie nie pasują. Próbowałam wypiekać takie chleby w maszynie ale stwierdziłam, że dużo smaczniejsze są te z piekarnika. Automatu do chleba nie ustawicie na wysoką temperaturę. Używam maszyny do mieszania i wyrastania zaczynu i potem do wyrabiania ciasta - tu sprawdza się świetnie. Piekę w niej też ciasto drożdżowe. Generalnie, jeśli macie w domu porządny mikser - taki z misą, to na automat do chleba szkoda pieniędzy. A jeśli chcecie piec chleby w nocy, to koniecznie kupujcie automaty z funkcją wyłączania dźwięku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miało być, że próbowałam wypiekać chleby na zakwasie w maszynie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piekę chleb w domu
Jak ktoś lubi mieć gadżety to jak najbardziej. Maszyna upraszcza pieczenie chleba ale jak ktoś tu napisał, upieczenie chleba prostego na zakwasie już może być problemem. Poza tym z maszyny masz mały bocheneczek chlebka - zależy ile was jest w domu. Dla mnie szkoda kasy a przede wszystkim mam małe mieszkanie, więc nie mam gdzie postawić jeszcze jednego "mebla". Kupiłam minipiekarnik, ma 1300 wat, piecze wszystko i zajmuje mało miejsca (nie mam zwykłego dużego piekarnika). Jak chcę chlebek foremkowy to piekę w foremce, jak chcę taki bochenek to wkładam do pieczenia na blaszce, oprócz tego piekę bułeczki. DObrze sprawdza się wkłądanie ciasta do wyrośnięcia do lodówki na noc, rano wkładasz gotowe ciasto do piekarnika i nim się "wyłazienkujesz" jest świeży chlebek na śniadanie bez maszyny. Jakbym miała taką spiżarnię przy kuchni, z półkami - jak to mają w domkach, to pewnie kupiłabym kilka dodatkowych urządzeń, chociażby użyć raz w roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maszyna dobrze wyrobi ciasto na chleb. Nie lubię siedzieć w kuchni ale lubię jeść. W maszynie wyrabiam masę na ciasto, chleb pizzę. Później takie wyrobione ciasto wlewam do foremek. Jak mam lenia piekę w maszynie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam maszynę do chleba i w niej wyrabiam ciasto na chleb,bułki,drożdżowe i w tym wypadku jest genialna.Ale wolę piec w piekarniku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsza o pieczeniu chleba
Tu sie wszystkiego nauczysz: Doskonałe chleby piecze się w domowym piekarniku: http://www.chleb.info.pl/galeria-chlebow wszytko to upieczone BEZ specjalnej maszyny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nigdy nie piekłam chleba, ale noszę się z zamiarem od kilku lat. niemniej, chyba nie jest niezbędne to urządzenie do wypieków? wystarczy odpowiednia foremka i dobry piekarnik.. a może warto zainwestować w taki gadżet?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marek e-maka.pl
Witajcie, Pieczenie chleba w maszynie to jak lizać lizaka przez papierek ;-) Owszem jest to znacznie prostsze ale ręczne wyrabianie z dodatkiem "odrobiny serca" wierzcie mi lub nie - ZAWSZE da efekt lepszy niż maszyna... Polecam - wymaga to cierpliwości ale odpłaca bardzo pysznym smakiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
Automat do chleba to urządzenie bardzo wygodne i nie da się temu zaprzeczyć. Jednak jednorazowo upiecze się mały chleb 1, 2 kg i szybko znika. Mam maszynę, ale używam jej jedynie do wyrabiania ciasta. Jeżeli w rodzinie jest więcej niż dwie osoby, to można sobie sprawić taki prezent, ale jeżeli jest więcej osób, to automat "nie nadąży" piec.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
poprawka: jeżeli w rodzinie jest NIE więcej niż 2 osoby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A próbowałyście może kiedyś piec chleb na żurku? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie bo jest pyszny i smakuje jak na zakwasie. Pieczenie zawsze było dla mnie koszmarem, bo zdecydowanie bardziej lubię gotować, ale teraz coraz częściej zaczyna mi wychodzić za pomocą Speedcooka :) Dla mnie super pomocnik w pieczeniu i gotowaniu :) A oto przepis na wspomniany wyżej chleb. Polecam. Wygląda równie smakowicie :) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=330522607041662&set=a.330522470375009.75115.311610998932823&type=1&theater Składniki 500 ml zakwasu na żurek 20 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej 100 g otrębów pszennych 2 łyżeczki siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosii
Ja polecam swój przepis na chleb pieczony w domu na zakwasie oraz przespis na swój zakwas. Chleb zawsze wychodzi mozesz ten przepis modyfikować jak tylko chcesz, dodawać mąkę jaką chcesz, dodatki, jakie chcesz. Przepis ten doskonale sprawdza się w kuchenkach gazowych !!!! zdjęcia - przepisy dościagnięcia w plikach oraz wiele innych znajdziecie na mojej stronie - zapraszam http://rosii.manifo.com/kuchnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama_duzych_dzieci
od 10 lat piekę chleb w domu i nie uzywam zadnej extra maszyny. Chleb piecze sie 1 raz w tygodniu i pozostaje dobry przez ok 7 dni - chyba ze go w miedzyczasie zjemy. Trzeba nauczyc sie piec i to jest bardzo przydatna umiejetnosc. natomiast maszyna nie zastąpi umiejetnosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosii
Zgadzam się z poprzedniczką tylko własne "ugniatanie" chleba da rezultaty z tego przepisu co podałem wyżej robię taką konsystencję ciasta by nie terzba było chleba ugniatać i robić bochenta - ma taką wilgotnośc że wyrasta cudnie i do form wkładam go łyżką :):) doskonale miesza sie przez to z ziarnem wszelakim:) jak będe miał chwilę dodam też na moją stronkę etapy robiena tego chleba na razie jest przepis na chleb i zakwas :) http://rosii.manifo.com/kuchnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosii
kurcze nie macie chyba nic przeciwko, że jestem FACETEM :(:( co ???? :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulita
eee..skąd:) To cudowne, że faceci coraz chętniej przyznają się do gotowania. Bo mają talent! Ja uwielbiam ten chleb, próbowałam tego przepisu polecanego przez Olę z Królestwa Smaku. Pyszny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arbuz bajlando
Witam Zachęcam was do odwiedzenia mojej stronki o gotowaniu , znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów tych tradycyjnych , ale również tych eksperymentalnych. Zapraszam serdecznie. www.arbuzbajlando.jimdo.pl Zapraszam do polubienia mnie na FB https://www.facebook.com/ArbuzBajlando

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maariiczkaa
@_Ola_ o dzięki! Ja też używam Speedcooka do pieczenia chleba, a ten przepis wydaje się rewelacyjny - muszę spróbować! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nosmoking
W przepisie mam mąka żytnia i specjalna chlebowa. Co to jest mąka specjalna chlebowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jestem zbyt wygodna i chleb po prostu kupuję. Może to kwestia tego, że zaraz pod domem mam świetną piekarnię, która dostarcza wysokiej jakośc****eczywo? Nie mniej jednak posiadanie takiego urządzenia musi mieć swoje plusy. Ja dla tych bardziej leniwych polecam pieczywo z http://brzeczek.com.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słoniczkaaa
hej nie znam się na tcyh spcajlnych maszynach ale ja zacząłem wyrabiać ciasto własnie odkąd kupilem robota kuchnnnego:) Ja mam Kohersen 8001, on ma m.in. taka funkcje i to o niebo uławtwia życie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze piekę chleb w normalnym piekarniku i wychodzi przepysznie chrupiący. wszystko zależy od przepisu i dobrej blachy. Różnica również jest w chlebie pieczonym na drożdżach a na zakwasie, ponieważ troszkę inaczej on wyrasta. Blachę można kupić na http://www.givethegift.eu/ jest tam wiele ciekawych rzeczy pomocnych przy pieczeniu chleba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×