Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czasyzycia

W jakiej epoce chcielibyście żyć??

Polecane posty

Gość czasyzycia

W jakiej epoce albo dekadzie?

Gość Nanetta
W latach 90 ale miec tyle lat co teraz.

Gość Liptonek
starożytność, epoka nowożytna, początek XX wieku, XXV wiek

Ja chciałabym żyć w epoce romantyzmu, kiedy ludzie nie wstydzili się okazywać uczuć, kierowac się nimi. Poezja romantyczna jest najpiękniejsza na świecie. Doceniano piękno natury zamiast ją niszczyć i przede wszystkim rola kobiety była taka, jaka by mi odpowiadała - pilnowanie ogniska domowego, opieka i wychowanie dzieci, czekanie na męza z obiadem, wyszywanie i inne twórcze zajęcia a nocą namiętny seks, który inspirował do pisania pięknych erotyków.

Gość ...... ha....
ja nie wiele bym wymagala.. - chcialabym miec 20 lat w 1980 roku (i wiedziec to co wiem teraz hahah)

Gość 1973 a wiec dawno
zyc to nie, ale "przespacerowac sie", pozyc troche to bym chciala w sredniowieczu, ale tym takim polowicznym, okolo 1100 roku we Francji odrodzenie , czsy Reja w Polsce dwudziewstolecie miedzywojenne w Polsce i we Francji oraz w Ameryce przelom XIX i XX wieku w Polsce albo lepiej na kresach

Gość ubjniuyghbjui
jako kobieta wiem, że tak naprawdę mamy szczeście, ze urodziłyśmy się w tej epoce a nie innej (znaczy jeśli ktoś ceni to, że może pobierać wykształcenie, ma wolną wolę itd) OK jakiś % kobiet w przeszłości mógł wieść fajne życie, ale to wręcz ułamek% czasami jak po średniowieczu szlachta stanowiła 2-3% społeczeństwa, w polsce jedynie 10% czyli z tego 1% kobiet na zachodzie i 3-5% w Polsce. A też nie każda bogata miała super więc szansa 1 do 100 albo i mniejsza, że żyjąc w przeszłości było by ok

najbardziej to w epoce Romantyzmu- uwielbiam poezje i malarstwo z tego okresu a za mikiewiczem wprost przepadam! w drugiej kolejnosci Barok i Oświecenie, moglabym byc szlachcianką, tak jak Olenka Billewiczówna albo dama dworu np na jakims skandynawskim dworze(mezczyzni ze skandynawii mieli w tym okresie fajn estroje) era hipisów w USA albo we Francji na 3-cim miejscu

Gość ubjniuyghbjui
Nimmeril, za dużo Mickiewicza i spółki

Gość 1973 a wiec dawno
to sa czasy, ktore mnie inspiruja. a do kolezanki, ktora pisala o romantyznmie i uczuciach ' to wszystko tak fajnie wyglada w literaturze , ale nikt tak swobodnie wcale nie wyrazal uczuc i wychodzilo sie za maz bynajmniej nie z milosci - ze wspomne chociaz Wereszczakowne, ktora musiala pojc z Putkamera chociaz z wzajemnoscia kochala mickiewicza...

Gość ubjniuyghbjui
* w Polsce AŻ nie jedynie to jaki obraz mamy prezentowany w literaturze pięknej i sztuce nie oznacza, ze tamte społeczeństwa tak żyły :O ewentualnie niewielkie odsetki

Gość Długi
czasyzycia Lubię obecne czasy ( no może niektóre rzeczy bym zmienił ) ale średniowiecze i starożytność to wspaniałe i fascynujące czasy

Gość Rycerz w lśniącej zbroji
ŚREDNIOWIECZE !!! ZJECHAŁBYM WAS WSZYSTKICH NA MIECZYKI :D

Gość kefir;
w neogenie

Jeśli nie swobodnie, to bardzo często poprzez poezję, sztukę, muzykę. Doceniano piękno. A małżeństwa zawierane dla korzyści materialnych, czy też polityczne zdarzały się w każdej epoce i zdarzają się nadal, z tą różnicą że w innych czasach ludzie byli z tym pogodzeni, uważali to za normę albo też przekładali te korzyści nad uczucie

Gość do Nimmeril
tak, wciskaj sobie tę ciemnotę dalej, chłopi i plebs (większość społeczeństwa) to już w ogóle uduchowieni byli na maksa, siadali se w polu i pojadając winogrona lirycznie wyznawali miłość

Gość mjnhfbgv
Ja bym chciała jakoś w drugiej połowie XX w. Najlepiej w jakimś zachodnim kraju, bo w Polsce było raczej nieciekawie. Dawne epoki (np. XIX w.) mają swój urok, ale tylko z naszej perspektywy - jakby mnie przeniosło do czasów, kiedy ludzie byli podzieleni na stany, każdy śmierdział na kilometr, a kobiety traktowało się jak dzieci, to raczej nie byłabym zachwycona. Mimo że uwielbiam książki i filmy historyczne i często fantazjuję sobie o tamtych czasach. ;)

ludzie nie mają pojęcia np o epoce romantyzmu:D myslą że fajnie, że sztuka itd:D a jaki był poziom przestępczości, jakie rozwarstwienie społeczne, .... życie w dzisiejszych czasach w europie to najlepszy, najbezpieczniejszy okres w dziejach ludzkości. ale tak na chwilę chciałbym zwiedzić każda epokę ale w tym samym miejscu...mneijwięcej..żeby zobaczyćnp warszawe 100 lat temu, 200 lat temu kraków na poczatku itd itp... dinozaury tez bym chciał zobaczyc :D:D:D:D