Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama kasi

zapraszam mamy dzieci z opóznieniem mowy

Polecane posty

Gość mama kasi

Witam szukam kontaktu z matkami,które maja dzieci z opóznieniem mowy.zalezy mi na wymianie doswiadczen,cwiczen,leczenia... moja corka ma 3,5 roku,od dawna podejrzewalam,ze cos jest"nie tak",mało gaworzyla,potem słabo szła mowa...kazdy lekarz patrzył na mnie jak na wariatke i ...kazano nam czekac(każde dziecko idzie swoim torem)...wreszcie dzieki"normalnej"pani dr dostalismy skierowanie do szpitala na oddział neurologii dziecięcej-tam eeg głowy,tomograf,laryngolog,okulista(badanie dna oka),robione testy na taczycę itd-wszystkie badania w normie,poza laryngologiem,ktory stwierdził wysiękowe zapalenie ucha śrdokowego. Teraz corka jest juz wyleczona,stosujemy suplememnty diety z usa.jest troche lepiej,ale mowi nadal mało Generalnie jest to wina ..genow.Moj mąz,a tata Kasi mowił dopiero mając 5 lat,wiec lekarze skłaniają sie ku temu...ale ja nadal sie martwie i chętnie poznam mamy z podobnymi problemami. Dodam,ze jestesmy pod opieka logopedy,ale jakos nie ma wielkich efektów...

Gość mam Ewuni
to nie wiem na co Ty liczysz :-O czemu wierzysz jednemu specjaliście, byc mozę zupełnie bez powołania i umiejętnosci??? 3,5, roku to juz duże dziecko... ja poszłam z moją małą do logopedy jak miała 2,5 roku, pierwsza logopedka była antypatyczna i nie wyobrażałam sobei z nia współpracy, nie potrafi la odpowiadac na moje pytania i widac było jej niekompetencję nawet okiem takiego laika jak ja. Ale w końcu trafiłyśmy do wspaniałej, cudownej pani Asi! dziękuję Bogu za takich ludzi! Wspaniały specjalista, zbadała naszą małą i od razu stwierdziła bardzo krótkie wędidełko podjęzykowe, które totalnie uniemożliwiało dziecku podnoszenie języka i gdybym czekała dłuzej moje dziecko dziś miałoby duże problemy z mową, a tak jest rehabilitowana i wszystko już pięknie mówi :-) chodzimy teraz z przyzwyczajenia, sympatii i w celu utrwalania :-) nie zostawiaj swojego dziecka ot tak i nie powierzaj go 1 jedynemu specjaliście o którym nie masz pojęcia

Gość mam Ewuni
lekarze to też konowały!!!! :-O brak słów! nam tez kazali czekać :-O kuźwa na co ja miałam czekać?????? od czekania wędzidełko mojego dziecka by sie nie wyciągnęło a dziecko z każdym dniem traciłoby szansę na rozwijanie swojej mowy i aparatu mowy :-O jak mnie wkurzają takie durnowate opinie lekarzy! ja swojego nie posłuchałam, a też patrzył na mnei jak na wariatkę!

Gość mam Ewuni
u nas też były rózne badania, ale dopiero po sugestii naszej pani logopedy udaliśmy sie przecięcie wędzidełka :-O wczesniej pediatra tego nie widziała??????? jak mnei to wkurza! na badanie słuchu też nas wysłała logopedka i też wyszedł obniżony próg słuchu, ale już jest wszystko ok, dostała leki, bo powodem był zbierający sie płyn i woskowina

Gość mama kasi
mam Ewuni-ja nie narekam na logopee,bo to juz nasza 3 pani i j a wreszcie moja corka zaakcepowala.Na widok poprzednich krzyczala-nie wiem dlaczego,obecna pani jest super!wciąz wymysla nowe metody dla małej na cwiczenia,kupuje programy logopedyczne-i córcia ładnie z nia cwiczy itd. U nas wędzidełko jest ok-corka mowi ładnie i wyraznie kazda literkę-tylko..jakby nie czuła potrzeby mowy.Bo jak jej powiem"powiedz np ciocia"to powtórzy,ale sama od siebie nie...

Gość mama kasi
zapraszam inne mamy z podobnym problemem

mama kasi-z jakiego miasta jestescie? poszukaj dobrego logopedy bo to podstawa. Jak objawia sie wysiekowe zapalenie ucha? Moj synek czesto ma zapalenie ucha i zastanawiam sie czy jest tego jakas przyczyna czy tak poprostu łapie to wraz z katerem.... Jak wyglada mowa Twojej cówrki? czy cos wogole mowi?

Gość mama kasi
mieszkam w mmałym miescie na północy kraju.Na logopede nie narzekam,bo widzę,ze sie stara i mała chętnie z nią ciczy. Zapalenie ucha wyszlo podczas badan tympanogramem o ile nie przekręcilam nazwy)-corka mowi,ale mało jak na 3,5 roku...mama,tata,baba,dzidzia,nazwy zwierzat,niktorych rzeczy,ale nie sklada nawet po 2 wyrazy w zdaniu.duz mowi po sw2ojemu-nuci,spiewa,potafi powtorzyc idealnie pierwszy raz zasłyszana melodię. Mielismy neorologoepde,sordologopedę,teaz mamy zwykła logopedę..juz nie wiem gdzie isc i co robic..tym bardziej,ze mała byla przebadana z kazdej strony ,bo i eeg i tomograf(na rezonans jest za mała0...

Gość mama kasi
miała byc surdologopedę mala wszystko rozumie,ale z mowa idzie zle.. wszyscy lekarze trzymają się wersji,ze to genetyczne po tacie...