Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracowniczka...

pyt o prace i wypowiedzenie,potrzebuje rady.Kto sie zna???

Polecane posty

Gość pracowniczka...

witam.prosze poradzcie,ja sie kompletnie na tym nie znam.Mam umowe o prace,na 5 lat.Jednak chce zrezygnowac z niej.Czy moge tak zrobic ze wezne zwolnienie na tydzien,dzis zaniose a jutro bym zlozyla wypowiedzenie.Tylko ze ja w umowie mam 2 tygodniowy okres wypowiedzenia i niewiem wlasnie czy moge to jakos obejsc.Zalezy mi bardzo ze po skonczeniu sie L4 juz nie wracac do pracy i isc do nowej roboty.Czy mozna w takiej sytuacji uniknac jakos tego okresu wypowiedzenia.?? Kto sie zna,orientuje??? plisss poradzcie.

Gość sdfsdfsdsdsd
tylko za porozumieniem stron, wtedy nawet od ręki, a tak to musisz się wywiązać z umowy albo przekupic lekarza o dłuższe zwolnienie

Gość pracowniczka...
a to wtedy ka mam zaniesc to wypowiedzenie do pracy??? czy po prostu poinformowac ich ze rezygnuje i oni sami mi dadza to wypowiedzenie??? wiem ze glupie pytanie,ale nigdy nie zwalnialam sie z dnia na dzien a teraz bardzo chce.Dzieki za odzew.

Gość pracowniczka...
a jak bym po prostu zaniosla zwolnienie i powiedziala ze po skonczeniu tego l4 juz nie wracam do pracy,to co wtedy?

Gość ależ kobieto!
zachowuj sie jak osoba dorosła, idź do szefa/szefowej i powiedz że chcesz się zwolnić, gdyby było to możliwe to jak najszybciej bo (i tutaj powiedz prawdę a jak prawda jest dla nich przykra to coś zmyśl) w każdym razie zapamiętaj sobie że nie robi się nigdy takich numerów że nie przychodzisz albo coś kombinujesz bo to xle o tobie świadczy a zawsze lepiej rozstawać się w zgodzie (możesz potrzebowac opinii do nastepnej pracy a i sam styl się liczy) no chyba że szef cię molestuje to wtedy inna sprawa ale to raczej ekstremalne przypadki :P

Gość pracowniczka...
tak ale obawiam sie ze moga mi nie pojsc na reke bo mam ten 2 tygodniowy okres wypowiedzenia.A ja juz nie chce tam pracowac ani jednego dnia.

Gość pracowniczka...
oni na pewno nie pojda mi na reke.

Gość mig24
bieg wypowiedzenia zawsze rozpoczyna się od poniedziałku Dlatego dzisiaj złóż wypowiedzenie a od poniedziałku idź na zwolnienie i już :)

Gość mig24
ale najprościej było by pogadać z nimi, bo spalone mosty to spalone mosty a nigdy nie wiesz co cię jeszcze w życiu spotka. Czemu nie chcesz z nimi pogadać ? Co się dzieje ?

Gość mig24
hmmm... twoja wypowiedź na pewno dużo wniosła do dyskusji ..... dziękuję

Gość pracowniczka...
jutro tez mam prace dlatego zwolnienie chce dac od jutra wlacznie.I te jilka dni na zwolnieniu przeznaczyc na zalatwianie se innej roboty.Co mam z nimi gadac? chce dac zwolnienie tylko po to zeby juz tam nie pracowac,a mam nadzieje ze po nim nie beda robic mi problemow ze zwolnienien z pracy,bo tak tam jest ze dajesz l4 i wylatujesz.Ale nie mam pewnosci ze i tym razem by tak bylo,choc byloby mi wtedy na reke

Gość pracowniczka...
to moje pierwsze l4 w zyciu w jakiejkolwiek pracy. nie chce bo psychicznie i fizycznie wysiadam,wyzywanie,darcie mordy na pracownika,opiernicz tak naprawde za nic i zero docenienia tego co robisz....to sa powody mojej decyzji

Gość mig24
ale jeśli jesteś pewna, że chcesz zrezygnować z tej pracy to zanieś wypowiedzenie przed rozpoczęciem L4. Chyba, że faktycznie idź na zwolnienie i poczekaj aż cię sami zwolnią - tylko, że to pewnie chwile potrwa... powodzenia :)

Gość mig24
słońce- to są standardy w pewnych firmach i masz rację, że nie musisz sobie z tym radzić, to uciekaj z tamtąd i tyle

Gość pracowniczka...
musze najpierw dac l4 bo jutro nie chce tam isc,niemam zamiaru.A jak dam na razie samo wypowiedzenie to bede musiala jutro pracowac. moge ciagnac same l4 ale potrwa to dosc dlugo a ja juz chce byc wolna i zaczac nowa prace a pozatym niemam pewnosci czy wtedy od reki mnie zwolnia

Gość mig24
no to przecież mówię :) nie chcesz iść jutro do pracy i chcesz jak najszybciej się z tamtąd wymiksować... zanieś dzisiaj wypowiedzenie i idź do lekarza po zwolnienie od jutra i będzie po problemie :)

Gość gvgffbrybtrebvt
Będziesz mieć nasrane w papierach, jak porzucisz pracę. Złóż wypowiedzenie normalnie, do tego urlop na poszukiwanie pracy i jeśli masz jeszcze urlop wypoczynkowy, to też wykorzystujesz cały pozostały. A skoro tyle wytrzymałaś, to jeszcze te parę dni Cię nie zbawi. No i szukanie nowej pracy może zająć ciut więcej niż kilka dni.

Gość mig24
samo L4 nie rozwiąże problemu - na L4 nie możesz złożyć wypowiedzenia i oni też nie mogą cię zwolnić.

Gość pracowniczka...
chmmm...poczekaj zaraz ci cos napisze

Gość wariant pośredni
idziesz do szefa i mówisz: chaicałbym sie zwolnić bo będę mieć niedługo nowa pracę ale jakby się dało to bez okresu wypowiedzenia bo xle się ostatnio czuję, mam gorączke i jak mi nie minie to musze iśc do lekarza więc i tak nic ze mnie tu juz miec nie będziecie :)

Gość mig24
małe sprostowanie - urlop na poszukiwanie pracy - tylko jeśli wypowiedzenie ze strony pracodawcy :) a poza tym faktem jest, że porzucenie pracy nie wygląda dobrze :(

Gość mig24
@ wariant pośredni bardzo zgrabne rozwiązanie - pewnie by się złapali na to :)

Gość pracowniczka...
na l4 nie moge zlozyc wypowiedzenia??? na pewno???a jak dzisiaj zloze wypowiedzenie i dam l4 od jutra??? no musze cos wymyslic

Gość pracowniczka...
mam juz nagrana nowa prace w razie gdybym nie znalazla nic innego.Dzis mam dzien wolny,,,to jak to najlepiej rozegrac,mam juz l4 od jutra

Gość mig24
idź złoż wypowiedzenie - niech ci potwierdzą na kopi, że wpłynęło a w poniedziałek zaniesiesz L4 :)

Gość mig24
sprawdź date na wypowiedzeniu - muszą ci je potwierdzić z dzisiejszą datą :)

Gość pracowniczka...
ale l4 mam od jutra. a jutro mam dzien pracujacy wiec dzis tak czy siak musze je zaniesc.Czyli moze dzis zlozyc wypowiedzenie( mozna odrecznie napisac???) i od razu l4.??

Gość pracowniczka...
a to jak bedzie z dzisiejsza data to bedzie zaliczony juz ten tydzien i zostanie mi jeszcze tylko tydzien wypowiedzenia?

Gość Mig24
nie :( wypowiedzenie zawsze biegnie od poniedziałku - a zwolnienia nie musisz zanosić jutro - możesz zadzwonić i donieść w poniedziałek

Gość pracowniczka...
mig24 dziekuje za cierpliwosc i sorrki za ten nawal pytan. ale moge zrobic tak ze od dzisiaj zloze wypowiedzenie i od razu dam l4 od jutra??? to czyli ze jak dzis zloze wypowiedzenie to jest liczone dopiero od poniedzialku tzn 09.06??