Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OPUiS

L4 w ciązy raz jeszcze

Polecane posty

Gość OPUiS

Prosze o pomoc. Chciałam pracować w ciąży jak najdłużej, jednak los zdecydował inaczej. Jestem w 5 miesiącu ciąży i w związku ze znacznym obniżeniem łożyska lekarz skierował mnie na zwolnienie i kazał dużo leżec i odpoczywać. Mamkilka pytań: 1.Czy na L4 dostaje się 100 % wynagrodzenia? 2.Czy po L4 będę miała krótszy macierzyński? 3.Czy mój urlop macierzyński także będzie w 100 płatny? Bardzo proszę o poważne odpowiedzi, jestem w tym temacie zielona gdyż nie myślałam, że będę musiała iść na L4...

Gość mama julkiiii
L4 w ciazy jest zawsze płatne-tylko musi ci lekarz zaznaczyc maciezyński nic sie nie skraca przez to nic ja mialam 100% wynagrodzenia na maciezynskim ale wiem ze niektore kobiety maja inaczej-zalezy od firmy-jak z premią ja nawet na maceizynskim mialam 25% premi

Gość weffe
wynagrodzenie na macierzyńskim to 100% 6 (albo 3 nie pamietam dokładnie) ostatnich pensji. Wiec jesli miałaś w nich premię to taką też pensje dostaniesz. Ale to się jakoś tak liczy, że tą średnią pensję się dzieli przez chyba ileś dni i to jest kwota za dzień roboczy - dlatego jęsli np będziesz na miacierzyńskim w lutym to za ten miesiąc dostaniesz trochę mniej. Mam nadzieje,że nic nie pomyliłam

Gość OPUiS
Bardzo dziekuję za pomoc. Kadrowa w firmie na urlopie i nie miałam się od kogo dowiedzieć.

Gość Podobnie
Na chorobowym dostajesz 100% średniej z ostatnich 12 miesięcy, na macierzyńskim z ostatnich 3 miesięcy. Może być tak że lekarz nie zechce Ci wystawić zwolnienia jak będziesz już po terminie, wtedy niestety będziesz musiała napisać wniosek o urlop macierzyński zanim się dziecko urodzi. Możesz iść wtedy do rodzinnego żeby Ci wypisał. Ja tak zrobiłam.

Na l4 nie dostaje się wynagrodzenia jako takiego tylko zasiłek chorobowy który ustala się na podstawie zarobków z poprzedniego roku chyba że nie minęło 3 miesiące od ostatniego zwolnienia to podstawa jest taka sama jak poprzednio. Ponieważ premie są różnie - nie wszystkie wchodzą do tej podstawy i wtedy zarówno na l4 jak i macierzyńskim możesz dostać mniej pieniędzy niż gdybyś pracowała.

Gość za_chwile_mama
a nie jest tak, że jak się jest na L4 to na macierzyńskim dostaje się mniej pieniędzy?

Gość litdkaaaaaaaaa
średnia z ostatnich 12-tu miesiescy

Gość litdkaaaaaaaaa
ja dostawałam więcej o jakies 300 zł

Gość Podobnie
za_chwile_mama - odpowiem krótko NIE :)

Gość masz 100%
masz płatne wszystko. U mnie okazało się że szefowa opłaciła tylko 3 składki od premii a 3 nie opłaciła. Dostałyśmy pieniążki na konto ale składek nie odprowadziła. Dowiedziałam się o tym jak dostałam z zus niższy zasiłek niż wynosiła moja wypłata no i zadzwoniłam do zusu. To tak w ramach ostrzezenia, ale tak to jest w prywatnych firmach.