Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyllozgieta :)

czy masaz krocza przed porodem

Polecane posty

Gość tyllozgieta :)

rzeczywiscie chroni przed nacieciem? Stosowala go ktoras z Was?

ja mialam .przyjemne to nie bylo.nie wiem czy warto.u mnie nie pomoglo.naciecia nie bylo ale mialam pekniecia 3 stopnia.nie usypiali mnie tylko dlatego ze mialam znieczulenie podczas porodu.wiec dolozyli jescze dawke.dzis corka ma 9 msc a skutki czuje do dzis.wolalabym zeby mnie nacieli.ale ty nie musisz tak miec.znam wiele dziewczat ,ktore byly zadowolone z masazu krocza

Gość ech///////////////
kasiulek797 chyba pomyliłas masaż krocza z masażem szyjki.

Gość jhiurieurieru
Ja masażu krocza nie stosowałam (ginekolog mi odradził uzasadniając to tym że łatwo o stan zapalny w obrębie pochwy ) natomiast przez miesiąc przed porodem rozciągałam się epi- no i rozciągnęłam się tak że nie było żadnego cięcia a najfajniejsza sprawa w tym to to że nie czuje sie dyskomfortu przy przechodzeniu główki bo mięsnie i tkanki były już wczesniej stopniowo rozciągane wiec obyło się z rozciągnięciem na raz.

Gość ech///////////////
jhiurieurieru a jak się "rozciągałaś". Jestem ciekawa, bo rodziłąm już 2 razy i przy obydwu porodach byłam nacinana.

Gość jhiurieurieru
a używałaś epi no? Prawie każdy kto zna to urządzenie wie jak ono funkcjonuje (wystarczy wejść na stronę epi no. pl ) i wie że po kilku tygodniach trenningu z balonikiem osiągnie wynik 9 lub 10 cm . Ja osiągnęłam 9 cm przy ćwiczeniach raz na dzień (wieczorem po kąpieli) i choć pompowałam tak że piekło i lekko bolało to jednak opłacało się bardzo bo pęknięcia uniknęłam tak samo jak otarcia. Moje dziecko miało 34 cm obwodu główki a krocze rozciągnęłam na 9 cm jak już wspomniałam . Główka przeszła bez bólu któy towarzyszy nacześciej najmocniej przy wychodzeniu przez krocze. Jak macie jeszcze jakieś pytania to pytajcie.

Gość lrjkjkjfgkn
Moja koleżanka robiła ćwiczenia przez 6 tygodni tym epi no i bardzo chwaliła , urodziła dużego chłopca i nie nacinali jej wogóle , jedynie lekkie otarcie miała ale chłopak miała 38 cm obwodu głowy więc sporo więcej, natomiast ona na siłę wyciągnęła 10 cm rozciągnięcia i mówiła że na samym początku było ciężej ale potem z górki poszło i że wystarczy regularność. Ja też chciałam to cudo kupić ale to kosztuje cholera 400 zeta wiec mnie nie stać a używanego bym się brzydziła .

nie pomylilam masazu krocza z masazem szyjki.w moim przypadku przy bolach partych polozna rekamitak jakby rozciagala krocze.tylko ze mi nie pomoglo.

Gość hmm*hmm
kasiulek->masaz krocza sie robi przed porodem a nie w trakcie bo to juz nicnie da,a to co tobie robila przy partych to kazdej robia...