Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brakmiszczescia

mój syn ma 8 miesięcy i nie siedzi

Polecane posty

Gość brakmiszczescia

Witajcie mamy,czy są tu osoby które miały podobną sytuację ? nie wiem czy mam iść z nim do lekarza,czy jakoś ćwiczyć tylko jak? ogólnie to siedzę z nim ale jak puszczam to zaraz się chwieje:(

Gość chyba żartujesz sobie
przecież ma jeszcze czas

Gość brakmiszczescia
wszyscy mi mówią"jeszcze nie siedzi" "może coś jest nie tak" już sama nie wiem

Gość mój,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
mój siadł dopiero tydzień temu, a jutro kończy 10 miesięcy

Gość mój,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
a jak one skończyły? każde dziecko siada wtedy kiedy mu pasuje tak mi powiedział ortopeda :-)

Gość to twój syn będzie
chyba mocno opóźniony w rozwoju. Współczuję :(

Gość brakmiszczescia
uważam,że późne siedzenie dziecka nie oznacza opóźnienia w rozwoju,marna prowokacja. Chciałam się dowiedzieć mniej więcej jak inne dzieci zaczynały siadać

moje córeczki też mają już ponad 8 miesięcy i jeszcze nie siedzą. lekarz stwierdził, ze rozwijają się pięknie. każde dziecko ma swój rytm więc wyluzuj trochę.

Gość szuszunaga
Ja, bedac na twoim miejscu skonsultowalabym to z lekarzem a nie z kafeteria :O ALe oczywiscie twoje dziecko, twoja decyzja... Moim Premierem Jarosław, daj linka. Please. Tyle tu jest tematow o in vitro....

Gość brakmiszczescia
Czekam na wizytę i postanowiłam napisać,od tego jest forum aby przekazywać sobie informacje,już nie przesadzajcie laida-a masz tak ze ciągle tylko by na brzuchu leżały? mój ma tak że ciągle się na brzuch obraca,a jak leży na plecach to próbuje się podnosić

Gość czasem tak bywa....
Ja mam dwoje dzieci. Synek też późno siedział i córeczka też tak będzie, bo również ma 8 miesięcy i jeszcze nie siedzi. Napisz proszę autorko, czy Twoje dziecko bardzo szybko rośnie?? Mnie dwóch pediatrów mówiło, że absolutnie nawet byłoby nie dobrze, gdyby czy synek kiedyś, czy teraz córeczka siadali wcześnie, ponieważ bardzo rosną. Moje dzieci oboje urośli tak samo do 7 miesięcy. Od długości urodzeniowej urośli 23 cm.

Gość czasem tak bywa....
Autorko to bardzo dobrze, że mały chce leżeć na brzuszku, bo w tej pozycji najlepiej wzmacnia mięśnie grzbietu.

Gość brakmiszczescia
Jak byłam ostatnio na wizycie,to mówiła że rozwija się prawidłowo,książkowo waży i rośnie,ale to było 2 miesiące temu,ogólnie nie mam potrzeby chodzenia z nim do lekarza, bo nie choruje,także teraz nie wiem ile waży:P ubranka nosi różne, bo wiesz jak jest z numeracją,raz wejdzie w te na 6 miesiecy a raz w te na 9:)

Gość czasem tak bywa o czym Ty
mówisz? jakie późno??? to jak najbardziej normalne, że dziecko SAMODZIELNIE SIADA w 9 czy 10 miesiącu życia! najbardziej właściwe siadanie dziecka, to te z RACZKOWANIA, a które dziecko raczkuje np. mając 5 czy 6 miesięcy? w ogóle zastanówcie się ile znacie dzieci, które samodzielnie siadały mając 5 czy 6 miesięcy, bo ja osobiście nie znam żadnego większość znanych mi dzieci zaczęło samodzielnie siadać po 7 miesiącu życia

Gość brakmiszczescia
w sumie racja,dzieci które ja znam przeważnie siedziały w 7 miesiącu,a teraz słyszę, że dzieci już chodzą jak mają 10 miesięcy,szok:)

Gość a.....Bc
Brak mi szczęscie- moje dziecko samodzielnie siadało w wieku 7mcy a chodziło samo jak miało 10 :) więc i tak bywa, ale nie ma co patrzeć na inne maluchy, bo każde dziecko ma swoje indywidualne tempo :) na Twoim miejscu nie martwiłabym się. Może koło 10mca bym się zainteresowała. Poza tym jak już siądzie to reszta pojdzie jak burza :) Podejdz do tego na spokojnie :)

Gość l;kjmhg
moja córa siedziała szybko, bo na przełomie 6/7 m-ca ale koleżanki syn siadł jak miał prawie 10 m-cy. Mój wujek siadł w wieku 15 m-cy a mówił jak skonczył mniej więcej rok ;) To, że dziecko siada wcześnie to tylko ku uciesze rodziców a poza tym to nie ma najmniejszego znaczenia. Twoje dzieciątko ma jeszcze czas ;) Nic złego się nie dzieje... Inna moja koleżanka ma chore dziecko, opóźniony rozwój psychoruchowy i w sumie jak miał 12 m-cy i nie siedział to dopiero zaczęli podejrzewać, że coś jest nie tak.

może ustalmy jedno - fakt, że Twoje dziecko jeszcze nie siedzi samodzielnie NIE JEST ŻADNĄ NIEPRAWIDŁOWOŚCIĄ, bo ma na to jeszcze czas i z cała pewnością nie jest opóźniony ruchowo dlatego nie zamartwiaj się niepotrzebnie;)

Gość lesny dziadek
nie martw sie jak bedzie mial 18lat to go posadza

a dzieci są naprawdę różne i każde rozwija się swoim tempem;) zatem spokojnie, wszystko w swoim czasie;)

Gość przy moim 8 miesieczniaku
to jakis opozniony jest. Pewnie by smiesznie razem wygladali, twoj jak kloda i moj taki bystrzacha :D

Gość a.....Bc
zgadzam się z poprzedniczką :) Nie ma powodu do niepokoju. Poza tym dzieci robią takie rzeczy z dnia na dzień :) Moje siadło wcześniej, ale jakoś nie skakałam z radości :) siadło to siadło i tyle :D Normalna kolej rzeczy :)

Gość a.....Bc
nie z tą poprzedniczką- tylko tą nad tą obrażająca :)

Gość grger
Ma całe życie by siedzieć co się odwlecze nie uciecze ;p

Gość czasem tak bywa....
Nie chodziło mi o jakąkolwiek nieprawidłowość. Niemniej, u dzieci bardziej, ze tak powiem "kompaktowych" wielkościowo rozwój motoryczny idzie szybciej. Nie mam na myśli tego, że dziecko autorki, czy moje siadają zbyt późno i nie zwracam uwagi też na mamy, które tu na kafe często wypisują cuda o swoich dzieciach, typu "rwące się do siadania" 3-miesięczniaki, niemniej mam koleżankę, której córeczka słabo rosła i to było jej zmartwienie, za to mając 9 miesięcy potrafiła samodzielnie wydostać się z fotelika samochodowego (położona np. w domu w nim i nie przypięta) i chodziła przy meblach. Zwróciłam uwagę, ze dynamiczny wzrost dodatkowo nie sprzyja szybkiemu siadaniu i byłoby to nawet niewskazane.

akurat w to, że 3 miesięczniak rwie się do stania czy siadania wierzę, bo takie były moje dzieci, ale fakt do czego dziecko się rwie;) a co mu się udaje na jakim etapie to dwie zupełnie różne kwestie;) mój syn pomimo, że taki był chętny do siadania i stawania na nóżkach od maleńkości - siadać samodzielnie zaczął mając 9 miesięcy owszem, siedział wcześniej, gdy go sama posadziłam, ale nie siadał SAMODZIELNIE więc tego wcześniejszego siedzenia nie biorę pod uwagę;) w jego przypadku na pewno nie ma mowy o dynamicznym wzroście, bo zwłaszcza wagowo był problem moim zdaniem dlatego, że przybierał bardzo mało od 3 do 9 miesiąca, czyli przez całe 6 miesięcy tylko równo 2 kg przybrał, a to naprawdę niewiele jak na niemowlę dlatego powtarzam - każde dziecko jest inne i wszystko w swoim czasie;)

Gość .Serce.
Mnie to nie dziwi. Kryminał w tym wieku to rzadkość.

Gość ddddoo
nie pojmuje ludzi ktorzy z satysfakcja doluja innych... pustaki .. to norma ze jedne dzieci siadaja wczesniej , inne pozniej tak samo z chodzeniem jedno chodzi majac 10msc-y drugie majac 16mscy. A do Pani ktora uwaza ze jej syn jest bystrzacha bo siadl wczesniej.. majac taka matke nic dobrego z niego nie wyrosnie :D