Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miskrzys

zdrowe odżywianie

Polecane posty

Witam, Proszę o informację na temat wegetarianizmu.Chcę zrezygnować z jedzenia mięsa i nie wiem jak mam się do tego zabrać, bo samo odstawienie mięsa to zapewne początek. Tak więc proszę o udzielenie mi konkretnych rad na temat zamienników itp. Z góry wielkie dzięki:)

A kto powiedział że zdrowe odzywianie wiąże się z wegetarianizmem? to że się teraz zrobiła moda na eko-lewactwo a w tym na wegetarianizm nie oznacza że on jest dla człowieka naturalny. bez mięsa ciężko dostarczyć odpowiedniej jakości białek. poza tym są rózne odmiany, dopuszczasz jedzenie jajek albo ryb? czy same rośliny?

Temat dyskusji nie musi koniecznie odzwierciedlać całej dyskusji. To tylko temat:) wiem, że można obejść się bez mięsa i ja chce spróbować. Chce jeść jajka i ryby. A tak marginalnie rzecz ujmując- co teraz jest zdrowe?? Ale to już jakby odrębny temat. Dareios jeżeli jesteś w stanie jakoś mi pomóc to proszę:)

mięso zastąp rybami i jajkami. są też różne wynalazki dla wegetarian jak kotlety sojowe czy coś, ale i tak z tego co pamiętam to mają niższy BV niz mięso

Gość kociczkaaaaa
ja nie jem mięsa od x czasu i świetnie się z tym czuje:) jem dużo warzyw, owoców, ryb, jajek,

Gość kociczkaaaaa
ja żadnych kotletów sojowych i tego typu zamienników nie praktykuje, po prostu nie jem mięsa i już :) w ogóle mnie do tego nie ciągnie , można? można :) powodzenia

Trzeba przede wszystkim dostarczac sobie dużo białka, mięso ma najlepszy i najbardziej odżywczy skład aminokwasowy, a więc odtsawiając je narażamy się na braki. W związku z tym odpowiednio trzeba bilansowac swoją diete, dużo roślin strączkowych, dużo zbóż, najlepiej otręby ale tylko pszenne reszta ma słaby skład, no i soja. Jak dobrze przyrządzisz lepsze niż mięso. Ale jeśli jesteś młodym mężczyzną soi nie polecam, gdyż chodzą pogłoski że wpływa niekorzystnie na płodnośc. Wejdż sobie na strone wegetarianie.pl tam wszystko włącznie z pysznymi przepisami. Powodzenia i gratuluję.

A i co ważne, dobrze dostarczac sobie witaminy B12, naturalnie występuje tylko w mięsie. Jest ważna z uwagi na to że jej braki mogą prowadzic do różnych schorzeń, które raczej miłe nie są. A więc dobrze ją sobie kupic w aptece.

B12 w aptece niewiele da. jest praktycznie niewchłanialna jako syntetyk z układu pokarmowego.

no więc jest lepszy sposób na dostarczanie tej witaminy? (nie licząc mięsa)

Dziękuję za pomoc, mam nadzieję że dam sobie radę i jak nie całkowicie to przynajmniej ograniczę jedzenie mięsa. Proteaza jestem kobietą. Pozdrawiam wszystkich:)

Gość jestem starą przegrańczynią
a w rybach i w jajach nie ma b12?