Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Esiaa

Jak myslicie? Slub:)

Polecane posty

Dareios tylko ze śluby zostały wymyslone przez kapłanów tysiące lat temu w celu sprawniejszego sprawowania kontroli. przez wieki, a raczej dziesiątki wieków to się tak zakorzeniło w ludzkiej mentalności że zaczynają tego potrzebować bez zastanowienia się w głębszy sens. "śluby" zawsze były obecne w społecznościach, nawet tych prymitywnych i niekoniecznie kapłani maczali w tym palce. Czasami wybrankę porywano,brano do swojej chaty, swatała młodych starszyzna itd. Zawsze miało to na celu pokazanie innym członkom społecznosci, że ta kobieta/ ten mężczyzna do kogoś przynależy🖐️ dla mnie sprawa jest prosta - nie powiem "póki śmierć nas nie rozłączy" bo w życiu różnie bywa, a ja jestem tego świadomy więc nie zamierzam rzucać słów na wiatr. ludzie teraz najpierw przysięgają "póki śmierć nas nie rozłączy" a potem biorą rozwody bynajmniej nie z powodu jakiejkolwiek śmierci. więc okazuje się ze ta przysięga to nic innego jak szopka której nikt nie traktuje poważnie mylisz tekst przysięgi kościelnej z tą składaną w USC .

""śluby" zawsze były obecne w społecznościach, nawet tych prymitywnych i niekoniecznie kapłani maczali w tym palce." Początki ludzkości były takie że przychodził facet od baby i zapładniał ją po czym opiekował się nimi kilka lat aż potomek podrośnie po czym szedł szukać innej partnerki. Potem pojawiły się obrzędy religijne i wykształcił się zawód kapłana który w tych prymitywnych społecznościach stał się rządzącą elitą. Wtedy wymyślono śluby, po to aby społeczenstwo podlegało większej kontroli kapłaństwa, aby od kapłanów zależało także to kto z kim założy rodzinę. To jest geneza instytucji małżeństwa. Cóż, uważam że jeżeli ludzie są ze sobą i jest im dobrze to nie potrzebują żadnego błogosławieństwa ze strony klechy czy bolszewika z urzędu.

Dareios Masz wyjątkowo przykrą tendencje do generalizowania , co w dysksuji Cie niestety dyskwalifikuje. Zanim wykształciło się kapłaństwo , pamiętaj o tym ze małżeństwo w wielu kulturach miało formę umów prywatnoprawnych, umów prawnych ( np. starozytny Babilon) i w większości dopuszczano poligamię. Nie upraszczaj i doczytaj lepiej. ( i mam wrażenie - choc mogę się mylic- że masz problem z kościołem :D )

"Przedstawiciele funkcjonalizmu wskazywali m.in. że małżeństwo u wszystkich ludów, bez względu na stopień kultury czy rozwoju nigdy nie ma charakteru prywatnego, za to zawsze ma charakter instytucji społecznej. Podlega ono regulacji i sankcjom otoczenia społecznego. Przyczyny wielu reguł społecznych mogą być nieuświadomione, a reguły te wyrażają się w powszechnie praktykowanych obyczajach, od których odstępstwo wywołuje społeczną dezaprobatę lub sankcje."

Gość ssSami
"tylko ze śluby zostały wymyslone przez kapłanów tysiące lat temu w celu sprawniejszego sprawowania kontroli" bzdura, inaczej śluby byłyby tylko w Europie w dawnych wiekach, a były śluby też w Azji i na wszystkich kontynentach, w skrajnie różnych kulturach i religiach, czy nawet w pierwotnych plemionach indiańskich, więc o jaką kontrolę niby tam chodziło? :D

"bzdura, inaczej śluby byłyby tylko w Europie w dawnych wiekach, a były śluby też w Azji i na wszystkich kontynentach, w skrajnie różnych kulturach i religiach, czy nawet w pierwotnych plemionach indiańskich, więc o jaką kontrolę niby tam chodziło? " A czy ja napisałem że chodzi jedynie o kapłanów chrześcijańskich??? "a ten cytat to a propos czego ?" Odnośnie tych prywatnych ślubów o których pisałaś. Cóz, ja jestem człowiekiem racjonalnym i staram się kierować zimną logika. I nie widze żadnego logicznego powodu aby brać ślub pomijając kwestie podatkowe. Ale jezeli kwestie podatkowe by były przeważającymi to ludzie by brali śluby z kimkolwiek byle orżnąć urząd skarbowy.

W Starozytnej Japonii, Chinach, Grecji, Rzymie śluby były umowami prywatnymi, do których państwo ( ani religia) nic nie mialo

I nie widze żadnego logicznego powodu aby brać ślub pomijając kwestie podatkowe. 1. Dziedziczenie 2. kwestia reprezentacji prawnej 3. ustroje majatkowe ( ślubne ) 4. kwestie zwiazane z wychowaniem dzieci ( chociazby zgoda na wyjazd dziecka za granicę) 5. kredyt itd pisałam, ze nie chodzi tylko o podatki

Gość Esiaa
Hmm daliscie mi duzo do myslenia.. W przyszlym roku mam 20 .. Wiem ze to ten.. I zastanawiam sie nad tym wszystkim..

Gość a moja znajoma miała
19 lat i też twierdziła, że to ten. Byli ze sobą kilka lat. Jak poszła do pracy to od razu wpisała go jako osobę uposażona do ubezpieczenia. A potem wszystko rozeszło się po kościach. Za dużo jest tych przypadków kiedy tak młodzi ludzie decydują na ślub, a prędzej czy później jest rozwód. To stanowczo za wcześnie, nawet jeśli jest się przekonanym, że to ta/ten i to już na pewno czas.