Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodamamusina0

Mocne ulewanie 5dniowego noworodka

Polecane posty

Gość młodamamusina0

Moja 5 dniowa córeczka bardzo ładnie ssie, je średnio co 3 godziny, ale od dwóch dni strasznie ulewa, tzn. wydaje mi się że bardzo dużo. czasem to takie chluśnięcie mlekiem, a czasem takim "serkiem" przy wypisie ze szpitala pytałam pediatry, ale mówiła mi że to normalne, że samo przejdzie. Mała dużo śpi, trochę łapczywie i zawsze chętnie ssie pierś, jest spokojna, wobec tego mogę mieć pewność że się najada? Bo jak tak jej się uleje to mi się wydaje że wylatuje wszystko co wypiła :( choć nie zawsze jest tego tak dużo. Przeczytałam żeby robić przerwy w karmieniu i trzymać do odbijania, po czym znów przystawiać. Myślicie że to pomoże?

Gość musisz ją nosić
Aż jej się odbije, a najlepiej dłuzej- pamiętaj że takie dziecko moze sie zachłysnąć.

a moze za bardzo sie najada?? Jak wyglada jej brzuszek?? jak jest taki bardzo rozlany na boki to wlasnie najprawdopodobniej przejada sie..ale moze skonsultuj to z doradca laktacyjnym

Gość młodamamusina0
Nigdy nie kładę jej na pleckach, chyba że leży przy mnie, a główkę ma odwróconą na jeden boczek.

Gość młodamamusina0
No brzuszek ma rozlany, ale chyba jak każdy noworodek, w każdym razie nie widziałam jeszcze innego brzuszka u żadnego noworodka :)

dokladnie tak bym robila, tzn. przerwy w karmieniu na odbijanie i potem przystawianie znowu;

Gość Skoro pierwsza ciąża była
Autorko ile czasu poświęcasz na karmienie ? Mała ma zapewne niedojrzałą "zastawkę " zamykającą żołądek i wszystko wydostaje się jak tylko przepełni brzuszek . Żołądek zapewne tez ma maleńki więc to co się nie mieści , zwyczajnie łatwiej cofa się do góry. Trzeba skrócić o kilka minut karmienie ale przystawić ponownie kiedy o to poprosi. Po karmieniu długo ją pionizuj (niestety około 20 minut) bo w tym czasie żołądek zaczyna trawić. W łóżeczku podnieś trochę materacyk (podłóż coś pod spód w miejcu głowy) oraz kłądź ją na bok . Ja przechodziłam to samo i u nas trwało to do 3 miesięcy i było tak intensywne że mała traciła na wadze więc musiałam po karmieniu piersią podawać jeszcze pokarm antyrefluksowy łyżeczką. Ważne by dziecko w nocy było cały czas na boczku (trzeba zmieniać raz na lewy raz na prawy) bo pokarm lubi cofać się do gardła powodując podrażnienia i do nosa , przez co oddychanie jest upośledzone ( u nas tak było ) .

A co do rozlanego brzuszka , to bardzo dobry objaw bo świadczy jedynie o tym że dziecko nie ma kolki (przy kolce jest twardy i zbity , nie na luzie).

Gość młodamamusina0
do SKORO PIERWSZA CIĄŻA BYŁA; dziękuję bardzo za odpowiedź. Na karmienie poświęcam tyle ile mała prosi, właściwie ssie około 15-20 minut, czasem krócej bo chce tylko chwilkę possać i zasnąć przy cycu ;) Problem w tym że czasem nie zdążę jej jeszcze pionizować, bo ulewa jej się jak kończy jedzenie. Ale będę tak robić, małe porcje, długie pionizowanie na odbicie. Mam jeszcze jedno pytanie; w jakiej pozycji najlepiej dziecko odbija? czy jest tylko ta jedna- zakładanie "przez ramię" ?

Można jeszcze kłaść na brzuszku na swoich kolanach i lekko poklepywać ale ta metoda jest najlepsza dla dzieci które nie ulewają. Póki co musisz ją pionizowac więc odpada każda inna metoda jak ta na ramieniu:). Ja nie kładłam córki wysoko na ramie bo nie chciałam jej uciskac brzuszka by nie prowokować ulewania ale zwyczjnie przytulałam ją do siebie w pionie i poklepywałam i głaskałam po pleckach. Skoro córcia ulewa zaraz po karmieniu ale ulewa się powoli (leniwie) w niewielkich ilościach to zwyczajne fizjologiczne ulewanie które może trwać najdłużej do 6 miesiąca życia (rzadko ale zdarza się i to jest norma) natomiast jeżeli chlusta pokarmem to trzeba zrobić USG wziernika żołądka czy nie jest zwężony . Pozdrawiam :)

Gość Jeti....
Gdy ją karmisz, trzymaj jej główkę wyżej niż reszta ciałka a potem przez 5-10 minut(nie bój się, że rozpieścisz dziecko) trzymaj ją w pionie aż odbije, może nawet 2 razy odbić (może za szybko właśnie ją odkładasz do łóżeczka nim odbije??) i żeby jej się w brzuszku poukładało. Połóż ją potem na pleckach, nie na brzuszku, bo wtedy maluszek go sobie uciska i dlatego ulewa. A jeżeli dużo ulewa, to znaczy, że dużo je, dzieci mają taki okres, że chcą nadrobić wagę i dlatego takie z nich głodomory. Po 2 tygodniach pójdź do przychodni na ważenie, to cię uspokoi (mój mały po 2 tygodniach przytył 1 kg :D ) Jeżeli ładnie śpi i przybiera na wadze (robią się takie słodkie fałdki) to znaczy, że wszystko ok i tylko trzeba się cieszyć :)

U mnie był ten sam problem... Synek strasznie dużo ulewał, pediatrzy mówili, że to minie, że trzeba przeczekać, że kilka razy pionizować podczas jedzenia itd. Ale szczerze mówiąc nic nie pomagało- synkowi się odbijało po jedzeniu, a i tak ulewał, czasem nawet godzinę po karmieniu. Za tydzień kończy 5 miesięcy i chyba się kończy to ulewanie.... w każdym razie ulewa już baaaardzo malutko. A na początku ( tzn w pierwszym miesiącu życia) czasem aż chlustało z niego, straszne to było.... Pediatra poleciła nam taki zagęszczacz do pokarmu- nutriton, rzeczywiście pomagał, ale nie można z nim przesadzać, bo mogą być problemy z kupkami. Ja dawałam mu to raz dziennie przed wyjściem na spacer, aby się cały nie umoczył na spacerku, bo to wczesnowiosenna pora była.