Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość jagnola

jak ZUS naliczy zasłek chorobowy i macierzyńskie w kolejnej ciąży

Polecane posty

Gość jagnola

Witam, Chciałabym się dowiedzeć jak wygląda sposób naliczania przez ZUS podstawy do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego w poniższej sytuacji. Czy ktoś mógłby mi pomóc i udzielić informacji? Jestem zatrudniona w firmie od 8 lat. W styczniu zaszłam w ciążę, której rozwiązanie planowane jest na październik b.r.. W związku z ciężkim przebiegiem ciąży oraz warunkami pracy zagrażającymi dziecku lekarz udzielił mi od maja zwolnienia chorobowego. Obecnie przebywam na zasiłku chorobowym wypłacanym przez ZUS, stanowiącym 100% mojego średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy zanim poszłam na zwolnienie. Wiem, że macierzyński będzie wyliczony z podobnej postawy, czyli w tym czasie otrzymam również 100% mojego średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy zanim poszłam na zwolnienie, czyli podobną kwotę. Po urlopie macierzyńskim chciałabym wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy oraz część bieżącego. Dzięki temu wróce do pracy na przełomie czerwca i lipca przyszłego roku. W zwiążku z tym, iż mam już 30 lat, zawsze marzyłam o dwójce dzieci i żeby pomiędzy nimi nie było dużej różnicy wieku planuję z mężem zacząć starać się o drugie dziecko już w parę miesięcy po porodzie (czas ten będzie zależny jak wszystko mi się wygoi i jak będziemy sobie radzić z pierwszym dzieckiem) Moje pytania w zwiąku z powyższym, jeśli wróce do pracy w przyszłym roku, będąc w drugiej ciąży: 1. jak zostanie naliczony ewentualny zasiłek chorobowy, jeśli będę musiała iść na zwolnienie w okresie krótszym niż 3 miesiące od dnia powrotu do pracy? Czy wówczas ZUS wypłaci zasiłek chorobowy i macierzyński z takiej samej podstawy jaką wyliczył teraz? 2. jak zostanie naliczony ewentualny zasiłek chorobowy, jeśli będę musiała iść na zwolnienie w okresie przekraczającym 3 miesiące od dnia powrotu do pracy? Czy ZUS weźmie pod uwagę średnią z tych 3 miesięcy, czy wyliczy zasiłek inaczej (jak?)? 3. czy macerzyński będzie wypłacany z takiej samej podstawy jak ewentualne zwolnienie? 4. jak urlop wypoczynkowy (płatny) w powyższej sytuacji będzie liczył się do okresu pracy branego pod uwagę przez ZUS do wyliczenia podstawy świadczeń? 5. Jaka jest podstawa prawna sposobu naliczania zasiłków przez ZUS? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania oraz wszelkie informacje na ten temat. Pozdrawiam :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować