Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glgoffl

nieprawidłowe wyplaty- co robic

Polecane posty

Gość glgoffl

3 miesiace temu nie wyplacili mi za l4.bo dlugich rozmowach wyplacili w kolejnym miesacu,miesiac temu za 2 dni urlopu, ale niby niesciagli mi tych 2 dni urlopu,wiec jakby ich nie bylo. teraz dostalam wyplate i znow wg mnie brakuje. a nawet pewna jestem tego. i juz nie wiem co robic. do tego od 4 miesiecy nie umiem sie dowiedziec ile mam urlopu i niechca mi zwiekszyc do 26 dni mimo ze mi sie nalezy. co robic?nie mam juz sil

Gość ewewfewwfe
Poinformuj PIP, że twój pracodawca leci w kulki :classic_cool:

Gość glgoffl
a moge gdzies sama obliczyc ile powinnam miec wyplaty. albo jak to zrobic?

Możesz sobie sama obliczyć za każdy dzień urlopu przysługuje Ci 100% za 8h pracy. Jesli masz l4 to wtedy masz płacone 80% za 8h .

Gość trollo
a jaką masz umowę? o pracę? to znasz swoje wynagrodzenie brutto, kalkulatory w necie są. A o wynagrodzeniu za chorobowe jest na stronie zus-u, o naliczaniu należności za urlop w kodeksie pracy. A o ilości urlopu mają obowiązek poinformować Cię w kadrach. A jeśli odmawiają to idź do PIP-y i tam Cię poinstuują co dalej

Gość glgoffl
mam umowe na 3/4 etatu i stawke godzinowa 9.2 brutto. mialam 121 godzin przepracowanych,czyli tyle ile moj etat i do tego 30 godzin urlopu. i 960 zl wynagrodzenia. a kadry nie odpowiadaja na moje pytanie o urlopie

Na umowie powinnaś mieć wpisane minimalne wynagrodzenie czyli 1125zł, z tego co podałaś wychodzi ze masz 1104 zł.

Gość eloiza1970
z tym chorobowym to nie zupełnie tak jak wyżej ktoś napisał stawka minus 13,71% razy 80% (jeśli zwolnienie nie jest ciążowe) i oczywiście minus 18% podatku dochodowego

1317:30=43,9zł brutto dniówka(zawsze dzielmy przez 30,czy miesiąc ma 31 czy 28 dni) 43,9zł mnożymy przez dni chorobowe,wprzypadku 1 miesiąc tj.30 dni=1317zł brutto. 1317-13,71%=1136,44 zł 1136,44-podstawa chorobowa 80%=909,15 zł 909,15-podatek dochodowy bez ulgi-bodajże 19%=736,41zł 736,41:30dni=24,50zł dniówka chorobowego. z innego forum co prawda stare dane ale chodzi o sposób polczenia

Gość glgoffl
no i bylam w pracy poraz kolejny, i znow przyznali racje ze zapomnieli zaplacic za urlop.i znow czekam kilka dni na wyrownanie.meczy mnie to.ciagle ich sprawdzanie

Gość glgoffl
pieniedzy nie mam. gdzie to zglosic.co robic? zlozylam wypowiedzenie.ale kase chce miec

Gość ujme to tak
zglos ich do skarbowki :D