Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angel__________--

Pare pytań o paszport dla dziecka i lot Wizzair

Polecane posty

Gość Angel__________--

Hej. Czy bez problemu można ubiegać się o przyspieszony tymczasowy paszport dla niemowlaka? Mam dwie kolezanki z dziecmi w tym samym wieku, obie juz po spotkaniu my w czwartek. Jedna normalnie wyrabiala nic nie mowili o mozliwosci doplaty i przyspieszony czeka 6 tygodni, druga zaplacila wiecej i po 3 tygodniach paszport juz miala. Jednak na stronie konsulatu nic a nic o tym nie ma.. Dwa dni temu moja babcia trafila do szpitala z przerzutami, oddalabym wszystko by jak najszybciej byc w Polsce u niej, zeby zobaczyla jak najszybciej swojego pierwszego prawnuka.. I odrazu pytanie co do lotu wizzairem,bo tez slyszalam sprzeczne informacje. Za wozek sie placi? Co jest jest dwuczesciowy ( np. stelaz plus wpinany fotelik). Czy to prawda , ze male dziecko sie niesie do samolotu na rekach i na rekach ma byc tylko przez caly lot? Czy mozna wniesc na poklad gotowe mleko dla dzieci ( np. gotowce SMA w butelkach?) ? Z góry dzieki za pomoc..

Gość niestety raczej norma
Zadzwoń do konsulatu i się dowiedz-skąd mamy wiedzieć,jak nawet nie napisałaś skąd chcesz przylecieć?

Gość Angel__________--
Londyn

Gość z tego co wiem jest schengen
Paszportu nie potrzeba-zrób tłumaczenie aktu urodzenia u tłumacza przysięgłego.

Gość titarita
Dziewczyna mieszka w Londynie czyli w Wielkiej Brytanii a ta nie nalzey do grupy Schengen :O Paszport musi byc! Angel, dowiedz sie w konsulacie, moze sa jakies mozliwosci przyspieszenia wydania paszportu.

Gość E, tam.............
Moze ci wyrobia paszport szybciej. tylko musialabys juz zlozyc wniosek i po prostu przedstawic sytuacje. Dziecko do 2 r.z. w samolocie musi siedziec na kolanach rodzica, nie przysluguje mu osobne miejsce. dostajesz dodatkowe pasy jedynie. Za wozek sie nie placi. mozesz wykupic sobie i dziecku pierwszenstwo wejscia na poklad-nie bedziesz musiala w normalnej kolejce stac. Przy kontroli bezpieczenstwa wyrzuca Ci wszystkie napoje. Picie mozesz kupic juz na terenie lotniska, gdy przejdziesz kontrole bezpieczenstwa. wiec wystarczy, ze bedziesz miala mleko modyfikowane w proszku ze soba (to mozesz miec) a na lotnisku, po kontroli kupisz sobie butelke wody mineralnej-i wymieszasz w razie potrzeby. Bo plyny, o ile mozesz miec w bagazu podrecznym, nie moga przekraczac 100ml w jednej butel;eczce-a razem mozesz przewiezc np. 10 pojemniczkow do 100 ml kazdy. Najlepiej przeczytaj sobie regulamin linii lotniczych, ktorymi chcesz podrozowac.

Gość E, tam.............
Paszport musi byc, ale przynajmniej u mnie, na wizyte trzeba sie umowic online... * czerwca sie rejestrowalam na zlozenie wniosku i termin wolny mialam dopiero na 28 sierpnia...plus jeszcze4 tygodnie trzeba doliczyc czekania na odbior.

Gość gpu30
Nie musi WYKUPOWAC sobie pierszenstwa wejscia na poklad bo rodzice z dziecmi do 2 lat wchodza jako pierwsi bez wzgledu na wszystko!! Za darmo jest tylko jedna czesc wozka z tego co sie orientuje. Ja lecialam to bralam tylko nosidelko bez stelaza. To prawda fotelik oddaje sie przy samolocie przy schodach obsludze i bierze sie dziecko na rece do samolotu i caly lot jest na rekach. Zapinasz go tez razem ze soba specjalnymi pasami na czas startu i ladowania. Mozesz miec mleko juz gotowe rozrobione, czysta tylko wode lub pusta butelke i dadza ci wode w samolocie. Przy kontroli bezpieczenstwa mozesz zostac poproszona o sprubowanie mleka.

Gość Angel__________--
E tam --dzięki !! Faktycznie teraz sobie mysle, ze na lotnisku za bramka juz jest boots wiec moze beda miec te mleczka? W gruncie rzeczy karmie piersia ale nie wiem jak to bedzie w samolocie.. Wizyte tez rejestrowałam online, w marcu na 12 lipca właśnie :o Najgorsze, ze bylam szybciej i byly na czerwiec terminy ale wyczytalam na stronie, ze trzeba przedlozyc akt slubu i rodzinne poszukiwania bo nikt aktu od slubu 3 lata na oczy nie widzial ( az wstyd ale nie byl potrzebny nigdy ;) ) . No i jak dostalam to teraz mi mowia dziewczyny, ze nie trzeba :o Dlatego tak to jest z tym co pisza..a z tym co sie okazuje na miejscu. No ciekawa jestem strasznie bo nigdzie oficjalnie nie ma , ze wogole jest cos takiego jak przyspieszony :o Eh ależ mam nerwa..ale chyba w Londynie nie jest tak źle.. dziewczyna z innego forum miala taka jazde w Manchesterze w konsulacie, ze to powinno do prasy isc normalnie :o W sensie zakaz wozka w srodku , zakaz przewijania i ...karmienia :o Koszmar.

Gość E, tam.............
No nie wiem, jak w Wizzar, ja latam Ryanair i trzeba miec pierwszenstwo wejscia. Ostatnio lecialam, to byla babka z 2 dzieci-jedno mialo 3 lata, drugie 1,5 roku i nie wchodzila poza kolejka, nie miala pierwszenstwa wejscia, wiec musiala stac w zwyklej...

Gość E, tam.............
Musialam przedlozyc akt slubu i akt urodzenia dziecka. Przy skladaniu wniosku musza byc oboje rodzice, na szczescie teraz juz nie trzeba dziecka zabierac i pokazywac.

Gość E, tam.............
Znalazlam informacje, wklejam : W tanich liniach lotniczych takich jak np. Ryanair, Wizz Air czy easyJet niemowlętom nie przysługuje prawo do przewozu bagażu (nawet bezpłatnego bagażu podręcznego). Wszystkie rzeczy małych pasażerów muszą być przewożone w bagażu opiekunów. Opiekun niemowlęcia ma prawo przewozu w swoim bagażu podręcznym pokarmu i płynów dla dziecka w formie suchej (w oryginalnym zamkniętym opakowaniu, np. mleko modyfikowane) lub już przygotowane w butelce. Jeśli zabiera się suchy składnik napoju lub pokarmu dla dziecka na pokład samolotu, obsługa pomoże przygotować gotowy pokarm. W większości tanich i regularnych linii lotniczych przewóz wózka dziecięcego jest bezpłatny. Wózek jest przewożony w luku samolotu i musi być całkowicie składany. Inne akcesoria dziecięce podlegają standardowym opłatom jak za bagaż.

Gość E, tam.............
No i pierwszenstwo wejsci lepiej miec, zeby sie nie narazic na kolejki i niemilych pasazerow, ktorzy pchaja sie jak najblizej w kolejce i biegiem gnaja do samolotu. To, ze Cie przepuszcza, zalezy tylko od dobrej woli obslugi i wspolpasazerow, a z tym bywa roznie. Lecialam kiedys o 22 lotem z PL, bylo kilkoro rodzicow z dziecmi a inni pasazerowie mieli to gdzies, juz przy wejciu do samolotu wpychali sie nie patrzac, ze stoja rodzice i trzymaja na rekach spiace dzieci. nie zawsze tak jest, ale lepiej przeznaczyc pieniadze na to pierwszenstwo wejscia. Druga sytuacja-lecialo malzenstwo z blizniakami, mieli podwojny wozek. O ile udalo sie im ustawic z przodu zwyklej kolejki (nie mieli pierwszenstwa i obsuga im nie zaproponowala wejscia poza normalna kolejka) to jak schodzili ze schodow z wozkiem i dziecmi, to normalnie slalomem ludzie, ktorzy szli z tylu, ich wyprzedzali.