Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika93

Choroba Perthesa a ciąża

Polecane posty

Gość Monika93

Witam ;) Mam 19 lat i w wieku 6 lat wykryto u mnie chorobe Perthesa . Miałam wielokrotnie robione RTG ostatnie na wizycie kontrolnej w 2009r. Zastanawiam sie czy beda one miały jakiś wpływ na pózniejsze planowanie ciąży czy moge mieć jakies problemy ? Po chorobie została ograniczona rotacja w prawym biodrze ale lekarze mówią ze to normalne . Jeśli ktoś wie cos na ten temat bardzo prosze o odpowiedź :) Pozdrawiam.

Gość gość
Mam 15 lat. Chorobę wykryto u mnie jak miałam 6 lat. Lekarz mówił mi o przebiegu ciąży, jak to może wyglądać. Najprawdopodobniej, nie będziesz mogła rodzić naturalnie, tylko zastosować cesarskie cięcie. I mogą być problemy z rozwojem dziecka.

Gość gość
Choroba Pethessa nie ma wpływu na zajście w ciążę i rozwój dziecka pod warunkiem, że nie masz innych schorzeń poza ortopedycznych. Też mam ograniczoną ruchomość w jednym biodrze. Co do porodu cc/sn to o tym decyduje lekarz (ortopeda i ginekolog)- w każdym przypadku indywidualnie. Na osłabienie biodra może wpływać sama ciążą i kilogramy które przybywają, bo ciężar może ograniczyć jeszcze bardziej ruchomość biodra. I jeszcze jeden aspekt- wiek i kondycja ciężarnej. Swoją drogą choroba, przebieg, leczenie i ewentualne rokowania na przyszłość są paskudne:(

Gość gość
ja jestem po jednym porodzie teraz bede miala drogi porod moj lekarz niestety stwierdzil ze o porodzie naturalnym moge zapomniec z pwoodu braku odwodzenia w lewym biodrze bo mam - 10 choruje na to od 8 lat i niestety oba porody zostaly zakonczone cc wszystko zalezy od tego co lekarz ortopeda stwierdzi czy mozesz rodzic naturalnie czy jednak bedziesz musiala miec cc

Gość goścccc
a choroba nie ma wplywwu na dziecko moja corcia maq dwa lata i jest zdrowym dzieckiem