Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaskoczona-ups

roaliczenie prognozy za gaz podwojne opłaty abonamentowe

Polecane posty

Gość zaskoczona-ups

Witam, mam problem, otrzymałam rachunek za gaz. Są to 3 F-Vat (prognoza na następne półrocze) Na pierwszej fakturze zostało doliczone do prognozy rozliczenie poprzedniego półrocza.Wyszło do dopłaty grubo ponad 300zł, do tego prognoza, więc mój rachunek opiewa na kwotę 604 zł.Jak to zobaczyłam, to po prostu omal nie dostałam zawału serca. Następne f- ry są po 250 zł. Zauważyłam, że na prognozach doliczone są opłaty typu abonament i opłaty przesyłowe stała i zmienna.O tym to wiedziałam, tylko, że w wyniku rozliczania poprzedniego okresu prognozowego zostały w całości również doliczone opłaty w/w, które wcześniej były ujęte na fakturach.Sama nie wiem juz jak to jest, ale czy tak powinno być, skoro już raz takie opłaty zapłaciłam, dodam, że jest to ten sam okres rozliczeniowy. Pomożecie?

Gość tytytywe
Oni sobie powinni ten swój gaz wsadzic w dupę. Ja dostałam rachunek za pgrzewanie na 2600 - jeden! Nie wiem co zrobię w następnym roku... ceby gazu poszły dwa razy ostro w góre w tym roku, jak ktoś moze to najlepiej kupuc do kuchenki butlę- szybciej i taniej się ugotuje

Gość Zabawa się skończyła
Zgłoś reklamację do dostawcy gazu. Gazownictwo i energetyka często się mylą i 95% znalezionych błędów jest przez klientów.

Tyle, że ja mam piecyk gazowy, i to idzie na 4 os. poprzednio miałam rachunek za prawie 4 miesiące 250 zł, ale było to faktyczne zużycie, nie prognoza.

Ale pytanie, czy oni mają prawo policzyć mi podwójnie te opłaty abonament, opłata stała, oplata zmienna? Bo zużycie by się zgadzało.Tyle, że ja placę większe stawki, bo mam taryfę W2.2

Wiesz ja wynajmuje mieszkanie ii mam poszczególne pozycje zaraz Ci je wrzucę : Za gaz(il m3)bieżacy okres - poprzedzający okres Abonament4,30 Opłata sieciowa stała3,85 Opłata sieciowa zmiennail m3 x0,6029

Co się dzieje w tym kraju ? Wszystko drogie, jedzenie drogie jak sukinsyn, co rachunek, to podwyżka(monopoliści pieprzeni), ale jesteśmy od nich uzależnieni, ostatnio też woda zimna skoczyła do góry,wszystko idzie w górę, a pensje stoją w gównianym miejscu, ech... będzie już tylko coraz gorzej niestety.

angel.. dzięki, ja mam to samo, tylko mi chodzi o tą główną fakturę na której masz okres rozliczeniowy, a na pozostałych też to doliczają.

Nie dostaje faktur niestety, ale myślę, że najlepiej zadzwonić albo podejść do nich. Ja w ogóle nie rozumiem po co oni te prognozy robią ;/ Ja spisuje liczniki co miesiąc i się rozliczam i w sumie od stycznia do czerwca przyszło mi wyrównanie za pra obłędne 96 zł:d bo jakas tam stawka wzrosła. A co do drozyżny nie mów naqwet spodziewam się dziecka, wydałam już w cholerę kasy na lekarzy a gdzie tam do końca

No to ci współczuję, bo sama wiem, co to znaczy, ja mam córkę 7 lat i synka, 8 m-cy, to jest naprawdę spory wydatek, zwłaszcza, że dzieci rosną.

Na razie, to jeszcze nic, poczekaj jak już urodzisz, to zobaczysz ile dziecko kosztuje.

E tam nie ma co współczuc trzeba się cieszyć. Tylko nasze Państwo nie pomaga w żaden sposób. A niby jest prorodzinne

Sorki, źle się wyraziłam, z tym współczuciem, miałam na myśli wydatki:) Nic poza tym, swoją drogą gratuluję:)

Taa, a jeszcze jakie problemy robią, żeby załatwić zasiłek rodzinny i dodatki, to trzeba mieć czas i stalowe nerwy. Ja jak załatwiałam zaświadczenie z US, czekalam 2 tygodnie, poszłam złożyć dokumenty, to się okazało, że druki zmienili, wszystko to samo, tylko inna czcionką napisane i weź tu od nowa załatwiaj.

Spoko nie mam nic za złe długo wyczekiwane to wiesz :) Hehe przydała by się maszynka do robienia pieniędzy :) Zawsze pocieszam się tym, że niektórzy maja gorzej bo nie maja pracy, albo zarabiają mało.

Czasami też tak sobie tłumaczę, jakoś w końcu trzeba żyć, pytanie, tylko jakie jeszcze czekają nas niespodzianki, bo na lepsze się nie zapowiada.

No raczej nie , śmieszy mnie fakt ze mając najniższe wynagrodzenie minimalne nie będzie mi przysługiwać wychowawczy

Bo próg jest od przyszłego roku 539 zł, a minimalne wychodzi 1137 czy jakos tak

Ale twój dochód kwalifikuje się jako utracony, więc nie biorą go pod uwagę. Owszem podajesz im zaświadczenie, ale oni tego nie wliczają.

Ahaaa to w takim razie będę musiała sie doinformować przed jeszcze :) Dzięki za info :)

No raczej, szkoda, żebyś nie dostała, a myslę, że dostaniesz spoko.Przecież na wychowawczym nie będziesz dostawała pensji, a jesdynie składki do ZUS będa odprowadzane i pozostaniesz normalnie w stosunku pracy, więc Ci się będzie należeć, zasiłek rodzinny w kwocie 68 zł, wychowawczy w kwocie 400 zł oraz becikowe jednorazowo 1000zł, co każda mama dostaje, i jeszcze drugi 1000zł z tyt.urodzenia dziecka dla tych uboższych, w twoim wypadku będzie ci się należało. A jaki dochod ma twój mąż?

Nie mam męża :) Jesteśmy po prostu w związku :) A powiedz bo widzę, że się dobrze orientujesz ja mam umowę o prace i zlecenie. One obie są brane pod uwagę? Jak na umowie mam najniższa 1500 zł a dodatkowo dostaję ekwiwalent za pranie ciuchów firmowych to to też jest wliczane do dochodu ?

Aha, nic nie szkodzi, że nie jesteście małżeństwem, ale prowadzicie wspólne gospodarstwo, więc będą chcieli również jego dochody. My np. ja mam umowę na etat tylko, a mąż ma etat + zlecenie( w sumie razem jemu wychodzi jakieś 2tyś. Mojego dochodu, nie wliczamy, bo został on utracony, tak więc dzielą jego dochód z całego roku 2010, bo takiego od nas wymagali, na 12-m-cy i to jeszcze na 4 os. bo tyle osób liczy nasze gospodarstwo. W każdym razie wszystko wliczone jest do dochodu, bo dostajesz to razem z pensją, mąż też dostaje w tych.2tyś. ekwiwalent za pranie munduru i premię. Jakby co to pytaj.

Jeśli chcesz pomogę ci wypełnić wnioski, ja od 13.06.12 przeszłam na wychowawczy i składałam dokumenty w czerwcu. Skąd jesteś?