Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie do Mam

Jak poskromic 2.5 latka??

Polecane posty

Gość Pytanie do Mam

Witam. Mam nadzieje ze dacie mi jakies dobre rady. Otoz od calkiem niedawna moje dziecko zaczelo przemieniac sie w malego tyrana. Bylam juz pelna optymizmu ze nam sie upiecze z tym BUNTEM a tu psikus;) Nie jestem za biciem, krzyczeniem itd. Moja cierpliwosc byla duchowa... ale poprostu zaczynam ja tracic. Sa czasami sytuacje ktore wymagaja natychmiastwej mojej reakcji jak np na ulicy.. NIE UCIEKAJ!! albo w sklepie- gdy gania ile sil w nogach.. Ze wzgledu na bezpieczenstwo staram sie okielznac mojego tyranka ale niestety nie zawsze sie udaje. Zaczyna wrzeszczec albo plakac jakby ktos obdzieral go ze skory. Nie takiego zachowania chcialam... Prosze o jakies rady jak okielznac dziecko?? Stosuje np czasami kare- zamykania w mojej sypialni, ale co z tego jak wyjdzie mowi- ze rozumie co jest zle a za chwile to samo. Albo np pada deszcz mocno, prosze, tlumacze zeby wszedl do domu... nic nie pomaga.. ma totalnie w nosie co mowie.

Gość jhgfdsfgh
moj jak wybiegl na ulice po raz enty dostal porzadnie w tylek nawet nie zaplakal bo wiedzial za co i spokoj!!! dziecko trzaeba stanowczo konsekwentnie i bez dyskusji a jak trzeba to klaps nikomu nie zaszkodzi

Moi dwaj siostrzeńcy jak są niegrzeczni to mówię " oj bo zabiorę podusię/misie! Ważne jest też to jakich słów używasz i w jakim tonie. Ja osobiście ja jestem w sklepie z trójką szkrabów nie mam problemów. Oni akurat 3 latka mają a jeden 1,5.

Gość Pytanie do Mams
Ma kilka ulubionych, bo co jakis czas mu sie zmienia widzi mi sie.. ale jakos szczegolnie nie jest do nich mocno przywiazany zeby zabawka skutkowala.

Gość zswwzssdtfgbko
smiesza mnie mamuski co nie daja sobie rady z wlasnymi dziecmi,tak pozwalajcie im na to chuchajcie dmuchajcie a wyrosnie tyran albo bandyta jestescie niepowazne,dziecko potrzebuje dyscypliny

Gość Pytanie do Mams
Kilka razy dostal klapsa, ale zapewne nie poczul ( bo nie mam zamiaru go bic), taki niby klapisk zeby zrozumial "cos", ale nie daje to efektu, poza tym mowi : NIE BIJAJ MNIE!! Serce boli i nie potrafie go uderzyc zeby go zabolalo...

Gość KKK.M
Jedno jest pewne - jak teraz odpuścisz to potem już nic nie wskórasz. Musisz postawić na swoim. Dziecko musi wiedzieć, że to Ty rządzisz, nie ono.

Gość zswwzssdtfgbko
ło jezuu nie bijaj mnie-za miekka jestes kobieto wiec miej pretensje do siebie,jak mu ulegasz bo ci serce mieknie chore to!!! nie umiesz go do konta postawic za kare?? skoro dac w tylek nie umiesz sa rozne metody

Gość są smycze dla dzieci
być może nazywa się to inaczej ale wygląda jak smycz, niestety czasami trzeba by było mieć do tego trzecią rękę ale przynajmniej dziecko nie odbiegnie daleko

Gość Pytanie do Mams
Tak jedynak. MNie tez smieszyly mamuski co okielznac wlasnego dziecka nie potrafily i powiem CI nawet, ze np kolezanki corka bardziej sluchala mnie niz wlasnej mamy... udawalo mi sie ja grzecznie :wychowac. Nie mniej jednak- wlasne dziecko to inna sprawa... Poza tym dlatego napisalam wlasnie tu aby popytac o rady, bo nie chce aby moje dziecko wyroslo na rozkapryszonego gnojka ;) Ogolem nie moge tez powiedziec ze jest caly czas BEEEE, jego zachowanie, czasami sa momenty ze naprawde super mozna sie z nim porozumiec... ale najgorsze jak poczuje wolnosc, jakby z klatki wypuszczony...

Gość margo***
To jeszcze małe dziecko. Nie wystarczy mu raz, dwa wytłumaczyć, by jego zachowanie sie poprawiło. Konsekwencja i cierpliwość. Jesli się wścieka - zostaw go samego w pokoju, jak się uspokoi, powiedz mu krótko dlaczego takie zachowanie Ci się nie podoba i jak powiniem się zachować.

Gość aaaaaaaaaaaaaapsik
obejrzyj sobie program Cesara Millana na National Geogaphic jak wychować rozwydrzonego psa - wychowywanie dzieci na porządnych ludzi wygląda zupełnie tak samo!!! Szczeniak musi znać swoje miejsce w stadzie - jeśli role by się odwróciły - stado nie ma szans na przetrwanie - jakie to proste!

Gość KKK.M
przecież nie chcesz żeby dziecku stała się krzywda, prawda? Czasami trzeba zareagować dość ostro, tak żeby dziecko poczuło.

Gość zswwzssdtfgbko
moj wie co znaczy nie wolno i koniec dyskusji i jakos nie mam takich dylematow a w dupe dostal raz i pomoglo bo dostal raz ale tak ze poskutkowalo teraz sam daje reke przy ulicy

Gość Pytanie do Mams
Mam smycz, taka na reke - ale z niej ucieka i plecak - ale nie chce w tym chodzic, chociaz juz mam naszykowane na dzisiejszy spacer.

Gość margo***
Czasem dzieci tak sie zachowują, jak są "nie wybiegane". Może mały ma za mało ruchu, zabawy?

Musisz pokazać dziecku kiedy na co może sobie pozwolić. Kiedy zabawa to zabawa i się wygłupiamy ale kiedy się nie bawimy to jesteśmy "aja".

Gość zswwzssdtfgbko
jestes za miekka i to cie zgubi bo pewnie nawet nie umiesz wprowadzic ZASAD i ich przestrzegac

margo*** Czasem dzieci tak sie zachowują, jak są "nie wybiegane". Może mały ma za mało ruchu, zabawy? To też może być przyczyna chłopcy długo byli w domu przez chorobę to wariowali w domu a jak wyszliśmy na rowerki po chorobie to było już dużo lepiej.

Gość Pytanie do Mams
Przy przejsciu na pasach tez daje reke, ale np idac chodnikiem, tzn ja ide a on biegnie.. biegnie biegnie, a nagle hops na jezdnie.. tlumaczylam prosilam, pokazywalam przekonywalam.. a on swoje i sie smieje

Gość aaaaaaaaaaaaaapsik
całe życie będzie się z ciebie śmiał jak nie będziesz stanowcza

Gość są smycze dla dzieci
a jak się zachowuje przy ojcu

Gość Pytanie do Mams
Wydaje mi sie ze masz racje z tym ruchem, dlatego dzisiaj idziemy zeby sie wyszalal.. mimo ze mam podworko male, ale na nim zabardzo nie moze sie wytluc... Zapewne przyznam sie do bledu- brak mojej konsekwencji tutaj skutkuje.. BYl mniejszy jakos latwiej byloby mi zakazc niz teraz. Jego argumenty mnie ... przechytrzaja.. Jak napisalam w pierwszym poscie, jest bardzo madry, i czasami jak cos powie.. to poprostu serce mi sie cieszy i nie moge karac ;/

Gość bubjnoo
u mnie tez tak bylo jak dostal w tylek to przestal sie smiac skonczyly sie zarty i koniec

Skoro mama nie daje sobie rady to może dziecku brak męskiego towarzystwa. Z kimś z kim mógłby latać, bawić się w piaskownicy, majsterkować itp. czasami to może być też przyczyną.

Gość o ranyyyyyyyyyyyyyyy
to nie karaj i nie pisz na forum ze masz problem,jestes niepowazna

Gość Pytanie do Mams
Ojca widuje rzadko, kilka razy w roku.

Gość Pytanie do Mams
do o rannnnnnnny dlatego pytam tutaj o jakies madre przekonanie go, nie pytam jak bic dziecko, bo to kazdy potrafi. mnie nikt nie bil i jakos tyranem nie bylam, tak samo moje rodzenstwo..