Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuzia1122

zmiana swojego nazwiska na nazwisko dziecka

Polecane posty

Witam!!! Mam taki problem ,zamierzam zmienić nazwisko na nazwisko mojego dziecka. Dziecko nosi nazwisko ojca który nie chce zalegalizować naszego związku. Byłam już w USC i kierownik powiedział mi że jest taka możliwość ylko muszę napisać dobre uzasadnienie. Proszę pomózcie mi to jakoś sensownie napisać żeby przyjęli mi wniosek- ponieważ bardzo bym chciała nosić nazwisko takie samo jak moje dziecko z obawy przed utrudnieniami w życiu codziennym tzn. przedszkole,wizyta dziecka u lekarza, załatwianie spraw w urzędzie itp. Bardzo mnie to stresuje jak podaje nazwisko dziecko a potem swoje - to ludzie się na mnie patrzą jakbym nie była jej matką. Zmiana nazwiska jest dla mnie niezbędna przed niepotrzebnymi wyjaśnieniami. Proszę pomóżcie mi napisać kilka konkretnych uzasadnień aby przekonać ich o zmiane nazwiska> z góry dziękuję

Gość bvctyunbgyu
a ja myślę, że chcesz za wszelką cenę nosić nazwisko faceta, który cię olał i nie chciał ci go dać

Gość ghbvfty
chcesz mu zagrać na nosie i pokazać, że bez ślubu też się możesz tak nazywać?

niestety nie o to mi chodzi!!!!!!Chcę tego dla siebie i dla dziecka-przeszkadza mi to i żle się z tym czuje. Polska jest krajem zacofanym i ludzie jak słyszą dwa różne nazwiska to jest jedno pyt. to pani nie jest w związku małżeńskim???? Więc mam dosyć słuchania takich pytań i udzielania im odpowiedzi. Byłam w anglii pewien czas i tam nikomu nie przeszkadzało i nik nie zadawał mi takich pytań. Więc teraz chcę zmienić nazwisko i proszę tylko o kilka konkretnych uzasadnień o nic więcej.

Gość bjbjkk
rozumiem Cie, na Twoim miejscu napisalabym prawde tak jak zrobilas to na forum istnieje jeszcze mozliwosc ze zmienisz nazwisko dziecka na swoje

Gość może zapytaj ojca
dziecka czy życzy sobie, abyś nosiła jego nazwisko

Gość bjbjkk
zyjesz z ojcem dziecka w nieformalnym zwiazku??

wiem że jest taka możliwość że mogłabym zmienić nazwisko dziecka na swoje-ale ojciec dziecka na to nie pozwoli!!!

Gość nikanikk
A może zamiast zmieniać nazwisko to po prostu dodaj sobie do swojego nazwiska jako drugi człon nazwisko ojca.

Gość nikanikk
Albo dodać swoje nazwisko do nazwiska dziecka. Ale na to musi się ojciec dziecka zgodzić.

Gość bjbjkk
dlaczego ojciec dziecka nie chce wziasc chociazby cywilnego slubu??

Gość bvctyunbgyu
bo ją dobrze poznał

Gość haniabaniasrania
ale przesadzasz,tez mam nazwisko panieńskie,a dziecko ojca i nikt na mnie krzywo nie patrzy a mieszkam w małym mieście,teraz to norma,chccesz sie po prostu nazywac jak ten facet bo cały cza o nim myslisz

Gość bjbjkk
Jako argument za zmiana nazwiska dodalabym tez fakt ze ojciec dziecka nie zgadza sie na zmiane nazwiska dziecka, a chcesz nosic to samo nazwisko co Twoje dziecko

Gość bjbjkk
ludzie w Polsce sa wscibscy i zlosliwi, zmieniaj nazwisko skoro mozna droga adninistracyjna

Gość bvctyunbgyu
przecież wiadomo, ze chodzi o to żeby go nie stracić i jakoś zatrzymać - jak będą mieli takie same nazwiska to może jego następne laski będą myślały, że są po ślubie i będą go zostawiały - takie głupie myślenie spaczonej gówniary - dziecko pewnie też dlatego, żeby go zagtrzymać

Gość a ja znam dziewczyny
które mają swoje nazwiska, dzieci mają nazwiska ojców i jakoś nikt nie robi im problemów, nie wiem co autorka próbuje odstawić

Gość bvctyunbgyu
spójrz na post wyżej a się dowiesz

Gość głupi facet jeśli
na coś takiego się zgadza

dzięki bjbjkk za poparcie. Ja wiem że ludzie w polsce są wścipscy i złośliwi mamy nawet przykład tego na forum. A pomyśl sobie jak jest w urzędzie i nawet innych wizytach gdzie kolwiek. Dlatego chce zmienić nazwisko i tylko potrzebuje uzasadnień a nie jakiś głupich opini że chce ztrzymać ojca dziecka.

Gość a ja tak sobie myślę, żęęę
Nie dziwię Ci się, dzieciaki w dzisiejszych czasach potrafią być okrutne. Któregoś mamusia podłapie jak się tłumaczysz na wywiadówce, powie coś przy małym i Twoje dziecko może być szykanowane :( Dzieciaki śmieją się z innych z byle powodów, jeszcze dziecku będą wmawiać, że jego matką nie jesteś albo że jesteś starą panną albo coś innego. Dorosły ma to gdzieś, a dziecku może zostać trauma i mieć problemy z poczuciem wartości. Nie wiem czy to nadaje się na argument. Na pewno jest to argument dla matki ale nie wiem czy dla urzędu?

Gość bvctyunbgyu
trzeba było rozkładać nogi dopiero po ślubie, a nie przed skoro się wstydzisz być panną z dzieckiem a teraz będziesz udawać mężatkę?

A jak partner uargumentował to, że nie chce zalegalizować związku? Jak Ty jego decyzję odebrałaś czy zgadzasz się z tym i również nie chcesz? Wiesz mówi się, że to głupi papierek ale ułatwia wiele spraw.

Gość bvctyunbgyu
żebyś się zesrała autorko i nie wiem co jeszcze wymyśliła - on i tak z tobą nie będzie

bvctyunbgyu - bez obrazy, ale po co się wypowiadasz skoro nic do dyskusji nie wnosisz? Piszesz "wiadomo" a guzik wiesz. Pod łóżkiem im nie siedziałeś, nie znasz ich relacji, nie znasz powodów a rozkładaniem nóg się ekscytujesz. Wiem, że to ekscytujące, ale nie Twoje nogi i nie dla Ciebie rozkładane więc tracisz czas :) Jej sprawa czy przed ślubem czy po, pilnuj swoich udek ;)

Gość podnoooszzszeee
"bvctyunbgyu"- pierdolisz :-0 Autorko mozesz dodac ,ze chcesz aby dziecko uniknelo pozniej w szkole nieprzyjemnosci z powodu innego nazwiska niz matka.

Po prostu to jest osobiste ojciec dziecka wyrządził mi wielką przykrość. Nie chce z nim być ,ale po co dziecko ma się wstydzić za rodziców i tak jak pisałąs ja to jest w szkole z tymi dzieciakami bedą się wysmiewali że ja to nie jego matka. dlatego zdecydowałam sie na zmiane nazwiska.Kierowniczka w USC też mnie poparała powiedziała że jednemu to przeszkadza a drugiemu nie. Dlątego zalęzy mi na sformuołowaniu konkretnych uzasadnień zeby uzyskać to nazwisko

Gość podnoooszzszeee
ta cala "bvctyunbgyu" odbetr to brdzo personalnie :-0 Przeciez wiadomo ,ze nawet jezeli bedzie miala takie samo nazwisko , to nic nie zmieni , nie maja slubu i jezeli nie bedzie chcial z nia byc to nie bedzie . A dziecko uniknie nieprzyjemnych pytan i docinkow innych dzieci i doroslych tez :-0.

Gość podnoooszzszeee
czy wstydzisz sie ,ze jestes panna z dzieckiem ? A on bedzie musial zlozyc jakies zaswiadczenie ,ze sie zgadza ? Jesli chodzi o dziecko i szkole, to lepiej jak nazwisko jest takie samo