Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czuły_Krzysiu

Wesela są bez sensu

Polecane posty

Wydawać takie ogromne pieniądze na jakąś wiejską zabawę aby jakiś wujek mógł się napić wódki. Tym bardziej, że młodzi zaczynają życie i pieniądze są im potrzebne. Polacy są jednak dziwni. Zarabiają 2000 a urządzają wesela za 20000. Zastaw się a postaw. Masakra. Ja urządzę ślub w kościele a potem obiad dla najbliższej rodziny w restauracji.

Gość jestem kobieta i
uważam tak samo jak Ty. Wesele to wiejska impreza tylko na pokaz.

Gość kto też tak uwaza????
ee tam gadasz głupoty. to jest wydarzene jedno na całe zycie, dlatego nalezy je świętować w szczeolny sposób. A odnosnie wiejskiej zabawy - to chyba nie te czasy już dawno są.............

No tak tylko po pierwsze Polaków nie stać na takie imprezy i się zapożyczają i wymagają aby goście pokryli w całości koszt imprezy a po drugie czy nie lepiej wydać takie pieniądze na coś dla nas. Miesiąc miodowy jest chyba lepszym rozwiązaniem.

Taka mentalność ludzi trochę wiejskie myślenie. Bo trzeba się postawić bo co ludzie powiedzą 50 letnie ciotki w garsonkach czy wujkowie których widzi się raz na 4 lata. Taka jest prawda później i tak cię oplują obmówią itp.

też uważam tak jak autor. najgorsze,ze niektórzy biorą kredyty na te śmieszne wesela,a potem nie mają co do gara włożyć

Gość *liliann
Ja bym chciała duże wesele, ale z mojej rodziny byłoby ze 20osób, więc problem jest rozwiązany :) Prędzej ze strony faceta byłoby ze 100 osób, bo tam zaprasza się "wujków ciotki babki" itd., czyli rodziny, co ciężko jest pokrewieństwo wykazać :D

Gość fdiufhiuahui
Ja robie slub tylko dla najblizszej rodziny tj. 12 osob.... dziwna jestem? Nie stac mnie na wieksze...

Gość *liliann
Mnie też by stać nie było a nie mam zamiaru naciągać rodziców na taki wydatek, kiedy wiem, że ciężko przędą. Sama bym musiała ze 3 lata oszczędzać na wesele.

Gość diana/szczecin
Zgadzam się z autorem. Ludzie na świecie biorą skromny ślub. I to nawet te znane, które stać żeby samemu za wesele zapłacić. Ale w Polsce musi być wesele na 200 osób. Najlepsze są te tematy- talerzyk 250 zł, a oni mi dali w kopercie 100 zł. I inne lamentujące panny. Poza tym- kto powiedział że taka impreza jest tylo raz w życiu ;) Ok, kościelny raz (no chyba że ktoś będzie miał unieważnienie ślubu), ale to że nie bierze się kościelnego to nie znaczy że nie można wyprawić wesela :)

ja oprócz dziadków,to nie utrzymuje bliskich kontaktów z resztą rodziny,więc po co takich zapraszać na jakies głupie wesele,zresztą i tak potem zostanie sie obgadanym przez rodzinkę

Gość kamcia7
jak trafice na tę jedyna albo jedynego to zdanie zmienicie ja biorę ślub w tym roku i mnie stać na to nawet jak by nie było to zrobiła bym tak żeby slub się odbył i wesele

Gość babiszona
I masz rację i jej nie masz. Jeśli ktoś bierze kredyty tylko po to żeby dogodzić innym- to jest to bez sensu. Jeśli kogoś stać i ma ochotę urządzić wesele- to ma do tego pełne prawo. Ślub jest zwykle raz w życiu. Szkoda załować później, że nie wyprawiło się hucznej zabawy z tej okazji. Co do pieniedzy- jest taka niepisana zasada, że w kopertę wkłada się 'za talerzyk'. Jeśli ktoś nie zaprasza na wesele, tylko na sam ślub, nie powinien liczyć, że dostanie tyle ile by dostał urządzając wesele. Tzn dziadki i chrzestni pewnie dadzą tyle ile mieli dać, ale reszta pewnie zjawi się z prezentami.

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
jestem właśnie po weselu córki. Wesele było de best. młodzi zebrali 12 tysiaków. Obie strony razem wydały też około tej kwoty. Więc o co chodzi, a wrażenia pozostaną :)

Gość kamcia7
ja nie zapraszam całej rodzinny tylko tych z którymi jestem w kontakcie a reszta to moi znajomi prawie sami młodzi ludzie na podróż poślubną jedziemy na dominikane

moja siostra wydała kasę na wesele i już potem nie mieli z czego zapłacić księdzu, trochę wiocha nie mówiąc o tym,że moi rodzice opłacili za nią polowe wydatków,a resztę strona pana młodego. takie coś jest śmieszne, chce się mieć ślub, wielkie wesele,a nawet z własnej kieszeni się nie zapłaci grosza :-O 🖐️

Jo, wy się znacie.= My mamy wesele na 75 osób, wydatek spory bo ok 40 000( razem zarabiamy jakieś 9000netto), w centrum miasta w hotelu(ale nie 5*), nie zapożyczamy się, mamy swoja oszczędności całkiem pokaźne. Wujków i ciotek w garsonkach nie będzie. Najbliższa rodzina i znajomi. Dziękuję za uwagę :)

I najważniejsze jest, że zebrali 12tys. Aby zebrać taką sumę należy zaprosić powyżej 100 osób, najlepiej bogatych a samemu zorganizować wesele w remizie i kotletem na łebka. Masakra młodzi się pobierają a myślą jedynie o pieniądzach z wesela. A co z samym faktem sakramentu? Pewnie tylko odbębnić w kościele i szybko na imprezę wódkę polewać. A co do samej zabawy to watpie aby była przednia. Muzyka disco-polo, pijani, obżarci goście i zboczony wodzirej ;-/

Krzysiu, widać nie jesteś taki czuły jak się reklamujesz ;) Czekam na jakiś post mówiący o tym, że takie zdarzenie - wielkie zdarzenie - to okazja do tego by rodzina znów spotkała się i podtrzymała relacje. Że wesele zostaje w pamięci na całe życie, że rodzi piękne wspomnienia... Dlaczego tak wiele osób dzisiaj uważa że to po prostu głupota... a nie wybór? Narodziny dziecka, chrzciny, komunia, szesnastka, osiemnastka, wesele... To wszystko to po prostu kolejne daty. Więc dlaczego wyprawienie osiemnastki nie jest głupotą, a wyprawienie wesela w związku ze ślubem - który jednak więcej w życiu zmienia - jest głupotą - a nie wyborem? Skoro ktoś chce je wyprawić i dla siebie i dla rodziny, to dlaczego mu to odbierać i nazywać go głupim? A skoro ktoś nie chce wyprawiać, to dlaczego naciskać i nazywać go skąpcem? Poszanowanie wyborów ludzi, to nie tylko poszanowanie tych wyborów które odpowiadają naszym. :(

Gość teodorcia
Moj ojciec kiedys wyglosil opinie tak przy rodzinnym spotkaniu,ze wesele to.zawracanie dipy,a dla mlodych sam atres i ze dla mlodych to by byla wieksza radocha gdzies sobie wyjechac za te kase. ciesze sie ,ze tak to widzi :) ale jego siostra skoczyla ze jak to,ze nie,ze to tradycja i wielki dzien w zyciu itd. Tak ze rozne sa zdania na ten temat :) ja osobiscie wesel nie cierpie,a na wlasnym to bym chyba oszalala

Gość jsnaj
Pieprzenie. Wesele nie jest po to by się pokazać, zarobić, zadłużyć. Ludzie robią wesela bo chcą się cieszyć z rodziną i przyjaciółmi tym wyjątkowym wydarzeniem. Chcą tańczyć, bawić się i radować bo jest to a przynajmniej powinno być jedyne wydarzenie tego typu w życiu. A jeśli ktoś robi wesele z przytoczonych przez ciebie powodów to może potem płakać, ze coś tam się nie zwróciło. Mi nic się nie miało zwrócić, chciałam żeby było fajnie, wszyscy się z nami cieszyli i jedli, pili, świętowali nasze szczęście.

Gość jsnaj
A jeszcze co do wiejskości wesela. Sama takiego nie miałam ale kuzynka miała i wszyscy to wspominają cudownie, jakby w wehikuł czasu wsiedli:)

Gość klaudia1617
jak ktos nie lubi takich wesel to niech nie robi:P ja tam uwielbiam takie wesela "wiejskie" jak wy to określacie:) kocham sie bawic, sedzac czas z rodzina i uwazam ze slub to okazja nie do pobicia na mega weselicho:)-ale to tylko moje zdanie.

Gość jytdyttydtyd
wesele to zenada :-O a najbardziej śmiać mi sie chce , ze robią wielkie weselicho, zapraszają całę wiochę, szumu narobią, naobiecują sobie przy wszystkich bóg wie co, a po pól roku rozwód :-D więszkośc ślubów z hucznym weselichem kończy się równie hucznym rozwodem

Gość ninja93
wesela są głupie

"Czuły_Krzysiu I najważniejsze jest, że zebrali 12tys. Aby zebrać taką sumę należy zaprosić powyżej 100 osób, najlepiej bogatych a samemu zorganizować wesele w remizie i kotletem na łebka. Masakra młodzi się pobierają a myślą jedynie o pieniądzach z wesela. A co z samym faktem sakramentu? Pewnie tylko odbębnić w kościele i szybko na imprezę wódkę polewać. A co do samej zabawy to watpie aby była przednia. Muzyka disco-polo, pijani, obżarci goście i zboczony wodzirej ;-/" Tyś nie czuły koleś a głupi :D Osób było 80. Wesele było w lokalu a orkiestra grała wyśmienicie. Nie rozumiem też co ma wspólnego sakrament z weselem. Sakrament jest najpierw, wesele później. Jak masz moczymordów i meneli w rodzinie to tacy będą jak piszesz. U nas nikt pijany się nie przewracał. Nie wiem też gdzie widziałeś zboczonych wodzireii ? W klubie dla pedałów ?

Gość marianna pe *
głupota lepiej na Karaiby polecieć

No akurat moi młodzi polecieli :) Za kasę z wesela