Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świnia lądowaa

Są tu wlaściciele świnek morskich?

Polecane posty

Gość CzarnaSabi
Nie nie prowokuję niczego po prostu wiem co mówię, widziałam wiele hodowli które nie koniecznie przypadły mi osobiście do gustu. Kupując z takich miejsc zwierzę chciała bym być pewna że wszystko jest ok. A w wielu miejscach które odwiedziłam szukając samca warunki i sposób dbania o ich zdrowie wręcz mnie odstraszały nie mówię tu o wszystkich hodowlach oczywiście.

Gość olagr
CzarnaSabi weterynarze często mają słabe pojęcie o tych gryzoniach. W zoologicznych też można kupić mnóstwo słabych rzeczy dla zwierząt np dropsiki, które na pierwszym miejscu w składzie mają cukier, no pyszności.

Gość olagr
nie no oczywiście, że nie wszystkie hodowle są wzorowe, neistety niektórzy robią to tylko dla kasy, nie z miłości do tych zwierzaków, ale nie sądzę by w zoologicznym takie zwierzaki dostały więcej miłości, w takich sklepach często pracują ludzie, którzy pracują tam z braku laku, nie mając pojęcia o hodowli, a jeśli zwierze jest chore to nikt nie wydaje grubych pieniędzy na leczenie, bo się nie opłaca, niestety

Gość CzarnaSabi
jestem pewna mojego weterynarza, oczywiscie ze mozna znalezc rozne rzeczy na polce w sklepie, jednak wystarczy troche poczytac i popytac zeby wybrac cos dobrego.

Gość olagr
no właśnie, wystarczy poczytać, żeby wiedzieć, że witamina C w wodzie nie ma sensu:)

Gość gość
Jakie hodowle w Poznaniu są godne polecenia, planuję zakup, co polecacie?

Gość ewel 1979
hej. kiedyś w poznaniu super była hillstone. mam stamtąd świnki jakich wiem że już nigdzie nie znajdę. obecnie hilstone wyrzucona za odmowę sprzedaży świnek innym hodowcą z własnego klubu. z jednej strony sie nie dziwie. sama nie chciałabym oddawać świnki gdzieś gdzie będzie mnożona nie wiadomo ile razy i w jakich warunkach. Teraz w Poznaniu jest hannaville hodowca to p. hanna molata ale raczej odradzam świnkę stamtąd. kilka rzeczy przykuło moją uwagę, poza złymi warunkami świnek to tam odchodzi miot za miotem. dla mnie to jest szokujące, że pani Molata idzie w ilość a nie jakość. Ale to jej praca, innej nie ma, więc jakoś zarabiac musi. co do nagonki na ADCZARN to okazuje się, że ludzie z forum miłośników tych gryzoni wiele rzeczy zmyślili. są to pomówienia i oszczerstwa! myślę, że podobnie jest z pozostałymi typu cerdo gran big, pig itp. które "cieszą się" złą sławą - uważam że niesłusznie i jest mi przykro bo ja z kolei o ADCZARN słyszałam same pozytywy. Ale ludzka zazdrość jest silniejsza. ludzie, lepiej ugryźć się w język niż kogoś niesłusznie oskarżać!!! Poza tym takie teksty typu "hodowca polecił świnke chora umysłowo" no to wybacz, ale masz chyba 12 lat :D mogłeś wymyślić coś lepszego, być może ktoś by uwierzył i powtórzył dalej. Plotki jak powstają, każdy wie. Tak samo jak nie wszystkie sklepy zoologiczne są złe, bo nie są. Natomiast sama jakość sprzedawanych tam zwierzaków i wiedza sprzedających pozostawiają wiele do życzenia. Masówka, chów wsobny, hurtownia, nieaktualna wiedza, wpychanie laikom tego co po prostu nie schodzi itd. Dlatego sklepy raczej odradzam. OBECNIE JEST SPORO ŚWINEK W DOMACH PRYWATNYCH PO RODZICACH Z RODOWODEM KTÓRE MOŻNA KUPIĆ DUŻO TANIEJ NIŻ TAKIE Z RODOWODEM. Rodowód to zwykła kartka. Liczy się to, że świnka pochodzi z dobrego domku, który dba i nie mnoży świnek spokrewnionych, licz się zdrowie zwierzaka - to wszystko według mnie co istotne. Nie papier ani puchar bo to szczęścia nie daje.

Gość gość
hanaville to dopiero masówka! produkcja piwniczna. chociaż część w domu bo w piwnicy już nie ma miejsca. dla mnie masakra jakaś. jestem w szoku że ludzie stamtąd w ogóle kupują. tym bardziej że świnki wyglądają jak sklepowe. co do adczarn to będą nadal działać ale nie przenoszą się do ccp. czyli bez żadnych zmian. :D

Gość gość
Mnie śmieszy odwieczna walka na śmierć i życie między hodowcami , zwolennikami i przeciwnikami hodowli - czy to świnek, czy to psów, czy kotów. Klawiatura wszystko przyjmie, więc ogarnijcie się ludzie, dajcie żyć innym, hodować co chcą bo to wolny kraj. Potępiacie "nielegalne" hodowle psów, a w FCI to dopiero siedzą kwiateczki, o czym nie macie bladego pojęcia! Bronicie ich zawzięcie nie znając prawdy. Dla pieniądza i reputacji człowiek jest w stanie się posunąć bardzo daleko. Niemożność pobrania żadnej opłaty za zwykłe mieszane szczenię, które się pieczołowicie odchowało i pokochało, dla mnie jest nie do przyjęcia. Uczy tylko tego, że jeśli nic nie kosztuje, to jest nic niewarte. W czym kundel jest niby gorszy od rasowego? Nie można zwrócić nawet kosztów odchowu, to co to jest przepraszam, jakiś produkt uboczny? śmieć? Chore. FABRYKI ZWIERZĄT były, są i będą. Nic nie poradzicie, więc należy się z tym pogodzić. A co do reszty to nie łykajcie wszystkiego co przeczytacie bo 99% to przecież bzdury są pisane przez dzieci... :O Dorośli ludzie nie siedzą na necie godzinami i nie wymyślają "mrocznych historyjek o biednych zwierzaczkach". Nie zauważyliście jeszcze, że te wszystkie "wielkie afery" wyskakują nagle znikąd? Bo forumowe dzieci siedzą zamiast się uczyć to myślą co by tu jeszcze "ciekawego" napisać żeby znowu afera na FB była. Śmieszne. Dlatego zajmijcie się sobą, a nie tym co robią inni!

Gość o hodowli Adczarn
Ludzie jesteście naprawdę chorzy. Jeździcie po hodowcach, którzy są dobrymi ludźmi, a oszczędzacie te hodowle, które hodują dla kasy. Pani Ania z hodowli Adczarn to wspaniałą osoba, kocha zwierzęta i rośliny. Dostaje po doopie tylko za to, że robi to co kocha. Tak was to boli??? Jesteście pseudofanatykami, nie macie chyba własnego życia. To samo dzieje się w hodowlach szynszyli, jeden pod drugim dołki kopie! "Żyj i daj żyć innym" - to dobre przesłanie dla was.

Gość gość
Hanaville to fenomen - świnki ma bardzo przeciętne, ceny za nie jak na batorym, a schodzą jak świeże bułeczki i żal wam hodowcy doopę ściska. :D

Gość gość
Jeśli chodzi o karmę to mogę polecić Versele Laga. Kupuje ją zawsze w sklepie internetowym www.zoofaktor.pl To karma wysokiej jakości i jest w niezłej cenie.

Gość gość
A może po prostu kupić sobie? Poidełko wcale nie musi być drogie, sprawdźcie sobie chociażby tutaj – horizont.com.pl

Gość BlankaWi
Co do karmy to bardzo polecam" Versele-laga cavia nature "i "Versele-laga cavia complete " to moim zdaniem jedne z najlepszych karm i kupuje je w sklepie internetowym http://hipcio.sklep.pl/ ten sklep ma też stronę na facebooku która oczywiście nazywa się "Hipcio" , a ogólnie ja kupiłam swoją świnkę w sklepie zoologicznym ponieważ myślę ,że w sklepach świnki są biedniejsze ... Do zakupu artykułów polecam sklep http://www.leopardus.pl/ "Leopardus" to dość dobra sieć sklepów dobre i fajne rzeczy dla prosiaczków znajdziesz właśnie tam .Dużo osób mówi ,że świnki morskie to stadne zwierzęta i trzeba kupować dwie ja mam jedną i myślę że to dla mnie dużo ale oczywiście trzeba jednej poświęcać o wiele więcej czasu . Co do poidełka to ja mam z firmy " Trixie" mam je już długo i jestem bardzo zadowolona . Mam też jedną miseczkę na karmę a warzywa i owoce kładę obok . Mam nadzieje, że jakoś pomogłam serdecznie pozdrawiam :-)

Gość gość
A co dajecie na podłoze? Do tej pory dawałam trociny ale to takie mało estetyczne i mam wrażenie że dla zwierzaka też średnio komfortowe. Myślicie że granulat ze słomy się sprawdza?

Gość gość
a co rozglądasz się za obiadem???

Gość Dora86
no my mamy taki granulat w velti i jest bardzo spoko. Dobrze się to sprząta, jest ekologiczne bez żadnej chemii. Myślę że to dobry wybór

Gość Graachaamka
Jak czytam wypowiedzi różnych ludzi to jest czasem masakra. Ktoś pyta w temacie o świnkach o podłoże dla nich i złosliwe uwagi po co to komu. Wracają do temu, mi tez koleżanka polecała słomowy. Podobno bardzo wydajny, tani i nie smierdzi. Wiadomo świnkom i tak się często wymienia, wiec moze to nie ma aż takiego znaczenia. Co ile wy czyścicie swoim maluchom?

Gość Kociarkaty
Ja czyszczysz swojemu pupilomi raz na tydzień, ale nie wiem jak to wygląda przy jakim podłożu. Pewnie inaczej. Warte żeby nie śmierdziało

Gość gość8889
Nie sądze, żeby podłoże bardzo wpływało na czyszcenia, na pewno od podłoża zalezy konfort czyszczenia i to jak zwierze się czuje

Gość kocham zwierzaki
a co to za podłoże ze słomy?

Gość Kociarkaty
velti, chyba nowosc na rynku. Używałam pierw dla kota tego żwirku. Polecam, bo dodtakowo nie jest drogi

Gość Warun00090
ale dla świnki masz granulat, tak? Fajnie! a skąd go masz?

Gość Kasasandra
Ja go kupiłam w zoologicznym, ktorym mam dość bliskom , ale widzialam tez w internecie

Gość Warun0090
a jakie to miasto? Wie ktoś gdzie kupić żwirek ze słomy w Nowym Sączu? Niby dużo zoologicznych w centrum, ale czesto to samo

Gość Pikej
Tam jest Top Zoo i tam są nowości i to velti tez widział na półce takie dość duże

Gość Witkacka
Tam jest Top Zoo i tam są nowości i to velti tez widział na półce takie dość duże

Gość skiperowa
Ja jako podkład do moich swiniakow wpierw daje granulat - wygląda jak pellet i na to trociny. Mam klatkę 100 X 100 i ściółke wymieniam im raz w tygodniu + takie codzienne porządki, usuwanie niezjedzonych resztek itp. Widziałam tez ze co niektórzy stosują mate łazienkowa, i aby codzień zamiataja kupy i piora ta mate raz w tygodniu. U mnie by to nie przeszło bo moje prosiaki lubią ryc i kopac w trocinach :D

Gość gość
No niestety nie mam yorka :) żart