Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

effaclara

Zna sie tu ktos na prawie?

Polecane posty

Trapi mnie bardzo jedna myśl i te całe dziury w naszym prawie, więc może ktoś kto choć troche sie na tym zna wyjaśni mi jak to w koncu jest. Osoba niepełnoletnia czyli taka która nie ma pełnych praw przypuśćmy, że coś przeskrobie taki nastolatek 14 lat np ukradnie cos w sklepie, przyłapią go ochroniarze i co? przeszukać go nie mogą chyba ze w obecności rodzicow, zmusić do przeszukania samego siebie chyba też nie, bo jest to smieszne i wymuszanie czy cos, co więcej zatrzymac do przyjazdu rodzicow tez nie bo to wtedy byłoby przetrzymywaniem. Ochrona swoją drogą, ale policja? nawet jeśli taki małolat będzie mieć przy sobie narkotyki to mozna go przeszukac czy nie?? i czy jest to zależne od wieku młodocianego czy od czegoś innego? Jakie są warunki postępowania gdy podejrzany jest nieletni i może miec przy sobie narkotyki? Telefon do rodzicow a moze tylko spisanie? Bo zatrzymanie czy areszt wychodzi z gry;p

Gość XXI wiek a tutaj taki tłuk
Przepisy, przepisami a w rzeczywistosci na komisriatach dzieje sie co się chce. Często małoletni są przesłuchiwani bez obecności rodziców, są zastraszani, są wymuszane zeznania, a nawet często zdarza sie ze policja leje małoletnich.

No ale w świetle prawa nie jest to legalne? Wiem, że różne prawa sa łamane w końcu żyjemy w Polsce, ale chodzi mi o taka czystą teorię jak to wygląda na papierach.

Gość Malwinka 309748758
no ale co ci z teorii, jak parktyka wygląda całkiem inaczej ?

Gość jugdementcrematorium GHAH
Do dilerów i mafiozów policja chce się dobrać! Podsłuchy i nagrywanie rozmów! Wsypywanie na sprawach sądowych, podstawieni świadkowie i świadek koronny! Policja fałszująca zeznania, lub wpisze co chce, lub mitomanię innych wpisze, czy też fałszywe zeznania! Mącicielstwo, choroby psychiczne lekkie, lub urojone, czy wymyślone, lub symulowane! Psychopaci na wielu stanowiskach generujący straty globalne! Zaburzone psychicznie społeczeństwa bez świadomości! Błędne diagnozy psychiatryczne! Sztuczna empatia wyuczona, lub wyczytana! Choroby zawodowe! Nowi pacjenci z dalekich miejsc' stawiający się po diagnozę' by się wymigać od pobytu w więzieniu!

z tego co wiem, po kradzieży zawiadamiają policję, policja spisuje dane i nastolatek jest potem wzywany na komisariat razem z rodzicami, żeby złożyć zeznania. Może być mandat, upomnienie, nadzór kuratora, powaidomienie szkoły. Jaki wyrok wyda sąd to już chyba zależy od okoliczności, wartości ukradzionego przedmiotu i okazania skruchy.

chcę znać teorię po prostu, dla siebie. Ale chyyba jednak kupię kodeks karny i go przeczytam