Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problem z dłonią

Woda niszczy mi skórę

Polecane posty

Gość problem z dłonią

Mieszkam w miejscu, gdzie woda jest bardzo twarda. Od pewnego czasu po kontakcie z wodą, moja skóra na wewnetrznej stronie dłoni łuszczy się, peka, na opuszkach roba się takie "slimaki" - pomarszczenia. Nie mogę ani zmywac, prać, nawet myć się bo dłon wygląda okropnie. Robię to wszystko w rekawiczkach (procz mycia sie), a i tak one nie pomagaja. Jakies rady? Czy dermatolog moze pomóc?

Gość Nie dermatolog
a raczej alergolog. Masz klasyczne uczulenie, wiele osób to ma. W te pędy do lekarza, póki nie wywiązał się stan zapalny(łapki mogą Ci spuchnąć).

Gość fsssssssssss
masz typowe objawy łuszczycy

Gość problem z dłonią
Alergie, ale na co? Na wode? Zanim się dostane do alergologa wieki miną, zresztą do dermatologa również. N arazie samruje kremem po kazdym kontakcie z woda i na noc duzo masci z wit. a.

Gość Nie dermatolog
do fsssssss: łuszczyca jest po zewnętrznej stronie. do problem z dłonią: możesz mieć uczulenie na chlor, molibden, siarkę i cholera wie, co jeszcze jest dodawane do wody... Kup sobie triderm(jest na receptę), co możesz, rób w rękawiczkach, myj się w chłodnej wodzie. Twarz na wszelki wypadek myj przegotowaną wodą.

Gość fsssssssssss
łuszczyca jest po wew stronie dłoni - mój kuzyn choruje na taką odmianę

Gość fsssssssssss
a przede wszystkim diagnozę stawia lekarz dermatolog - a nie przypadkowi ludzie z kafe

Gość problem z dłonią
Ja w ogóle bardzo czesto myłam rece i ogólny kontakt z woda. Myslę, że po prostu przedobrzyłam... twraz i tak już myję ttylko przegotowaną. Wszystko, co moge robię w rekawiczkach. Zapisze się jutro do lekarza. Dziękuję za rady.

Gość Nie dermatolog
do fsssss: słuszna uwaga, tylko,że Ty też jesteś przypadkowym człowiekiem. Poza tym to, że Twój kuzyn to ma, nie oznacza, że reszta świata też chodzi z łuszczycą. do problem z dłonią; jestem pielęgniarką (na pediatrii, ale zawsze :) ), bez lekarza się nie obejdzie.