Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

!offerma

no i czy te baby nie są głupie?

Polecane posty

cholera, zasyfiło mi się akwarium. jakaś taka mętna woda się zrobiła. przerobiłem filtr, może się odfiltruje.

Gość Zuzanna Amelia & 17
DKW - naraziles sie.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Wymien wode ale nie cala bo ryby przezyja za duzy szok. . Przenies ryby z czescia wody do innego naczynia. Reszte wylej, wszystko umyj i napusc nowej odchlorowanej wody ale tak aby 1/3 wody byla stara.

Gość Zuzanna Amelia & 17
DKW - mi

"Reszte wylej, wszystko umyj i napusc nowej odchlorowanej wody" a co z cyklem azotowym? co ty mi tu panna radzisz, takie coś to by wykończyło mi akwarium na miesiąc.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Jakim cyklem azotowym ? Przeciez masz te same rozliny, to samo podloze. Usuwasz tylko czesc zamulenia.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Co tam masz w tym akwarium Skalary ? Mieczyki ? Glonojady ? Czy zaby ?

to co mam "umyć" skoro ma zostać to samo podłoże? i po co przenosić ryby?

Gość Zuzanna Amelia & 17
Wszystko masz umyc. Jak woda robi sie metna i to bardzo widocznie to znaczy ze albo jest za duzo glonow albo cos Ci sie w tym akwarium rozklada. Jak tego szybko nie przystopujesz to Ci usmierci wszystkie ryby. Musisz zmniejszyc ilosc zamulenia. Szyby akwarium , piach czy kamyki z podloza , rosliny i sama woda. Wody czesc musisz zostawic tak jak jest zeby zmiana nie byla za duza dla ryb. Co tam hodujesz ? Ryby ? Zaby ? Zolwie ? Duze to akwarium?

przed chwilą mówiłaś że podłoże ma być to samo. "umyte" to nie jest to samo bo niszczy się florę bakteryjną która się potem musi kilka tygodni odbudowywać. nigdy nie rób z akwarium tego co mi proponujesz. rybki rzadko kiedy taki eksperyment przetrzymają. a w akwarium mam haremik pielęgnic kakadu, 5 kirysków pstrych i kilkanaście bystrzyków poziomkowych. akwarium 112 l. no i jeszcze dużo krewetek babaulti rainbow.

Gość Zuzanna Amelia & 17
No wiec ja kiedys "zalatwilam" swoje akwarium wlasnie tym ze go szybko nie oczyscilam. Jedna rozlina zaczela sie rozkladac a ja nie zauwazylam. Poszlo bardzo szyblo. Twoim problemem nie jest flora bakteryjna tylko glony albo cos co sie tam rozklada. Jak mi nie wierzysz to sobie znajdz jakies forum akwariuszy i tam zapytaj. Ten piach czy kamienie masz umyc a nie sterylizowac, Tak samo rozliny. A jak zostawisz czesc wody to i flora szybciej wroci do normy.

"Jedna rozlina zaczela sie rozkladac" przepraszam bardzo ale rośliny nie "zaczynają się rozkładać" same z siebie. musi być jakaś przyczyna i to ją trzeba znaleźć a nie "myć" cokolwiek. akwarium to nie kibel że trzeba go co chwilę pucować. poza jakimiś ekstremalnymi przypadkami to zmętnienie wody zdarza się w akwarium i na pewno nie walczy się nim przez totalny rozpiździec wszystkiego.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Wejdz sobie na jakies forum dla akwarystow bo szkoda tych Twoich ryb-.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Czesc PP. Nigdzie nie wyjezdzasz na wakacje ?

cześć Zuza :P nie wyjeżdżam, nie mam kasy. oszczędzam na kupno paru potrzebnych mi rzeczy i pomykam codziennie do niesamowicie kijowej, mało płatnej i nudnej pracy :D a u Ciebie co słychać? widzę, że trudnisz się hodowlą rybek (osobiście wolę futerkowe zwierzaki :classic_cool: ).

Gość gladiola
tak wiekszosc kobiet to uczuciowe kretynki ale to nie ich wina tylko durnych matek i babc, ja uwazam ze swiat jest zly ludzie sa zli , nie mozna ufac absolutnie nikomu , wszedzie jest podstep i oszyustwo i nigdy nikomu spoza rodziny nie pomoglam , tylko kretyn bierze lub żyruje kredyt dla kogos, ja nie ufam nikomu, i dlatego jakos funkccjonuje , jestem znieczulona na sprawy i nieszczescia ludzi i swiata bo co mnie to g..o obchodzi , ja mysle tylko o sobie i mych bliskich,, wiekszosc kobiet to niestety uczuciowe kretynki , wychowane i uksztaltowane przez matki i babcie kretynki-smutna prawda,

"cholera, zasyfiło mi się akwarium. jakaś taka mętna woda się zrobiła. przerobiłem filtr, może się odfiltruje." a jaki masz filtr? "Twoim problemem nie jest flora bakteryjna tylko glony" na glony to akurat glonojad najlepszy. ja zawsze miałam ładną wodę, ale glonojady i kiryski obowiązkowo. ja właśnie gotuję mięsko i warzywa na galaretkę z kurczakiem. nigdy nie robiłam, ale mi się dziś zachciało i będzie.

mam sumpa zrobionego z jakiejś pompy chyba aquaela i 3 l flaszki po napoju. :D

Gość Zuzanna Amelia & 17
Wstaw fote. To musi bosko wygladac. PP nudna praca na wakacje ? Ale przynajmniej pare hroszy Ci wpadnie.

Gość 6OWNA
Nie wiem może byłam z kimś takim-nie zdemaskowałam ale napewno puściłam go-z satysfakcją)))

Gość 6OWNA
Ale czy tacy przypadkiem nie oczekują by płacić za nich? Ja nigdy nie płaciłam za siebie będąc z facetem-choćby dla pewności że nie jestem wykorzystywana. Zreszta prawdziwy dżentelmen płaci za kobietę.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Kazda dama placi sama. Dzentelmen widac nie zawsze umawia sie z dama.

galaretki wyglądają bosko, pytanie tylko, czy ładnie stężeją. za to oczywiście przecięłam sobie łapę puszką , a właściwie wieczkiem :O

Gość Zuzanna Amelia & 17
Podrzuc jedna galaretke dla mnie. Bardzo lubie.

a to nie masz filtra podłączonego cały czas? coś ty tam nakombinował? nie oddam galaretki :P

Gość Zuzanna Amelia & 17
No to wymien chociaz czesc wody. Bedzie szybciej. Cos te filtry chyba nie za bardzo sprawne.

Gość Zuzanna Amelia & 17
Moglvys zrobic zdjecie tego akwarium i wstawic. Zaba - skapcu. Podziel sie z bliznim galaretka z kurczaka. Pan Bog nakazal glodnego nakarmic.

PP nudna praca na wakacje ? Ale przynajmniej pare hroszy Ci wpadnie. tym się pocieszam w chwilach największego znudzenia 💤 :D