Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opiekująca się mamą

zasiłek pielęgnacyjny

Polecane posty

Gość opiekująca się mamą

witam serdecznie:) Chciałam się dowiedzieć czy mogę ubiegać się o jakieś świadczenia z tytułu opieki nad chorą mamą. Sytuacja wygląda następująco: mama jest chora na schizofrenie od wielu lat (zachorowała w liceum), pobiera rentę chorobową, nie jest w stanie mieszkać samodzielnie ani pracować. Mieszka z nami, a raczej my zamieszkujemy u niej w domu. Mąż pracuje, ja obecnie wychowuję 1,5 rocznego synka, studiuję zaocznie i właśnie opiekuję się mamą. Muszę jej pilnować, dbać o to by zjadła, ugotować (bo ona jakby to powiedzieć "nie myśli" o tym), daje mamie leki i w , ogóle pomagam w podstawowych czynnościach. Mama samodzielnie się ubira, myje itd ale muszę ją pilnować bo zdarzalo się że wyszła w majtkach w ogóle w kurtce zimowej w lecie. Jej stan zdrowia nie kwalifikuje się do szpitala. Jej choroba jest przewlekła, trwa już bardzo długo, wiele razy była w szpitalu. NIe wyobrażam sobie że jak synek skończy 3 latka to dam go do przedszkola i pójdę do pracy, bo kto zaopiekuje się mamą? NIe mogę jej na dłużej zostawić samej, już kilka razy zdarzyło się że wyszła i się zgubiła, albo pojechała autobusem na drugi koniec polski. POza tym że jest chora psychicznie cierpi też na chorobę wieńcową (miała już zawał), ma początki cukrzycy, miażdżycę i w ogóle jest osobą schorowaną, ma problemy z nogami, jest osobą otyłą. Zastanawiam się czy mama kwalifikuje się do uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności. Proszę o radę, może ktoś był w podobnej sytuacji. Nasza sytuacja finansowa jest trudna, najlepiej byłoby gdybym poszła już teraz do pracy i oddała synka do żłobka, ale nie moge zostawić mamy samej w domu, której może coś się stać. Często łapie ją tzw. ból w mostku, wzywam pogotowie i kilkakrotnie zdarzały się stany przedzawałowe. Oprócz tego mama często mdleje, przewraca się a jej choroba psychiczna całkowicie uniemozliwia pozostawienie jej samej na 8 czy więcej godzin. Nie stać mnie na opiekunke itp. Zastanawiam się czy mama może dostać orzeczenie o niepełnosprawności i czy po uzyskaniu tego orzeczenia mozliwe jest ubieganie się przeze mnie o zasiłek dla osoby opiekującej się chorym członkiem rodziny? Proszę o odpowiedź osoby znające ten temat, bo nie wiem czy jest sens ubiegać się o to orzeczenie, być może z góry nie mam na nie szans. Gdybym dostała ten zasiłek (ponad 500zł) poprawiła by się nasza sytuacja, bo obecnie żyjemy jedynie z pensji męża i z renty mamy która wynosi ok. 600 zł i nie zaspokaja nawet jej potrzeb:(

Gość GHAH clear clevA(A) brain 666
Pielęgnicę jak Van Damme rękami gołymi złapać i usmażyć! Śmietaną zalać w łuskach! Tail schrupać! Płetwy na wystawę do muzeum rybnego mieszczącego się w rybolu na ulicy rybnej w szczupakowie und państwie FISH!

Witaj. Jestem w podobnej sytuacji, tyle ze opiekuję się swoim dzieckiem. Oczywiście, że przysługuje Ci ten zasiłek. Twoja mama musi mieć jednak orzeczenie o niepełnosprawności i notkę o tym, że wymaga stałej opieki, że nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować. Faktycznie jest to 530 zł miesięcznie plus ubezpieczenia dla Ciebie, czyli coś co jest istotne w razie gdybys i Ty potrzebowała pomocy medycznej.

no i jest ten czas zaliczany do późniejszej emerytury. Najmniejsze ubezpieczenie, ale zawsze coś.

Gość weryhuj
u mnie na dziadka chcieli wziąć, ale nie przyznali im. osoba która może dostać musi być spokrewniona, syn, córka, wnuki. ponadto ta osoba nie może pracować. jak pójdziesz do pracy to ci zabiorą. liczą się dochody rodziny, ale jak masz małe to nie ma problemu. a i ta jak dobrze pamiętam ta osoba na nie mieć małżonka. ten zasiłek nie można wziąć szwagier, zięć, synowa itp..

Gość weryhuj
nie wiem czy te studia ci nie przeszkodza

wychodzi na to że powinnam coś brać, bo mama jest od dawna rozwiedziona, ja nie pracuję i własnie z powodu chorej mamy nie moge podjąć pracy. a gdzie powinnam złożyć wniosek o wydanie orzeczenia? myślę że powinnam się udać do CPR ale nie jestem pewna

a czy wiek mamy ma jakieś znaczenie?, bo obecnie nie ma prawa do emerytury jeszcze, jest jedynie na rencie chorobowej jak wygląda procedura ubiegania się o orzeczenie niepełnosprawności? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję:)