Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xNightmare

Dziwna przegroda na zdjęciu USG

Polecane posty

Dziaj byłam na pierwszej wizycie w ciąży u ginekologa. Zrobił mi usg i bardzo dziwnie wygląda moja macica. A mianowicie: mniej więcej na połowie połowy zdjęcia(1/4 od lewej strony) pojawiła się taka czarna przegroda, jakby oddzielała część większą z płodem i cześć mniejszą całkowicie czystą (chociaż z wyglądu przypominała macicę). Lekarz który mnie badał stwierdził,że móże być to podwójna macica,lub mięśniak ( ale to podobno mało mozliwe bo mam dopiero 19 lat). Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi?

Gość junn
Ale skoro lekarz nie wie a się na tym zna to skąd ktoś na forum ma wiedzieć? idź na konsultacje do innego lekarza.

Istotnie, taki obraz może oznaczać że masz tzw. macicę dwurożną. Jest to anomalia anatomiczna którą ma mniej więcej 1 kobieta na 200. Może ona utrudniać (ale nie uniemożliwia!) zajście w ciążę i jej donoszenie. Więcej informacji znajdziesz m.in. tu: http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,409,macica-dwurozna-a-ciaza,box-spec Aby jednak to potwierdzić potrzebna jest opinia doświadczonego specjalisty od usg ginekologicznego bo może być że obraz usg jest w jakiś sposób zafałszowany. Jeśli diagnoza by się potwierdziła bedziesz musiała być pod opieką specjalisty od patologii ciąży.