xNightmare 0 Napisano Lipiec 17, 2012 Dziaj byłam na pierwszej wizycie w ciąży u ginekologa. Zrobił mi usg i bardzo dziwnie wygląda moja macica. A mianowicie: mniej więcej na połowie połowy zdjęcia(1/4 od lewej strony) pojawiła się taka czarna przegroda, jakby oddzielała część większą z płodem i cześć mniejszą całkowicie czystą (chociaż z wyglądu przypominała macicę). Lekarz który mnie badał stwierdził,że móże być to podwójna macica,lub mięśniak ( ale to podobno mało mozliwe bo mam dopiero 19 lat). Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość junn Napisano Lipiec 17, 2012 Ale skoro lekarz nie wie a się na tym zna to skąd ktoś na forum ma wiedzieć? idź na konsultacje do innego lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bywalec1 uni 0 Napisano Lipiec 17, 2012 Istotnie, taki obraz może oznaczać że masz tzw. macicę dwurożną. Jest to anomalia anatomiczna którą ma mniej więcej 1 kobieta na 200. Może ona utrudniać (ale nie uniemożliwia!) zajście w ciążę i jej donoszenie. Więcej informacji znajdziesz m.in. tu: http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,409,macica-dwurozna-a-ciaza,box-spec Aby jednak to potwierdzić potrzebna jest opinia doświadczonego specjalisty od usg ginekologicznego bo może być że obraz usg jest w jakiś sposób zafałszowany. Jeśli diagnoza by się potwierdziła bedziesz musiała być pod opieką specjalisty od patologii ciąży. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach