Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarnecka876

Dlaczego mowicie "body na dlugi rekaw" a nie " z dlugim rekawem"?

Polecane posty

Gość czarnecka876

Od jakiegos czasu spotykam sie na kafe z okresleniem "na dlugi rekaw". Drazni mnie to, bo brzmi dziwnie. To jakas "nowomowa" czy o co chodzi? Moze ja jestem do tylu z najnowszymi trendami w jezyku polskim?

Ktoś juz o to pytał jakiś czas temu i z odpowiedzi wynikało, że w niektórych regionach Polski mówi sie że na długi rękaw i jest to podobno u nich poprawne :) ale mnie też wydaje sie dziwne bo u mnie na Dolnym Śląsku tak sienie mówi

Gość czarnecka876
Ja mysle, ze poprawne jest sformulowanie " z dlugim rekawem" bo tak jest w jezyku polskim i na publicznym forum powinno sie pisac w jezyku polskim a nie gwarą. Moze sie myle, nie wiem.

Gość jfdvhj
to prawda że co region to inaczej. u mnie "na długi rękaw" to norma kiedyś nawet polonistka przytaczała nam jakieś tam nowe wpisy do słownika języka polskiego i mówiła że jak była na studiach to coś tam było wtedy nie do pomyślenia a teraz jest normą. bo język nie jest martwy tylko cały czas się kształtuje

Gość lkjkj
Dla mnie też to norma, chociaż wiem że "z długim rękawem" jest jakoś tak bardziej po polsku. Ale za nic nie mogę się przyzwyczaić do wychodzenia "na pole" :D

Gość Mama malucha i starszaka
zwłaszcza jak mieszka się w mieście... :D

Gość hajsosiety
BODY to w ogóle jest polskie słowa, gwara? :D zwykle angielskie słowo i tyle

Gość czarnecka876
Nie chodzi mi o body tylko o sformulowanie " na dlugi rekaw". Wychodzenie na pole tez mnie drazni :) Ostatnio jakas dziewczyna radzila ciezarnym kolezankom wyjsc na pole. Dla mnie pole to nie jest miejsce dla kobiety w ciazy :D

Gość hajsosiety
ja mieszkam w mieście wojewódzkim i dla mnie norma jest mówienie: iść na pole. Sztucznie i nad wyraz brzmi "na dwór".

Gość MALALAA
Profesor Miodek mówił kiedyś że to co kiedys w języku było uznawane za wulgaryzmy dziś jest normą i tak samo stanie się ze współczesnymi wulgaryzmami.

Gość czarnecka876
Powinno sie mowic " na dwor" - tak jest poprawnie w jezyku polskim. Osoby z Malopolski nie sa odseparowane od reszty kraju, zeby tego nie wiedziec. Ogladaja przeciez telewizje, czytaja ksiazki, prase, sluchaja radia a i tak na ogolnopolskim forum posluguja sie gwara.

Gość same dziwne określenia
ja po wakacjach mam wogóle mieszane uczucia w związku z polską mową... w kwestii ubioru dziecka - ubranie na krótki/długi rękaw, ubierać sukienkę, ubierać skafander, ocieplacze, opalacze ... można jeszcze pojeść, jeść ręcami i wiele wiele innych dziwych rzeczy robić ;-) niektórych słów nie rozumiałam i myślę, że to gwara /skafander np. brzmi rodem z kosmosu ;-) i nie wiem co miał oznczać na plaży, podobnie ocieplacze.../ a inne to błędy językowe. Polacy niestety nie mówią poprawnie.

Gość hajsosiety
powinno nie powinno :P Mówienie gwarą nie jest błędne i nie jest niszczeniem języka polskiego.

Gość czarnecka876
Nie mam nic przeciwko gwarze,ale przeciwko poslugiwaniu sie nia na ogolopolskim forum. Takie dziwaczne sformulowania sieja niepotrzebny zamet i wprowadzaja w blad.

Gość hajsosiety
no właśnie to nie wprowadza w błąd tylko pokazuje co najwyżej rejon z którego pochodzi rozmówca.

Gość dr hab. Kazek
te dziołcha, kaj ty mosz wonung żeś tako klug jest? Ja beda gadoł jak nasi ojcowie i wiedz że wiela tak godo :P

Gość czarnecka876
Wprowadza w blad bo sformulowanie "na dlugi rekaw" nie jest poprawne. Mnie raczej nie interesuje kto skad na forum pochodzi.

Gość hfscbjk
zaraz wyjdzie na to że tylko w Warszawie mówią poprawnie a w życiu nie zrezygnuję z używania gwary bo komuś się to nie podoba i będę siedzieć sobie na lyntanie na ryczce i fajtać girami :-P

Gość czarnecka876
dr hab... - tak sie sklada, ze ja tez pochodze ze Slaska i tez mowie gwara, ale posluguja sie nia tylko u siebie a nie narzucam innym swojego slownictwa na forum.

Gość tylko zwykły magister
a w jaki sposób ktoś pisząc to co pisze w jakikolwiek sposób Ci cokolwiek narzuca? Czytasz i tyle - a to raczej Ty narzucasz to jak ktoś ma pisać.

Gość jem bigos
Kurva ale problemy macie...

Gość mamsiaaaa33
a ja za cholere nie pojmuje dlaczego "poszlem" jest niepoprawne, tak bardzo szokuje tych bardzo uczonych, polonistow itd kiedy bylam dzieckiem wszyscy uzywali "poszlem" no wiec ...poszlam do sklepu, czy tez poszedlam do sklepu ?

mnie drażni sformułowanie "ubrałam spodnie", ubrałam bluzkę" itd na taki tekst mam ochotę odpowiedzieć w co ubrała te spodnie i czy ładnie wyglądały? :P

Gość czarnecka a dlaczego
mowisz "body z dlugim rekawem", a nie "z dlugimi rekawami"? Moze bedziesz zaskoczona, ale to wlasnie ta ostatnia forma jest poprawna, a "na dlugi rekaw" to nie jest zadna gwara :O moze i ta niepoprawna forma wystepuje w okreslonych regionach, ale gwara nie polega na popelnianiu bledow jezykowych :O

Gość Ignarashi
mamsiaaaa33 A żeś dojebała z tym "poszedłam" :D :D :O Żeby takich podstaw nie znać, wstyd.

zgadzam się, że nie powinno się używać gwary, ani zwrotów niepoprawnych na ogólnopolskim forum, ale niektóre zwroty są na tyle naturalne dla osób z określonego regionu, że nie sposób tego kontrolować, nie zdawałam sobie z tego sprawy dopóki kilka osób mi nie wytknęło tego tutaj na forum, jak i w kontaktach mailowych, pomimo że staram się nie pisać gwarą to mimo wszystko dla mnie słowo krupniok nie ma odpowiednika w języku polskim i jest wiele takich zwrotów, wyrazów które nas zdradzają i mogą powodować nieporozumienia, wprowadzać w błąd rozmówcę itd. i nigdy się nie zgodzę z tym, że na Śląsku mówi się gwarą tylko "między swymi", może tego sami nie zauważamy jak gwara przenika do polskiego, Ślązakom może się wydawać, że nie mówią gwarą, a w gruncie rzeczy tak nie jest :)

Gość a mnie wkurza , jak ktoś
pisze "dostałam okresu" zamiast "dostałam okres "

Gość mozna potocznie powiedziec
"pogoda jest dzis na długi rekaw", ale nie body/seweter itd.