Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stargardziankalanka

Risotto podalibyscue 9 miesiecznemu dziecku?

Polecane posty

Gość stargardziankalanka

jak w temacie podalibyscie? bo sie zastanwiam czy moge jej dac taki obiad

Gość kocilapka.a
Spoko,jak nie jest przesadnie doprawione

Gość rotary32
jakie to risotto, z czym i jak przyrzadzone? litosci, risotto mozna podac na 120 sposobow wiec pisz konkretnie:O

Gość stargardziankalanka
lekko upróżony ryz na oleju potem zleje bulionem warzywnym dodam brokuly,kalafior,,marchewke i doprawie lekko sola bo juz bulion da swoj smak napewno nie dam tam curry itp

Gość 9 miesieczne dziecko
moze jesc juz wszytsko to samo co dorosli.

Gość Boże litościiiiiii........
Chyba sama powinnaś wiedzieć, czy dziecko jadło już wcześniej wszystko, co będzie zawierało to risotto :O

Gość choccolattoo
a jaki bulion, prawidziwy czy kostki? pytam serio bo niektorzy nie widza nic zlego w kostkach rosolowych ja bym dala to risotto ale zrobila w osobnym garnku mniej tluste, mniej przyprawione, ja do pewnego wieku robilam niby to samo ale dwie wersje i bylo ok

Gość choccolattoo
tak 9miesieczne dziecko moze jesc frytki, pic cole i schabowego, czyli to samo co dorosli :o chyba ze dorosli jedza zdrowo ale to sie rzadko zdarza

Gość A moje dziecko
Jak miało 9miesięcy to jadło frytki(domowej roboty) schabowego i smakowało też cole. I nic nie było. Dziecko w tym wieku może jeść już wszystko co dorośli nawet te waszym zdaniem "mniej zdrowe"posiłki tylko w mniejszych ilościach. Niech poznaje smaki.

Gość kijaaa
byłam teraz na wakacjach i moja koleżanka dawała dwuletniej córce do picia reddsa... i nie wiedziała nic w tym złego. Jak zaprotestowałam to spojrzała na mnie jak na kosmitę.. bo przeciez mała wypiła tylko ćwierć szklanki... na porządku dziennym były chipsy, cola, czekolada. Już nie wspomnę, że ona cały czas ma te małą na cycku.. i wieczory wyglądały tak : dziecko przy piersi a mamusia w tym samym czasie drink : wódka z colą :(

Gość A moje dziecko
A risotto śmiało możesz podać, chyba że mocno chuchałaś na dziecko i nie jadło takich rzeczy to podaj ale w mniejszej ilości żeby organizm po mału się przyzwyczajał

Gość stargardziankalanka
jezzuuuuuuuuuuu pytam ze wzgledu na to ze jednak ten ryz bedzie lekko jakby podsmazony,do tej pory corka jadla zupy zrobione przeze mnie mieso zapiekas ne w rekawie a smazonego nie jadla nic a wy jak zwykle wyjezdzacie z czyms o co wcale nie pytalam na marginesie nie dalabym jeszcze schabowego i frytek moim zdaniem to za wczesnie

Gość kijaaa
myślę, że możesz podać spokojnie

Gość kocilapka.a
Haha teraz bedzie zadyma wielogodzinna z powodu risotto,spoko maroko niech zyje kafeteria podaj to risotto i idz z bogiem

Gość A moje dziecko
Nie napisałam że dziecko ma pić alkohol. Wiadomo że alkoholu się nie podaje i to chyba głupi wie. Nie napisałam też że dziecko ma się obiadac fast foodami ale śmiało można dać do spróbowania takiemu dziecku frytki schabowego cole czy nawet chipsa i nie widzę w tym nic złego. Jeśli oprócz tego oczywiście jest zdrowe jedzenie tj. Owoce warzywa soki zupy posiłki mleczne i inne to dlaczego ma nie spróbować "posiłków dla dorosłych". Niech poznaje smaki. Bo potem będzie starszy taki 2latek pojedziesz z nim na komunię czy jakieś wesele to nie dasz mu nic ze stołu bo nie zdrowe? A jak nawet dasz to dziecko 2letniemu kotleta to będzie go brzuszek bolał bo organizm nigdy kotleta nie widział. Ha.

Gość soerensen
a ja mam 3 latka i jak idę na imprezę i na stole jest syf, to nie karmię nim dziecka. Po co? żołądek to nie śmietnik, sama nie lubię syfnego jedzenia a dziecku mam je dawać??

Gość A moje dziecko
Litości. Smażony ryż moje dziecko smakowało jak było dużo młodsze. A ty się pytasz czy możesz dać 9miesięcznemu? A twoje dziecko ma ząbki? Jak tak to śmiało możesz dać posmakować schabowego czy frytkę(w domu zrobione to wiadomo że na świeżym oleju)od dwóch kęsów dziecku nic nie będzie. Dziecko będzie miało 2lata a ty będziesz pytać czy możesz podać grochówkę albo żurek. Ludzie!

Gość stargardziankalanka
uwielbiam kafeterie i takie matki jak a moje umiesz czytac ze zrozumieniem? pisalam wyzej ze dziecko je moje zupy a ty mi tu z zurkiem wyjezdzasz, to ze ty tak pakowalas dziecko smazonym i obciazalas mu watrobe to nie znaczy ze wszyscy tak powinni bo ty tak robilas,zamykam ten temat bo na zadane pytanie przeze mnie moze raptem odpowiedzialy 3 na 10 wypowiadajacych sie

Gość A moje dziecko
Ty sobie jaja robisz? Czy na serio? Dziecko 3lata a tu mu nie dasz posmakować każdego jedzenia? I potem dziwota że jak dziecko pójdzie do szkoły kupi sobie raz na jakiś czas zapiekankę i chore. Jeśli mamusia tak "chroni" Nikt ci nie każe dawać smażonych rzeczy co dzień, ale raz na jakiś czas jak zje schabowego frytkę czy coś takiego to nic mu nie będzie, a tymbardziej 3latek. Boże toż to duże dziecko!

Gość stargardziankalanka
poraz kolejny pokazalas ze nie potrafisz czytac ze zrozumieneim gdzie osoba do ktorej odpisywalas napisala ze nie daje smazonego 3 latkowi napisala tylko ze jak na stole jest smieciowe jedzenie to nie karmi tym dziecka kobieto nie zachpwuj sie jak wyrocznia,kazda wypowiedz trzeba ci przytoczyc zebys zrozumiala o czym inni pisza?

Gość A moje dziecko
Hej autorko, kto tu nie czyta ze zrozumieniem? Chyba ty bo nie ja. Czy ja napisałam że opycham dziecko smażonym? NIE! Napisałam że dziecko w tym wieku może smakować takich potraw jeśli przy tym dostaje też zdrowe rzeczy. Kochana jak czytasz to trochę MYŚL. Chyba że nie umiesz jednocześnie czytać i myśleć!

Gość rgdssdf
Tak ale bez kostki rosołowej. Skoro gotujesz zupy, co za problem pozamrażać małe porcje bulionu, które możesz wykorzystać potem do innych potraw.

Gość A moje dziecko
Autorko a jakie twoim zdaniem jest jedzenie "śmieciowe "? Którego nie można dać posmakować 3latkowi, bo podejrzewam że matce 3latka która pisała o "śmieciowym" jedzeniu chodziło właśnie o dużo smażonego i tzw. Fast foody. 3latek śmiało może tego posmakować

Kolejna kretynka :D Gdzie ona pisała o KOSTCE ROSOŁOWEJ???????????

Gość stargardziankalanka
chetnie poczytam dalsze rozwazania zaraz pewnie ktos napisze ze jednak tego hammburgera by odpuscil;-) kocham kafeterie odrazu polepsza mi zly nastroj

Gość A ja popieram
A moje dziecko! Też takiemu dziecku dawałam smakować każde jedzenie. Nie opychałam tym ale smaki znało i czasami zjadło. A kretynki to są te które przed podaniem do posmakowania dziecku schabowego czy smażonego ryżu 50razy się zastanawiają. Potem nie płaczcie że jak wasze dzieci będą miały 3 czy 4latka. Zjedzą raz na jakiś czas smażone czy chipsa lub fast fooda to żołądek będzie się buntował drogie mamusie (?)

Gość rgdssdf
litości... No ja nie wiem jak bulion własnej roboty moze być słony? Stąd mój wniosek, że autorka ma na myśli kostę rosołową tudzież bulion zaprawiany wegetą, co wychodzi na to samo. Do skretynienia mi jeszcze daleko, a już do twojego poziomu lata świetlne. Dzieciak pewnie już wszamał risotto i na spacer z mamą poszedł lub śpi, więc daruj sobie, swoje błyskotliwe komentarze.

Wariatka, jak Boga kocham :D Cofnij się do podstawówki i niech cię nauczą czytać :D Gdzie ona napisała, że bulion jest słony? :O Napisała, że bulion da ryżowi SWÓJ SMAK, a ona jeszcze trochę całość dosoli!!!!!!!!!!!!!!

Gość stargardziankalanka
hihi dajcie juz spokoj dziecko zjadlo,zyje nic mu noie jest teraz bawi sie butelka wody minerallnej,nie dodawalam kostki rosolowej,boze litosci ma racje pisalam o smaku z bulionu warzywnego, na dodatek dodam ze warzywa z przydomowego ogrodka pozdrawiam was wsciekle mamuski chyba wiekszosc przed okresem hihi ale sie usmialam

Gość Autorko sama widzisz
Dziecko żyje:-) dobrze że są jeszcze takie co powiedziały ci że smażony ryż można podać takiemu dziecku. Jakbyś miała wątpliwości to makaron ziemniaki kaszę mięso kotlet a nawet schab(tak schab! Zdziwiona?)i praktycznie wszystko możesz podać 9miesięcznemu dziecku tylko już nie zadawaj takich głupich pytań bo krew się w żyłach gotuje że chodzą po świecie takie niedoświadczone jak ty. Miło że dzięki nam nie tylko dokonałas prawidłowego wyboru w sprawie obiadu dla twojego dziecka ale również ci humor poprawiłysmy. Zapewniam cię że ty też rozbawiłaś większość z nas swoim pytaniem.