Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czasnanocnik?

W jakim wieku sadzać dziecko na nocnik??

Polecane posty

Gość czasnanocnik?

Witam, proszę o rady mamusie! mój syn ma 13 miesięcy, kupiłam nakładkę na sedes i nocnik, ale nie wiem czy to już czas na naukę sikania i jak go nauczyć? macie jakieś sposoby? na sedesie już siedział kilka razy ale widziałam że się nudzi i szuka zabawy, na nocniku jeszcze go nie sadzałam ani nie pokazywałam. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?? ile trwa nauka??

Gość gsdhjv
nauka rozpoczęta była jak dziecko zaczęło samo siadać. efekt 2 latki bez pieluchy

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Też jestem ciekawa, mój ma rok i dostał już nocnik. :P Jak go tam sadzam to płacze, nie chce tam siedziec i schodzi z niego. Nudzi się i bierze w ręce wszystko co ma obok pod ręką. :P :P :P Raz tylko zrobił kupę do nocnika, ale tylko dlatego, że mój mąż zobaczył jak ciśnie i go na nocnik posadził. Ogólnie mały nie jest zainteresowany tematem. :P :P To chyba jeszcze za wcześnie. :)

Gość czasnanocnik?
super poszło ja bym chciała żeby to potrwało max do 2,5 lat tylko jak tego dokonać??

Gość czasnanocnik?
obawiam się że mu się nie spodoba nocnik ale poczekam jeszcze kilka dni i na spokojnie go zapoznam ze sprawą, jak nie będzie chciał to albo na sedes albo odczekać jakiś czas i znowu próbować.

Gość gsdhjv
my zaczynaliśmy wcześniej żeby dziecko nie mogło ucirkać z nocnika. próby na czuja jak się udało to ok kupa właśnie pilnowana była na oko :-) a siku przed i po spaniu orza raz na jakiś czas sadzane

Pierwsza próba równe 1,5 roku. Po 3 dniach zrezygnowałam bo synek nie chciał na niego usiąść z gołą pupą i by chciał się nim bawić. Druga próba miał równe 2 lata.I to był strzał w 10 :D ! Nie bawił się nocnikiem,bez problemu siadał z gołą pupą. Po 2 tygodniach nauki sam mówił że chcę siku.A po miesiącu kupę.

Mój wyjątkowo szybko załapał, zaczęłam go sadzać jak miał 1,5 roku, po niecałym miesiącu już nawet na noc nie zakładałam mu pieluchy. Sadzałam go zaraz po spaniu i wtedy robił na nocnik i były brawa i gratulacje i buziaki ja mu się udało i puszczałam go po domu bez pieluchy, strasznie się dziwił, że jest cały mokry, wtedy pokazywałam nocnik i tłumaczyłam, że trzeba do niego siusiać wtedy nie będzie mokry, drugiego dnia już sam zawołał i pokazywał na nocnik. A i my nie mamy dywanów więc nie było problemem zetrzeć z podłogi.

Gość I teraz sama sobie odpowiedz
autorko, kiedy zacząć sadzać:) gsdhjv zaczęła sadzać dziecko siadające, czyli pewnie góra 9-miesięczne, w efekcie bez pieluchy dziecko zaczęło chodzić w wieku 2 lat=15 miesięcy nauki korzystania z nocnika. Ja zaczęłam tego uczyć dziecko tuz po skończeniu 2 lat, załapała w ciągu 1 dnia, po 2 tygodniach zapomniałam co to pieluchy. Co kto woli:)

dziecko nr 1: skonczyla 2 lata skonczyly sie pieluchy kupilismy nocnik. Zalapala od strzała. Zero pieluch na noc, na spacer itd. Od tego dnia nie ma pieluch dla niej :) dziecko nr 2. Patrz jak wyzej , ale nic z tego. Trzeba bylo prac majtki i prac i prać... W koncu w dzien zalapał. W nocy caly czas pieluchy. Dopiero od jakiś 2 miesiecy nie sika w nocy (we wrzesniu skonczy 4 lata) dziecko nr 3. Jak miala coś z 11 miesiecy wyjelam nocnik i ją posadzilam. Dziecko nasikalo i mialo ubaw, nastepnego dnia bylą i kupa i siki i jeszcze wiekszy ubaw. Przez jakieś 2-3 miesiące robiłą kupę tylko do nocnika. Nauczylą się chodzić i tym samym uciekać z nocnika jak tylko ją tam posadzę- zegnaj nocniku :D Wrócimy za jakieś pół roku do tego tematu.

Gość comadoska
ostatnio w gazecie MAMdziecko o tym było. i pisało ze dopiero wstedy gdy dziecko rozumie swoje potrzeby. powyzej 1,5 roku

Mój syn 1,5oku nie chce na nocnik stanowczo mówi nie ,wstaje wynosi z powrotem do łazienki ,pierwszy syn miał 15 mies kiedy zaczął przygodę z nocnikiem,pieluch nie zakładałam nawet na noc.

Gość jnljnklhjh
Ja zaczęłam jak miała 20 miesięcy, po tygodniu nie potrzebowałyśmy już w dzień pieluch. Było akurat ciepło więc poprostu nie zakładałam pieluchy i jak pare razy nasiusiała w majty to szybko załapała, że do nocnika jest wygodniej.

Gość a ja zaczęłam
a ja zaczęłam około 6 miesiąca. fakt rok czasu zanim zrezygnowaliśmy z pieluch. no ale w ciągu tego roku to przez miesiące nauki szło zdecydowanie mniej pieluch. bo czasem założona rano wieczorem była sucha. dlatego ja też jestem za wcześniejszym sadzaniem bratowa zaczęła sadzać około 1,5 roku mały pieluchy nosił do 4 lat

Gość czasnanocnik?
Dziękuje za odpowiedzi widzę że nie ma reguły kiedy jest dobry moment na nocnik, wszystko zależy od dziecka, to chyba tak jak z chodzeniem ;) będę go uczyć już teraz najwyżej jak nie będzie zainteresowany poczekam kilka tygodni i znowu.

Gość sadzam od 2 msc
teraz ma 14 i już umie rano i wieczorem siedzieć i zrobić siku w ciągu dnia różnie

Potwór z bagien -moja córka dokładnie tak samo reaguje a ma 19 mcy :( Z gołą pupą nie ma mowy albo siądzie na chwile, nic nie zrobi i wstaje. Ale jak jej się mówi gdzie robi się siusiu to pokazuje kibelek ;) Mam w łazience nocnik grający z klapką i jak idę się załatwić to biorę ją nieraz ze sobą i mówię żeby robiła to co ja (podnieś klapę, siadaj i siusiaj) i robi ale nie siusia :( Czekam aż wykaże więcej chęci sama- uważam, że ma jeszcze trochę czasu :)

Gość zastanawiamsie hmmmm
moja corcia ma 8 i pol miesiaca i od 2 tyg sadzam ja na nocnik na kupe i po kazdeym sciagnieciu pampersa efekt tak ze jak chce kupe to mowi do mni eee i tak dopoki nie posadze jej na nocnik

Gość WezSie Ogarnij
Ja zaczelam sadzac dziecko, gdy mialo 15 miesiecy.

Gość Moja ma 17 miesięcy
Ja swoją córkę wysadzam na nocnik (obecnie już sama woła i siada) a całą przygodę zaczęlismy jak mała skończyła 13 miesięcy, wtedy też dostała najprostszy nocnik Nuk i od tej pory codziennie po kilka razy na niego siada. U nas wygląda to tak że mała woła siusiu, ja ją wysadzam , ona nasika i wszyscy zadowoleni a za kwadrans widzę że z pieluchą na pupie przykucnięta woła siusiu ale już jest po fakkcie :D, także u nas nie nadszedł jeszcze czas na to by całkowicie ściągnąć pieluchę. Moja siostra ma dwóch synów i oboje późno załapali (albo nie chcieli załapać ;) ) by sikać do nocnik bo mieli ok. 2.5 roku jeden i drugi. Dziewczyny (które puszczacie takie maluszki od 15 miesiąca > ) jak radzicie sobie kiedy taki maluch w samych majtkach wejdzie na sofę albo usiądzie na dywanik (ja dywanów nie mam ale sofę owszem :D ) . Niektóre mamy narzekają że dziecko zasikało sofę. Ochraniacie jakoś siedziska?

Gość ja zaczelam nauka jak miala
7 miesiecy. Tak jak ktos napisal szlo o wiele mniej pieluch, tym bardziej ze po domu staralam sie jej zakladac te wielorazowe albo przynajmniej wkladac troche tetry do pampersa zeby czula kiedy robi siusiu. Po domu chodzila bez pieluchu jak miala 16 miesiecy a do przedszkola odwazylam sie ja puscic bez jak miala 19 - zaliczyla do tej pory 1 wpadke bo panie nie uprzedzily ze zaraz bedzie podwieczorek i nie zdazyla pojsc. jak do tej pory widzac po kolezankach - te ktore na nauke zebraly sie pozno tzn ok 2 roku mialy o wiele ciezej bo dzieciaki za nic nie chcialy usiasc na nocniku i od razu wstawaly wiec nawet nie bylo jak im wytlumaczyc ze tam sie siusiu czy kupke robi

Gość ja zaczelam nauka jak miala
u mnie bylo o tyle dobrze ze corka nigdy nie zesiusiala sie w majtki tak do konca- jak tylko troszke popuscila to potrafila sie zatrzymac i wtedy wolala ze chce siusiu wiec nie mialam sytuacji ze mialam zasikane dywany czy sofe

sadzalam dzieci na nocniku jak tylko nauczyly sie same dobrze siedziec. Na poczatku rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem. Czasami pol godz po podaniu im picia. Synek mial poltora roku jak przestal uzywac pieluch a corka rok i dwa miesiace. W tym czasie znacznie mniej uzywalo sie pieluch.

dostaliśmy nocnik jak miał 15 miesięcy i sadzaliśmy po przebudzeniu albo po powrocie ze spaceru :) jak mu się udało nasiusiać to były mega oklaski i tak mu sie to spodobało że teraz woła "siii" i chce siadać. Z reguły w chwili wołania owe "siii" ląduję w pieluszce, ale ma dopiero 19 miesięcy więc nie przejmuje się zupełnie. Najważniejsze że nocnik lubi. Dzis zawołał "Siii" a poszła dwójeczka do nocnika - bardzo był z siebie zadowolony i jeszcze długo po umyciu nocnika go oglądał i się sobą zachwycał :P

Gość a jak dbacie??
o czystość nocnika po robocie?? trzeba sparzać czy tylko wodą umyć?

Gość zastanawiamsie hmmmm
ja po siku plucze woda i odstawiam do lazienki a jak poszla kupa to najpierw plucze woda potem zalewam plynem do toalety i plucze 2 razy woda i tez odstawiam

Witam Was mamy, Moim zdaniem jest to uwarunkowane podejściem rodziców, zależy to tez od konsekwencji. Wiek u dzieci jest rozbiezny, ale uważam aby dziecko uczyć w miarę szybko, mam na myśli po ukończeniu roku. W naszym przypadku, o dziwo poszło fantastycznie, naukę zaczęlysmy jak miala 16 miesiecy, i teraz już po miesiącu rzadko zdarzy sie jej zapomnieć i zsiusiac. Jak i siusiu kupke tez robię na nocnik, czesto pytam sie czy nie chce siusiu, kupki tak aby pamietala.Noce są tez suche, jezeli mi sie przebudzi wysadze ja na nocnik a jak nie to przespi noc bez siusiania.Teraz jest idealny moment na naukę bo jest ciepło i dzieci moga biegać z gola pupcia, ja stawiam zawsze nocnik tak aby go widziala, wtedy jest zawsze z sukcesem, rownież pochwały są bardzo ważne! Jak nie udało sie jej zrobić siusiu na nocnik, uspokajam i powtarzam ze trzeba na nocnik. Powodzenia, jezeli bym nie spróbowala, to pewnie nadal nosilaby pampersy, a oszczędność jest wielka i przyjemność dziecka tez :) pozdrawiamy

Gość czasnanocnik?
Dziewczyny bardzo mnie zachęciłyście do nauki już teraz :) a faktycznie jak odpadnie wydatek na pieluchy bedzie więcej na przyjemności dla dziecka ;) będę próbować małymi kroczkami i cierpliwie czekać na sukcesy, a z sadzaniem od 8-9 miesiąca nigdy nie byłam przekonana choć starsze pokolenie naciskało żeby już ale dla mnie to za wcześnie zdecydowanie, jednak każda mama inaczej wychowuje dziecko.

Gość pewna nieznajoma _
a czy 3,5 latek w pampersie to normalne? syn koleżanki idzie do przedszkola od wrzesnia i mówiła, że przedszkolanki nosem kręcą na te pampersy

Gość czasnanocnik?
Przyjmują dzieci w pampersie do przedszkola??? u mnie nie ma opcji żeby nie umiało dziecko samodzielnie korzystać z WC bo to warunek przyjęcia np 2,5 latka. Żłobek to co innego.