Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość B1%72mszz11

Zespól jelita drażliwego

Polecane posty

Gość B1%72mszz11

Witam. Od jakichs 2 moze mniej miesiecy zmagam sie z zespolem jelita drazliwego chodz wlasciwie tego nie zdiagnozowano. Poniewaz moj lekarz przepisal mi "DEBRETIN" i kazal go zażywać przez 2 miesiace a jesli nie pomoze to skieruje mnie na dokladne badania do Warszawy. Mialem robione badania na krew bakterie itp wszystko okej. Zauwazylem, ze objawy nasilaly sie kiedy jechalem autobusem. Teraz moje pytanie czy po dosc dlugim przyjmowaniu debretinu jestem zdrowy ? Na poczatku jedzac pizze czy chipsy mialem biegunki itp teraz jem normalnie te rzeczy i wydaje mi sie, ze wyprozniam sie regularnie. Czy nasilajace objawy lacza sie z tym, iż jeżdzę autobusem, mam chorobę lokomocyjną ? Mam nadzieje, ze jestem juz zdrowy i bede mógl normalnie funkcjonowac poniewaz bede musial autobusem codziennie kierować sie do szkoly a to bylby problem gdybym nadal musial sie wyprozniac od razu po jezdzie nim.

Gość B1%72mszz11
no wlasciwie to moze i z nerwów. Ale boje się, że to znowu powróci kiedy będe musiał jeździć autobusem do szkoły

Można z tego wyjść , najczęściej to nietolerancje pokarmowe(bardzo często laktozy) :( jak mnie kolki kiedyś po dwa tygodnie łapały non stop kilka razy do roku , to nie wytrzymałam i przeszłam na kontrowersyjną dietę optymalną dr Kwaśniewskiego , nie mam teraz problemów ze skokami wagi , o kolkach zapomniałam.Ale ta dieta jest bardziej lecznicza , dobrze jest przejść na zasady do końca życia bo się metabolizm przestawia na trochę inny tryb.Mi tam pomogło przy jelicie drażliwym i jeszcze coś nie mam nawrotów choroby wrzodowej od ok. 2ch lat. Podejrzewam ,że kilka osób mnie opieprzy za tą dietę i że jestem pewnie taka siaka owaka i ważę jak słoń. Podaję to jako jedno z mozliwych rozwiązań , jednym pomagają regularne posiłki i dieta bezglutenowa innym wykluczenie laktozy z żywienia, jeszcze komuś pomaga odstawienie gazowanych napoi i smażonego. Wszystko to zależy jakie jest podłoże w pierwszej kolejności są to nietolerancje pokarmowe.

Gość B1%72mszz11
Gumy do zucia ! ZUŁEM KILKA MIESIECY PO PACZKE NA 2 DNI 25 SZTUK ! to może być przyczyna ?

Witam, odnosząc sie do kwestii gum, któe żuje Pan w zdecydowanym nadmiarze, mozna sądzić, ze to one sa przyczyną. Gumy do żucia w swoim składzie zawierają substancje słodzące (ksylitol, mannitol, sorbitol i inne) o działaniu laksacyjnym na przewód pokarmowy (oznacza to, że spożywane w nadmiarze moga wywoływać biegunki). Osoby nadwrażliwe mogą prawie natychmiast reagować biegunką na spożycie kilku gum na raz (pisząc "spożycie" mam na myśli ich żucie, aby słodzik dostał się do przewodu pokarmowego nie trzeba połknąć gumy). Dlatego radziłabym Panu ograniczyć ilość gum żutych w ciągu dnia i zapoznanie się z informacją na opakowaniu - jest tam ostrzeżenie o mozliwym wystąpieniu biegunek w razie spozycia wyższej niz zalecania dzienna ilość gum. Jeśli Pana kłopoty z przewodem pokarmowym miną, będzie można założyć, ze spowodował to nadmiar wymienionych wyżej słodzików w diecie. Pozdrawiam, Monika Chrzanowska www.diety.poznan.pl

Zdrowe jelita- warunek konieczny >>Spróbujmy więc nauczyć się własnego wnętrza, poznać i zrozumieć własne jelita dla zdrowia i dobrego samopoczucia, po to, by przewód pokarmowy był nie tylko zródłem dolegliwosci, ale umożliwiał takze pełne korzystanie z jedzenia

Też tak miałam, ale przeszło mi, zdrowsze odzywianie i tabletki pomogły. Ale to wszystko stres i złe odżywianie.

Gość w koncu znalazlem w UK
Jesli to IBS.Czesc mialem tak przez rok i balem sie wyjsc z domu bez srodkow na rozwolnienie.W koncu znalazlem lek tutaj w uk nazywa sie Mebeverine! Probowalem roznych ale tylko ten na prawde dziala, nie twierdze ze kazdemu pomoze ale moglbym wyslac komus probke gdyby tylko pokryl koszty wysylki. Wiem jak ciezko z tym zyc bo sam to przeszedlem. Krutko mowiac przesr..neGlowa do gory! Zainteresowanych prosze o kontakt na email zybur83@gmail.com

Gość koniczyneczkaaaaaaaa
przyjemne to to nie jest, ale jakoś można z tym żyć. Dieta na pewno gra najważniejszą rolę no i też dobre środki, które pomogą w pracy jelit. Moim zdaniem do takich należy ten http://drlucas.com.pl/pl/p/Novipaye/74 ma szerokie zastosowanie, a co najważniejsze jest bezpieczny dla nas.

Gość Justi33

mając zespół jelita drażliwego polecam udać się do specjalisty 😉 ja tak zrobiłam, udałam się do Pani Beaty Ślebzak-Cebuli, która jest dietetykiem klinicznym i przygotowała dla mnie indywidualną dietę, które finalnie pomogła mi się uporać z tym schorzeniem