Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaaaaaaa

Czy należy mi się odprawa????

Polecane posty

Gość zmartwionaaaaaaa

Mam umowę na czas określony do 2019r obecnie jestem na urlopie wychowawczym, sklep w którym pracowałam został zamknięty rok temu, najbliższy jest w innym mieście a siedziba firmy też 2godz drogi ode mnie, nie wiem czego się spodziewać po pracodawcy jak zakończę urlop, nie sądzę żeby mi zaproponowali stanowisko w innym sklepie bo wszystkie są zbyt oddalone od mojego miejsca zamieszkania, pewnie zostanę zwolniona. Czy będzie mi się należała jakaś odprawa? wie ktoś coś na ten temat?

Gość No to może...
Nie, nie należy Ci się odprawa i prawdopodobnie dostaniesz wypowiedzenie ze zwolnieniem świadczenia pracy.

i jeszcze co byś chciała zeby ci się należało?? dom, auto i telefon?? odrzucając propozycje pracy, odrzucasz chęć do pracy. wszystko na ten temat

Gość noicusd
NIE. Umowa na czas określony może być rozwiązana bez podawania przyczyny. Odprawa przysługuje w przypadku konkretnej przyczyny (np. likwidacji stanowiska pracy) rozwiazania umowy o pracę, podanej na świadectwie.

Gość No to może...
Jak możecie tak dziewczynie pisać. Chce wrócić do pracy ale wie że nie będzie miała możliwości. Przykro mi autorko, radzę już się rozglądać za jakąś nową pracą.

Gość zmartwionaaaaaaa
jedyna orginalna co za kretynka z ciebie! człowiek się normalnie pyta czy mu się coś należy w razie czego a ty tu wywalasz swoje fochy! ja nic nie odrzucam bo żadnej propozycji się nie spodziewam ze strony pracodawcy ze względu na sytuację weź czytaj dokładnie a potem wypisuj te głupoty! W trakcie likwidacji sklepu koleżanki dostały jakieś drobne odprawy, nie wiem jak ze mną bo jakby nie było jestem zatrudniona ale mojego stanowiska nie ma i nie będzie gdzie wracać. Nie nastawiam się na jakieś pieniądze tylko po prostu z ciekawości pytam. A jakie będę miała wypowiedzenie? za porozumieniem stron czy jakoś inaczej to rozwiążą? wie ktoś?

Gość zmartwionaaaaaaa
No to może Dzięki :) na pewno muszę iść na pół roku na bezrobocie bo nie mam co z dzieckiem zrobić do czasu aż pójdzie do przedszkola, potem będę szukać pracy aż strach jak teraz ciężko o dobrą pracę już nie mówię o znalezieniu.

Gość No to może...
Nawet mi nie mów, też właśnie skończył mi się macierzyński i szukam pracy :-( lipa straszna.

Gość No to może...
Teraz doczytałam że pytasz jeszcze o wypowiedzenie. Wypowiedzenie ze strony pracodawcy powinnaś dostać. NIe zgadzaj się na żadne porozumienia stron bo wtedy zasiłek dostaniesz tylko przez 3 miesiące, a nie przez pół roku. W ogóle nic się nie wychylaj. Daj znać pracodawcy że chcesz wracać i zobaczysz co Ci powie,

Gość noicusd
Już pisałałam, że skoro to umowa na czas określony, to najpewniej wypowiedzą umowę ze strony pracodawcy - to najprostszy dla nich sposób. Nie zgadzaj się na porozumienie stron - gdyby proponowali! Przy wypowiedzeniu z ich strony masz jeszcze dwa tygodnie (lub miesiąc, jeśłi pracowałaś 3 lata i pracodawca nie określił 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia na umowie o pracę, to ważne).

Gość zmartwionaaaaaaa
No właśnie o to mi chodziło dzięki :) pytam bo nie chce mieć potem też problemu z zasiłkiem na bezrobociu bo pracodawcy w większości wszystko robią pod siebie, a ja nie bardzo orientuje się w temacie takich spraw jak zwolnienie.

Gość noicusd
I nie tylko o wypowiedzenie tu chodzi, tylko przede wszystkim o świadectwo pracy - będzie ci później potrzebne i pracodawca musi ci je wydać.

Odprawa przysługuje w przypadku konkretnej przyczyny (np. likwidacji stanowiska pracy) no ale to chyba wlasnie jest likwidacja stanowiska pracy, nie?

Gość noicusd
Sorry - sprawdzałam i obecnie czas wcześniejszego wypowiedzenia umowy o czas określony to 2 tygodnie, liczone oczywiście od końca tygodnia, czyli: - jeśli szef da ci wypowiedzenie w poniedziałek, to okres dwóch tygodni i tak biegnie od piątku! czyli: do piatku w tym tygodniu + jeszcze 2 tygodnie. Ten okres musisz przepracować, albo przynieść zwolnienie lekarskie, albo wybrać zaległy urlop (o ile dobrze pamiętam należą ci się dodatkowo 2 dni urlopu na poszukiwanie pracy, jeśli zwalnia cię pracodawca). Jeśli pracodawca da ci na piśmie info o tym, że w okresie wypowiedzenia nie musisz wykonywać pracy (bo sklep nie istnieje) - musi ci i tak za ten okres zapłacić pełną stawkę! Wypowiedzenie i inne rzeczy bierz tylko na piśmie - to ważne. Świadectwo masz dostać w ciagu 7 dni (liczy się data odebrania osobiscie lub nadania na poczcie poleconego przez pracodawcę) i masz na odwołanie się do sądu pracy 7 kolejnych dni od chwili odebrania świadectwa!

Gość zmartwionaaaaaaa
O i wszystko jasne, nie mam gdzie wracać więc nie będzie opcji pracować na wypowiedzeniu, urlop zaległy wykorzystałam po macierzyńskim potem przeszłam na wychowawczy, wszystkie papiery załatwiam z pracodawcą przez pocztę więc nie wiem czy każą mi przyjechać osobiście podpisać czy tak jak do tej pory listami.

Gość zmartwionaaaaaaa
zgaga ja mam na umowie adres siedziby firmy w której pracowałam a nie konkretny sklep więc sama nie wiem jak to jest z tym wypowiedzeniem i likwidacją stanowiska....

Gość noicusd
Zgaga - tak, likwidacja, wszystko niby w porządku, ale nie przy umowie na czas okreśłony, bo tu nie ma obowiazku podawania przyczyny rozwiązania umowy.

Gość No to może...
Nie kombinuj ze zwolnieniem, pracodawca może cię zwolnić z wykonywania pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, pewnie nie zechce ale jak nie masz urlopu to i tak nie ma czym pokryć. No i właśnie przysługuje Ci 2 dni na poszukiwanie pracy, no ale jak CIę zwolni z obowiązku świadczenia pracy to już nie skorzystasz z tych dwu dni. Nawet jeśli to jest likwidacja stanowiska to na wypowiedzeniu nie pojawi się taka informacja, bo nie musi. Umowy na czas określony można wypowiedzieć bez podania przyczyny.