Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już wkrótce mama :)

Kilka pytań do doświadczonych mam :)

Polecane posty

Gość już wkrótce mama :)

Witam Juz za niedługo będę mamą i mam kilka pytań i proszę o udzielenie porad. Z góry dziękuję. 1. Czy karuzela nad łóżeczkiem jest potrzebna? 2. Czy przydaje się rożek? 3. Czym przykrywałyście dziecko do 1 roku życia? - kocem, kołderką, czy może śpiworki? 4. Jak kłaść spać noworodka? - z tego to wiem to na boczku, raz na lewym, raz na prawym 5. Jak dbać o ciemieniuchę noworodka? 6. Jak zacząć dbać o ząbki (dziąsła) niemowlaka?

Gość chora co może pomóc
1. ja nie miałam 2. rożek korzystałam i był dla mnie pomocny 3. przykrywałam dziecko kocykiem 4 kłaść na boku ale pamiętać żeby zmieniać strony 5 ciemieniuche sparowałam olejkiem nie miałam z tym większego problemu 6 poczekaj aż najpierw wyjdą zęby, ja małej zaczełam myć ząbki jak miała skończony roczek

Gość już_mama
1. Ja miałam, przydała się czasami do zabawienia maluszka np., jak chciałam skończyć prasować spioszki 2. Rożek owszem przydaje się dla noworodka, szczególnie dla mamy dla której to pierwsze dziecko 3. Hmmm, w ciągu dnia zależało od pogody, w nocy w wózku kocykiem w łóżeczku kołderką 4. Ja kładłam na wznak, odchylałam główkę tylko raz na prawo raz na lewo 5. Ciemieniuchę smarowałam oliwką Bambino 6. Na ząbki musisz troszkę poczekać i mieć dużo cierpliwości zanim wyjdą:) ale nie używałam do roku nic do higieny jamu ustnej niemowlaka, nie wiem czy nawet coś takiego jest:) kwestia czasu, mój niemowlak ma już 16 lat;) Pozdrawiam

Gość mama czterolatka
1. Miałam karuzelę i specjalnie mi się nie przydała. Jedynie zabawki z niej po odczepieniu służyły do zabawy :) 2. Rożek również miałam i się nie przydał. 3. Przykrywałam w łóżeczku kołderką a w wózku kocykiem. 4. Noworodka kładłam na boku. 5. Ciemieniuche smarowałam oliwką. 6. Od pierwszego ząbka myłam go taka nakładka silikonową na palec. Później jak było już ich więcej i synek podrósł przeszłam na szczoteczkę do zębów i pastę. Aquafresh jest dla najmłodszych bo niby od 0-6. Jakoś w wieku 2-3 lat przeszłam na elmex i tak jest do tej pory. O same dziąsła nie dbałam niczym.

1.Karuzelę miałam powieszoną przez parę dni.Maluch był tylko poirytowany gdy ją włączaliśmy :D 2.Rożek był dla mnie niepotrzebnym zakupem.Miałam go tylko na okres pobytu w szpitalu bo taki był wymógł placówki. 3.Moje dziecko urodziło się na początku września,było ciepło więc na początku przykrywałam kocykiem.A potem zimą kołderką. 4.Kładłam na boczku - raz na jednym,raz na drugim.Ma to za zadanie ukształtowanie główki oraz by uszka nie były odstające. 5.oliwka a potem delikatne rozczesywanie 6.używałam sylikonowej nakładki na dziąsła,a potem jak dziecko było starsze to była szczotka (rozmiar odpowiednio dobrany do wieku dziecka)

1. Czy karuzela nad łóżeczkiem jest potrzebna? 2. Czy przydaje się rożek? 3. Czym przykrywałyście dziecko do 1 roku życia? - kocem, kołderką, czy może śpiworki? 4. Jak kłaść spać noworodka? - z tego to wiem to na boczku, raz na lewym, raz na prawym 5. Jak dbać o ciemieniuchę noworodka? 6. Jak zacząć dbać o ząbki (dziąsła) niemowlaka? 1. Mi sie przydaje jak maly sie obudzi a chce, zeby jeszcze na chwilke polezal w lozeczku, ale jak go klade spac to odczepiam ten palak z zabawkami bo wtedy zamiast spac gada do zabawek 2. Mnie sie nie przydal, uzylam moze 2,3 razy. Wolalam go kocykiem owinac lub otulaczkiem, w rozku zle mi sie go trzymalo, taki sztywny byl. 3. Kiedy spal w koszu Mojzesza w naszej sypialni (do 3mcy) to kocykiem, teraz juz w swoim pokoju w lozeczku pod kolderka. I tak zawsze ja skopie i lezy bez przykrycia z nozkami na kolderce to przykrywam kocykiem, ale historia sie powtarza. Czasem rano sie budzil z koldra i 3 kocami 'w dole' lozeczka a on lezal i tak bez niczego. Kupilam spiworek, ale zanim go w nocy wyciagnelam ze spiworka zeby zmienic pieluche to sie calkiem rozbudzal. Narazie jest lato, cieplo to nieh spi jak chce, na jesien moze kupie wiekszy spiworek albo specjalnego grubego pajaca do spania. W wozku kocykiem a do nosidelka mam specjalny kocyk z otworami na szelki - swietna rzecz. 4. Ja kladlam na boczku, raz na jednym raz na drugim. Dopoki maly nie skonczyl 1mca to tak spal potem zaczal sie przewracac i z boczku zawsze konczy na pleckach a ostatnio nawet i na brzuszku. Na brzuszku kilka razy go polozylam ale nie lubi i balam sie o jego oddech. Polecam nianie z czujnikiem oddechu - kiedy slysze pikanie w rytm jego oddechu to jestem spokojna. 5. Ja nie dbam jakos szczegolnie - do 3 mcy uzywalam kremow z emolientami choc mysle, ze nie bylo to konieczne. Teraz zwykla oliwka Nivea - wazne jest aby przed i po nalozeniu oliwki dobrze wyczesac glowke. 6. Od pierwszych dni przy kazdej kapieli namaczam palec owiniety w pieluszke tetrowa w wodzie i przecieram dziaselka i jezyczek.

Gość laluna88
1. mialam, ale jakbym jej nie miala tez by nasz standart zyciowy sie nie zmienil :p czyli nie jest potrzebna. 2.nie. mialam nie uzywalam 3.mam kolderke. ale jak jest chlodniejsza noc do nakladam cieplejsze spiochy, bo moj maluch sie strasznie rozkopuje. 4.tak kladlam, bo jest bezpieczniej i sie wtedy nie zachlysnie jak mu sie uleje. ale w dzien jak bedziesz nad nim czuwac ukladaj na brzuszek i na plecki, bo bylam u ortopedy i mi powiedzial ze spanie tylko na boczkach nie sluzy bioderkom. 5. oliwka i szczotka z miekkiego wlosia 6. mala ma 8 miesiecy, dwa zeby i przyznam sie szczerze na razie nic nie robie.

1. Czy karuzela nad łóżeczkiem jest potrzebna? 2. Czy przydaje się rożek? 3. Czym przykrywałyście dziecko do 1 roku życia? - kocem, kołderką, czy może śpiworki? 4. Jak kłaść spać noworodka? - z tego to wiem to na boczku, raz na lewym, raz na prawym 5. Jak dbać o ciemieniuchę noworodka? 6. Jak zacząć dbać o ząbki (dziąsła) niemowlaka? 1. Może nie potrzebna. Nasz synek ma,i jak fajnie sie bawi :) totalna demolka w łóżeczku :D 2.Rożek miałam po siostrzeńcu,na początku młody był w niego pakowany,potem już nie. 3.Ja mam kołderke,teraz jak były te upały wyciągłam ją i włożyłam w poszewke cieńki kocyk. 4.Na początku kładłam na boczkach,potem tylko plecki,teraz jak mały umie sie obracać to sami śpi to na boku,to na pleckach. 5.Ciemieniucha = oliwkować główkę przed kąpielą,czapeczka i potem wyczesywanie. 6. Ja kupiłam w aptece taką nakładkę na palca i myjemy ząbki,a przy okazji masujemy dziąsełka bo swędzą go okropnie.

Gość dcnjfnrkwe
U mnie karuzela się bardzo przydała. Mała interesowała się nią i dzięki temu miałam trochę spokoju. Zawsze można kupić używaną a jak się nie przyda sprzedać bez znacznej straty pieniędzy