Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monia001

Srebrne obrączki na ślub cywilny. Co sądzicie o tym?

Polecane posty

Gość Monia001

co myślicie o tym aby na ślub cywilny kupić srebrne obrączki a za parę lat na kościelny złote? Czy tak wypada?

Gość Quis leget haec ?
to Wasz slub i Wy decydujecie;) my zdecydowalismy sie na obraczki tytanowe bo typowo zlote sa dla nas ohydne. :O

Gość triu
to ja w ogóle myślałam o srebrnych, nawet na kościelny. złota nie lubię, białe złoto też mi się nie podoba, kocham srebro. ja to dopiero mam dylemat :P bo niby nie wypada. ale w sumie co mnie obchodzi co mówią inni? chcę takie to będę miała :)

Gość okkraglinkaa
ale to ze względu na oszczędność decydujecie się na srebro? sama nie wiem... może lepiej obrączkę pozostawić dopiero na ślub kościelny?

Gość platynowe dready
Dokładnie - czy to ważne, jaka obrączka... i tak ty zdradzisz jego, on Ciebie, albo oboje się wypalicie i będziecie ze sobą dla dziecka albo z przyzwyczajenia i strachu przed samotnością.

Gość czekajac na obiad
bedziecie nosic dwie obraczki??? dziwne troche....

Gość czekajac na obiad
a tak poza tym to chyba nie ma znaczenia z jakiego materialu sa obraczki...to symbol, wazne co innego a nie proba zlota i cena obraczki...my kupilismy zlote, ale takie najprostsze, klasyczne.....fakt, ceny tych skomplikoawnych i wymyslnych, powalaja...po co, po co? i tak po paru miesiacach noszenia beda porzadnie zniszczone!

Gość Monia001
mamy razem 10 miesiecznego synka ale nie mamy slubu. jak narazie próbujemy się dorobić cokolwiek :) ciężko zaoszczedzic przy jednej pensji, a slub by się przydał.

Gość czarująca zofia z pcimia
Ślub by się przydał? No chyba raczej najpierw ślub a potem dziecko, tak zaczynacie od dupy strony, żyją z jednej pensji(zapewne faceta) a ta marzy o ślubie.

Gość wypowiewm się i ja, a co!
Ale co to znaczy nie wypada mieć takich czy takich obrączek? Każdemu się podoba coś innego, ja nie mogę patrzeć ani na złoto ani tym bardziej srebro, mam obrączki i pierścionek z białego złota. Nie ma czegoś takiego, że nie wypada, jedni chcą 5-centymetrowe złote obrączki, drudzy srebrne, jeszcze inni sobie ulepią z plasteliny ibedzie dobrze bo to nie o obrączki chodzi w slubie. Z drugiej strony- będziedzie dwie obrączki nosić?, każda inna, każda z innego slubu, trochę to dziwne.

Gość wypowiewm się i ja, a co!
Z jednej pensji na trzy osoby to ciężko odłozyć na slub.

Gość Monia001
Potem srebrne zamienimy złotymi i schowamy je na pamiatke :) Chociaz w sumie ja to bym i dwie mogla nosic :)

Gość bla ble bli
A ile kosztuje najtańsza złota obrączka ?Pytam bo we wrześniu planujemy cywilny :)

Gość Monia001
Ok 1500zl za dwie. My chcielibyśmy 5 września bo tego dnia urodził się mój synek.

Gość czekajac na obiad
my za pare klasycznych obraczek zaplacilismy ok 1,5 tys. Znajdziesz tez takie za tysiac.....

Gość co za roznica jakie
my np po slubie w ogole obraczek nie nosimy i ok.

Nie kupuje sie 2 obraczek chyba, ze to kwestia finanswoa dla was. Z reszta zrob tak zeby wam bylo dobrze i tyle.

Gość detektyw szerlok hołms
No ale sama piszesz, ze kasy nie macie, chyba, że rodzice wam będą sponsorować. Nie rozumiem takich ludzi, zrobili sobie dziecko, żyją z jednej pensji a babce marzy się slub jak z bajki i płacą za to oczywiście rodzice, dzieci się biorą za seks a później rodzice sposnsorują ślub i wesele, bo co ludzie powiedzą a dzieciak i tak już na świecie z nieprawego łoża więc nie rozumiem po co ten kupiny przez rodziców cyrk, ludzie nie wiedzą czym jest ślub i albo z brzuchem do ołtarza, albo już z dzieckiem, przykre jest, że księża przymykają na to oko żeby mieć kasę.

Gość xoxow
detektyw szerlok hołms- u mnie jest inaczej, w mojej parafii ksiądz nie zgadza się na sluby dla osoób mających już dziecko, tym w ciąży też nie udziela bo mówi, że to niezgodne z religią i z dogmatami. Powiedział kiedyś na kazaniu, że ludziom się wydaje, że XXI wiek to wszystko można i nic księdzu do tego czy się ma dziecko czy nie, ale on mówi, że udzielanie slubu jest jego obowiązkiem ale niektórzy ludzie nie zasługują na slub bo żyją niezgodnie z religią. Parafia jest podzielona, młodzi psioczą ale większość go popiera.

Gość detektyw szerlok hołms
Nie, żebym coś miała do nieślubnych par z dzieckiem czy coś, mi to lotto, nie mój problem ale dziwi mnie podejście autorki.

Gość Monia001
Żaden ksiądz nie będzie mi robił łaski, że daje ślub. Jak jeden nie chce to drugi da. zresztą on też za to z 7 stów bierze. Rodzice nam niczego nie sponsorują. Sami na wszystko pracujemy.

Gość Wszystkowiedząca Zocha ze wsi
No wszystko się zgadza, ale takiego slubu parom z dzieckiem księża udzielają tylko dla kasy, bo wg. religii tacy ludzie nie powinni mieć ślubu, ja bym takiego ślubu nie chciała, a niektóre panny z dzieckiem mają taką roszczeniową postawę "jak ten nie da to drugi da", moim zdaniem rzaden ni3e powinien dawać bo religia wtedy nie ma sensu. I ludzie wymyślają własną wiarę "wierzą w Boga a nie w kościół" " wierzą w Boga, ale uprawiam seks, stosuję antykoncepcję, rzadko chodze do spowiedzi", itp, itd. Dla mnie to jest żałosne, albo przyjmujecie wiarę jaka jest albo nie wierzycie, dokonujecie apostazji i tyle, a nie wymyslacie sobie własne dogmaty i się z kościołem kłócice ale do ślubu to pierwsze bo "co ludzie powiedzą".

Gość Wszystkowiedząca Zocha ze wsi
Żebyś wiedziała, że będzie ci robił łaskę bo nie powinien wam ślubu udzielać, ale jak wyłozysz kasę na stół to się zgodzi, super slub no nie? Ciekawe czy takie sluby znaczą coś przed Bogiem. Łamią zasady religii a później roszczeniowa postawa, że on mi łaski nie bedzie robił. Głupie dziewuchy, tylko dupę potrafią wystawić a później w welonie do slubu leci, żeby dzieciak nie ył nieślubny, mimo że i tak jest. Hipokrytki.

Gość ciocia dobra rada lub wpierdol
No właśnie, kiedyś slub to było coś, wielkie wydarzenie, ale teraz? Z brzuchami i dzieciakami chodzą do ołtarza bo przekupili księdza, ślub sprowadza się do tego, jaka suknia, jaka wodka, czy zaprosić cocię Krysię z Sochaczewa, którą widzieliśmy ostatnio 15 lat temu. Ślub to juz nie jest wielkie wydarzenie w życiu młodych bo i tak razem już mieszkają, uprawiają seks, czasami mają już dziecko czy idą do ołtarza z brzuchem. Dziś ślub to cyrk, pokazówka i wielka nerwówka bo szparagi miały być zielone a nie białe.

Liczy się miłość, szacunek, charakter. Obrączki to tylko symbole. Sami sobie wybieracie czy to będzie srebro, złoto, czy drut. Jeśli bardzo przejmujesz się opinią innych (bo np. pytasz o to na tym forum) - wybierz złoto. Jeśli chcesz zrobić w/g własnego uznania - wybierz co wam obojgu pasuje.

Gość najtansza prosta zwykla
złota obrączka to 300zł

Gość Monia001
Ja wcale nie musze brać slubu koscielnego, ktory i tak nic nie daje. A tak na marginesie. Proszę podaj mi Zocho przyklad jakiejs pary w Bibli, ktora wzięła ślub z księdzem, złotymi obrączkami i biała suknią z welonem? ha ha ha. Wszystko to wymysł ludzki, a takie dewotki w to wierzą.